Cleansweep

Publisert

Spørsmål:

Hei,

Jeg har nettopp fått meg ny PC. På den gamle PCen har jeg en del programmer som jeg mangler installasjonsdiskettene til, men som jeg gjerne vil ta med meg over på den nye. Hvordan gjør jeg det?

Asle L.

Datadoktoren svarer:

En gang i tiden var Microsoft svært stolte over en av kongstankene bak operativsystemet, nemlig deling av bibliotek- og systemfiler mellom programmer. Den gang var diskplass noe de færreste hadde råd til å sløse med, og derfor syntes mange at dette hørtes lurt ut.

Problemene oppstod imidlertid når disse felles filene kom i nye versjoner. Plutselig virket ikke enkelte av de gamle programmene, og installerte du et gammelt på nytt, virket ikke de nye lenger. I de siste versjonene av Windows får du i det minste advarsler før viktige filer overskrives, men prinsippet om deling av filer gjelder fortsatt, selv om 1 MB harddiskplass koster ned mot 70 øre.

Bruk et transportverktøy

Hvis du skal kopiere et Windows-program fra en PC til en annen, er du nødt til å forholde deg til flere dimensjoner. For det første spres ofte filer ”i hytt og vær” når et program installeres, slik at det sjelden er noe nytte i å bare kopiere filmappen hvor programmet er installert. For det andre må du forholde deg til at informasjon som er nødvendig for at programmet skal kunne kjøres, ligger lagret i Windows Registry eller i .ini-filer. Unntak finnes, for eksempel Paint Shop Pro og en del Lotus-programmer.

Det letteste er å bruke et program som er spesiallaget til oppgaven. Det finnes flere forskjellige løsninger, og ett av dem er programmet Norton CleanSweep. CleanSweep hjelper deg med avinstallasjon av programmer, men har i de senere versjonene fått en rekke tilleggsfunksjoner, deriblant flytting av programmer.

Enkel og effektiv løsning

En veiviser tar deg gjennom oppgaven å replikere et program til en annen PC Foto: Ben Reddik
En veiviser tar deg gjennom oppgaven å replikere et program til en annen PC Foto: Ben Reddik Vis mer

Installer og kjør programmet først på den gamle PCen, og velg Transport Wizard fra menyen. Du får nå muligheten til å bla deg gjennom Start-menyen i Windows, og velge hvilket program du ønsker å kopiere. CleanSweep begynner så å søke etter tilleggsfiler og opplysninger som er nødvendig for transporten.

Hele programmet, tilleggsfiler og opplysningene om programmet, lagres så i et filarkiv som kun kan leses av CleanSweep. Bruk derfor CleanSweep på den nye PCen til å pakke ut filarkivet ved å velge Restore fra menyen. Vips, så har du flyttet programmet ditt.

Selve transporten kan skje på flere måter. Hvis du ikke har nettverk, CD-brenner, ZIP-drive eller lignende som kan hjelpe deg, kan du bruke vanlige disketter. Hvis det er nødvendig splitter CleanSweep filarkivet automatisk over flere disketter.

Nå skal det legges til at for å være 100% sikker på at CleanSweep får med seg alt, må det tilhørende programmet SmartSweep kjøres i bakgrunnen når programmer installeres. Da føres en logg over alle hendelser, slik at ingenting utelates dersom programmer skal slettes, flyttes eller kopieres.

Norton Cleansweep foreligger dessverre ikke i demoutgave lenger, men kan kjøpes og lastes ned fra denne adressen. Prisen er 26 amerikanske dollar, eller rundt 250 kroner. CleanSweep fungerer både i Windows 95/98 og 2000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer