CleanMyMac frigjør lagringsplassen

Du har mye du ikke trenger, og dette programmet hjelper deg med å finne det – og slette det.

<strong>MYE SKROT?</strong> CleanMyMac hjelper deg å finne filene du trygt kan kvitte deg med. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MYE SKROT? CleanMyMac hjelper deg å finne filene du trygt kan kvitte deg med. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med tiden fylles en datamaskin opp med mye rart – ting man laster ned, midlertidige filer og annet «søppel» man strengt tatt ikke trenger lenger. Og sakte men sikkert blir det stadig færre gigabyte med ledig plass på maskinen.

Det kan være en tidkrevende oppgave å rydde opp – en ting er å gå igjennom nedlastingsmappen på jakt etter eldre filer man ikke trenger lenger, men det finnes mange andre steder det ikke er like naturlig å lete.

Derfor finnes det programmer som hjelper deg med det, men i dette landskapet er det også greit å være på vakt – vår erfaring er nemlig at det finnes veldig mye «humbug» som lover raskere maskin og mer til, men der man som bruker ender opp med uønskede verktøylinjer, popupvinduer og den slags.

CleanMyMac i ny versjon

En av de mest populære løsningene for slike oppgaver på Mac er CleanMyMac, som nylig kom i ny versjon (programmet finnes også i Windows-versjon, da under navnet CleanMyPc).

LES OGSÅ: Appen som frigjør plass på iPhone

I tillegg til at versjon tre av programmet har fått en oppfriskning hva gjelder design, finnes det også flere nyheter i den siste versjonen, blant annet:

  • iTunes-modul, som kan fjerne unødige iTunes-relaterte ting som eldre backupkopier, avbrutte nedlastinger og gamle iOS-oppdateringer.
  • Epost-modul, som kan fjerne lokale kopier av epostvedlegg.
  • Personvern-modul, som kan fjerne spor etter nettaktivitet og den slags.
Programmet har også funksjonalitet for å frigjøre arbeidsminne, varsle om feil på maskinvare og mer til.

VÅRT EKSEMPEL: Vi har ikke rukket å fyllle opp maskinen så mye ennå, men allikevel kan 8GB trygt fjernes i følge CleanMyMac.
VÅRT EKSEMPEL: Vi har ikke rukket å fyllle opp maskinen så mye ennå, men allikevel kan 8GB trygt fjernes i følge CleanMyMac. Vis mer


Skanner raskt

Når du har installert programmet, er det bare å starte opp og trykke «scan». Avhengig av hvor full disken din er, kan det ta noen minutter, men etterpå får du en enkel og grei beskjed om hvor mye plass du kan frigjøre uten risiko. Trykker du på «clean» slettes filene, men du kan også velge bort enkelte kategorier om du vil, for eksempel om du ikke vil slette epostvedlegg.

Ifølge produsenten har gjennomsnittsbrukeren 54GB med filer som kan slettes på den måten; vesentlig mer enn de åtte vi hadde på vår testmaskin. Dog hadde programmet også funnet 32GB med store, gamler filer, som ikke slettes, med mindre vi klikker oss inn og går igjennom manuelt.

VÅRE MAC-FAVORITTER: 15 apper du bør laste ned

Flere verktøy

I tillegg til å rydde opp og slette filer, kan CleanMyMac også hjelpe til med andre ting, som å avinstallere programmer (og relaterte filer), forbedre diskytelsen, reindeksere Spotlight-søket, slette nettleserhistorikk, fjerne utvidelser og slette filer skikkelig slik at de ikke kan rekonstrueres.

DOBBELT OPP: Her er et eksempel der CleanMyMac foreslår å slette den nest nyeste sikkerhetskopien av en gammel telefon.
DOBBELT OPP: Her er et eksempel der CleanMyMac foreslår å slette den nest nyeste sikkerhetskopien av en gammel telefon. Vis mer


Mye av dette er funksjoner som allerede finnes på Mac og i enkeltprogrammer, men som er samlet på en oversiktlig måte i dette programmet.

Begrenset gratisversjon

Gratisversjonen av CleanMyMac lar deg maksimalt slette 500MB via programmets funksjoner. Ikke all verden, så gratisutgaven er nesten bare en slags «forhåndstitt» på hvor mye du enkelt kan fjerne om du betaler.

Fullversjonen av programmet koster 40 euro, men er i lanseringsfasen tilgjengelig for halvparten, altså cirka 175 kroner med dagens kurs.

Mer informasjon finner du på Macpaws hjemmesider.

BLI MER EFFEKTIV: 50 kjekke Mac-snarveier

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!