Den lille disken sørger for å ta backup av rubb og rake, uten at du behøver å forholde deg til noe som helst. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Den lille disken sørger for å ta backup av rubb og rake, uten at du behøver å forholde deg til noe som helst. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Clickfree C6 Easy Imaging

Plugg inn disken, vent 30 sekunder, og så tas det backup av hele PC-en din.

I en ideell verden eksisterer verken PC-krasj eller datatap, men som du sikkert vet er vi ganske langt unna en slik virkelighet.

LES OGSÅ:

Heldigvis finnes et utall av forskjellige backup- og sikkerhetskopiløsninger, og vi har omtalt mange av dem her på DinSide tidligere. Men få eller ingen av dem er så enkle helautomatiske som Clickfree C6 Easy Imaging.

Tar "alt"

Som navnet antyder er dette en såkalt "image"-løsning, der det blir tatt backup av rubb og rake av harddisken din. Det er fullt mulig å konfigurere løsningen til å bare ta backup av enkelte mapper og filer, men for at alt skal fungere optimalt, behøver du ikke å gjøre annet enn å plugge disken til en ledig USB-port i PC-en. Aller helst skal det være en USB 3.0-port, da vil selve kopieringen gå raskest.

Første gang du plugger inn disken vil du få spørsmål om å installere Clickfree-programvaren. Deretter starter første backup-jobb, der det blir tatt en total backup av systemet, inkludert operativsystem, programmer og brukerfiler.

Clickfree C6 Easy Imaging

Denne prosessen kan være tidkrevende, avhengig av hvor mye data du har på disken. I vårt tilfelle var det 78 GB med data som skulle kopieres, og det tok rundt en time. Imaget blir noe komprimert, i vårt tilfelle rundt 65 GB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Clickfree C6 Easy Imaging

Disken kan for øvrig brukes mot flere PC-er, så lenge det er ledig kapasitet.

Fil-basert

Siden løsningen er filbasert, tar selve kopieringen litt lengre tid enn ved konkurrerende løsninger som kopierer sektor for sektor. Fordelen med Clickfree i så måte er at det er mye enklere å oppdatere innholdet og gjenopprette deler av backupen ved behov.

For imaget blir automatisk oppdatert en gang i døgnet. Da vil kun endringene fra forrige gang bli kopiert over, så denne prosessen vil som regel være unnagjort raskt, avhengig av hvor mange nye filer og hvor mange endringer som er gjort siden sist.

Også når Windows ikke vil starte, eller til nye harddisk/SSD

Via Windows-grensesnittet kan du enkelt gjenopprette data til sine originalplasseringer dersom du sletter noe i vanvare, men der Clickfree C6 Easy Imaging virkelig skinner, er når du får behov for å reparere PC-en, enten det er snakk om at ting har blitt slettet, eller at systemet har blitt ustabilt.

Da starter du ganske enkelt PC-en med disken tilkoblet, og fra oppstartmenyen velger du å starte PC-en fra disken. Etter noen sekunder dukker dette bildet opp:

Clickfree C6 Easy Imaging

Velger du å reparere PC-en, starter Clickfree med å sammenligne siste backup mot innholdet på harddisken, og kopierer deretter tilbake data som er blitt slettet eller korrupte:

Clickfree C6 Easy Imaging

Du kan også velge en annen dato enn den siste, og du kan ha forskjellige datoer for systemfiler og brukerfiler.

Og siden Clickfree er fil- og ikke sektorbasert, blir eventuelle brukerfiler du har opprettet ETTER den aktuelle backup-datoen ikke overskrevet, slik de ville blitt dersom du for eksempel hadde brukt Norton Ghost, Paragon Drive Backup & Restore. Derfor er dette en bedre egnet løsning for mange, spesielt hvis du oppbevarer brukerfilene på samme partisjon som systemfilene, typisk stasjon C:

Fikser slettede partisjoner også

For å sette løsningen skikkelig på prøve, slettet vi alt på harddisken, inkludert våre to partisjoner, opprettet en ny, og startet maskinen på nytt fra Clickfree-disken. Nå hadde vi ikke lenger valget "Repair", og måtte velge "Re-image" fra Advanced-menyen. Derfra kunne vi velge aktuelt image, samt datoer, før gjenopprettingen startet.

Clickfree C6 Easy Imaging

Hele prosessen tok rundt 30 minutter, og alt viste seg å være tilbake på plass, inkludert våre to partisjoner, system- og brukerdata.

Konklusjon

Dette er definitivt den beste Clickfree-løsningen vi har testet, og den kan anbefales til deg som ikke ønsker å ta stilling til noe som helst når det gjelder backup og sikkerhetskopier. Enklere enn dette får du det neppe.

Clickfree C6 Easy Imaging finnes i flere kapasiteter, 2,5" varianten som vi testet kommer i kapasiteter på 500 og 1000 GB. Vi testet 500 GB-utgaven, som koster rundt en tusenlapp.

Takk til norsk distributør Trend Distribution for utlån av disken

Testresultat

Clickfree C6 Easy Image

Svært enkel i bruk, reparerer ofte på sekunder, overskriver ikke data ved gjenoppretting.

Det finnes rimeligere løsninger for avanserte brukere.

Se alle våre tester