Clue 2000

TEST: Clue hevder å være Norges største ordbok, men utgiverne nekter å fortelle hvor stor den er. Vi har testet funksjoner og innhold i den nyeste versjonen av denne digitale ordboken, samt målt hvor mange oppslagsord den faktisk inneholder.

Clue 2000
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Det er for tiden fire digitale ordbøker for norsk-engelsk-norsk på markedet: Engelsk Språk, Blå ordbok, Wordfinder og Clue. Og konkurransen er åpenbart hard. Dette viste seg ved en oppringning til Clue Norge AS, hvor vi ble bestemt avvist da vi spurte om hvor mange oppslagsord Clue inneholder. Grunnen til hemmelighetskremmeriet skulle være at Kunnskapsforlaget (utgiver av Engelsk Språk og Blå ordbok) hadde vært upresis i hvordan det kom frem til sine tall.

LES OGSÅ:

Men vi gir ikke opp så lett, og vi klarte å måle hvor mange ord Clue 2000 inneholder.

Innhold og funksjoner

Resultatet av målingen var at Clue omfatter ca. 150.000 norske oppslagsord/kombinasjoner og ca. 205.000 engelske oppslagsord/kombinasjoner. Det effektive antall oppslagsord må allikevel regnes som noe lavere enn dette, ettersom det finnes en del dobbel bruk av ord, for eksempel i begreper. Med så mange oppslagsord for norsk-engelsk-norsk er Clue klart større enn sine konkurrenter.

Clue 2000 er organisert som to alfabetiske lister som lar seg skrolle: én for engelske oppslagsord med norske oversettelser og én for norske oppslagsord med engelske oversettelser. I tillegg har du et søkefelt som søker automatisk i ordboka etter hvert som du skriver inn søkeordet.

Clue har innebygget kopieringsfunksjoner, som med hjelp av utklippstavlen i Windows lar deg lime inn utvalgte ord eller fraser i andre programmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har også mulighet til å legge inn knapper i menylinjen i Word, slik at du kan åpne Clue direkte på ord som du markerer i teksten du arbeider med.

Clue i bruk

Våre tester viste at Clues innhold holder høy klasse, men det er nok ikke fullt så kraftig som produsentene hevder med hensyn til teknologiske begreper og nyord. For engelskspråklige begreper som for eksempel DVD, HTML, tuck (sammenkrøpet stilling/utforstilling på ski) og chill (slang: avslappet) må Clue melde pass.

Organiseringen av innholdet er grei, men vi savner teksteksempler som viser i hvilken sammenheng ord og uttrykk kan brukes.

Clue viser seg å være like ukomplisert å bruke som utseendet er enkelt. Programmet er i tillegg lynkjapt: På vår testmaskin (Celeron 466 MHz med 128 MB internminne) var det ingen merkbar søketid.

Derimot savnet vi mulighet for fritekstsøk. Selv om dette er en funksjon som nok er viktigere for mer typiske digitale oppslagsverk med lange artikler, hadde det vært bra å kunne søke på for eksempel endelser av ord.

Konklusjon

Det eneste nye i Clue 2000 sammenlignet med versjon 4.2 som vi har testet tidligere, er at ordboka inneholder flere oppslagsord/kombinasjoner. Funksjoner og arbeidsflatens utforming er uforandret.

Vi synes at Clue 2000 er en god ordbok, uten unødvendig staffasje. Den er definitivt kjedelig å se på, men akkurat det betyr vel ingenting så lenge den fungerer.

Prisen på kr. 1.170,- inkl. moms er noe høy, men ikke så ille hvis du tilhører den gruppen av brukere som virkelig har behov for en så omfattende ordbok.