Cinet PPI-600 450MHz Pentium II

Klarer norske PC-produsenter å henge med, sammenlignet med de internasjonale gigantene? DinSide har testet en av Cinets toppmodeller med 450 MHz Pentium II.

Cinet PPI-600 450MHz Pentium II
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Sammenligner du en PC fra en av de internasjonalt kjente produsentene med en PC fra en av de mange norske monteringsbedriftene er det som regel utseendet som skiller. En annen forskjell er selve pakkeløsningen, hva som leveres sammen med maskinen og hvilket totalkonsept maskinen er en del av. Her snakker vi om programvare som følger med maskinen, serviceavtaler og hva slags brukerstøtte vi kan forvente oss.

LES OGSÅ:

Fargerikt?

Det første vi la merke til når vi åpnet esken med Cinets PC var at fronten på DVD-ROM-leseren ikke hadde samme farge som diskettstasjonen og resten av kabinettet. Dette er funksjonelt sett en totalt ubetydelig bagatell, men ingen bilprodusent ville i sin villeste fantasi forsøke å levere en modell hvor en av dørene er i en annen farge enn resten av bilen.

Her kommer et av problemene for norske monteringsbedrifter sterkt inn i bildet. På grunn av relativt små serier, kan ikke detaljer i designet få så høy prioritet. Produsentene er avhengige av det som tilbys av komponentleverandørene. Ellers blir prisnivået for høyt i den harde konkurransen.

Velutstyrt

Maskinen har det tradisjonelle Cinet-kabinettet som er litt bredere enn de fleste andre PCer. En ny detalj er at lokket ikke lenger festes med skruer, men med to plastskinner som skyves opp for å frigjøre festekrokene. Dette er langt mer praktisk enn skruer, men er så nytt at det ikke var omtalt i brukerveiledningen som stadig refererer til skruer. Men det var jo svært lett å forstå mekanismen siden det tydelig fremgår av symboler på plastskinnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cinet PPI-600 450MHz Pentium II

Inne i maskinen ser vi at hovedkortet er et Asus P2B. Dette er et kvalitetskort som både er stabilt og har stor fleksibilitet med hensyn til klokkehastigheter, spenninger og andre parametre knyttet til prosessortyper og hastigheter. Kortet har fire PCI og tre ISA kortplasser, hvor en plass deler brakett. Dette er litt ”gammeldags”. De fleste nyere kort er utstyrt med fem PCI og to ISA. Asus har derfor også nylig lansert et nytt Pentium II-kort med denne fordelingen av kortplasser.

Prosessoren er en Pentium II som kjører på 450 MHz, som nok er den siste varianten vi vil se av denne prosessorgenerasjonen. Fra slutten av februar 99 er det Pentium III som tar over.

Harddisken er en IBM Deskstar 14GXP på 10,1 GB. Dette er en rask, robust og rimelig stillegående disk av høy kvalitet.

I stedet for CD-ROM har maskinen en DVD-ROM-leser fra Sony. Modellen heter DDU220E og kjører med 5x DVD og 24x CD etter spesifikasjonene. Vi har testet denne i vår løpende test av DVD-ROM-lesere hvor du kan se de oppnådde resultatene.

Skjermkortet er et STB Velocity 4400 med 16 MB minne som sitter i AGP-plassen. Dette kortet hare vi testet i vår test av grafikkort, og det kommer ytelsesmessig svært godt ut

Lydkortet er et SoundBlaster Live! Value som vi har omtalt tidligere på DinSide. Dette er et av de aller beste generelle lydkortene som finnes i dag, har svært lav egenstøy og mange spennende effekter.

For tilkobling til Internett er maskinen utstyrt med et Diva ISDN-kort fra Eicon. Dette kortet har vi ikke fått testet i denne maskinen, men etter rapporter fra andre brukere er dette et kort som har to svært gode egenskaper – det virker og er stabilt.

Mye programvare

Maskinen kommer med mye programvare inkludert. Denne er typisk beregnet på voksne mennesker, med seriøse behov. Pakken består av oppslagsverket Verdenshistorien fra DAMM, spillet Backpacker i norsk versjon fra BMG, leksikonet Fokus fra Kunnskapsforlaget, en samling nytte/hobby/spill fra Guru Software og ordbøkene Norsk Språk og Engelsk Ordbok fra Kunnskapsforlaget.

Dokumentasjon

Cinet leverer en perm som inneholder både brukerveiledning for maskinvaren og innføring i Windows. Begge disse er gode og nyttige, spesielt for nye brukere.

Sammenfatning

Dette er en maskin som er noe av det raskeste som kan kjøpes av standard-PCer. Det som kanskje bekymrer noen er at prosessoren er i ferd med å forsvinne fra markedet i løpet av kort tid. Den nye generasjonen, Pentium III, vil ikke bli stort dyrere enn Pentium II med samme klokkefrekvens.

Men en Pentium III vil ikke være raskere enn en Pentium II med samme klokkefrekvens, når den kjører vanlige brukerprogrammer. De nye egenskapene kommer først og fremst til sin rett ved håndtering av mediadata som video og lyd. Dessuten vil det ta tid før disse egenskapene vil bli utnyttet i programvare. Så hvis du ikke er helt avhengig av å ha det aller siste nye, så er dette en helt glimrende maskin med topp ytelse for de fleste bruksområder, i lang tid fremover.