Cinematic - automatisk kreativ videoredigering!

Videoredigering kan være et mareritt når du sitter med mange og lange opptak, gjerne av familiemedlemmer eller kolleger. Uten en plan blir materialet umulig å sy sammen til en historie. Kanskje det er like greit å overlate jobben til PCen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cinematic fra MGI, kjøpt opp av Roxio, er et medlem av en familie som inneholder mange forskjellige verktøy for håndtering av video. Vi har tidligere testet VideoWave, som du kan lese om i denne artikkelen. VideoWave håndterer hele prosessen fra overføring fra DV til brenning av DVD, mens Cinematic ikke håndterer DVD. Derimot har det andre muligheter som vi faktisk ikke en gang hadde tenkt eksisterte – automatisk redigering!

StoryBuilder - fra kurs til action

Vårt første forsøk foregikk på vår trofaste gamle 850 MHz P III testPC, med vårt like trofaste Canon XM1 DV-kamera koblet til FireWire-porten på vårt Soundblaster Audigy. OS var Windows XP Pro med de aller siste oppdateringer.

Vi installerte Cinematic versjon 1.0 fra CDen, og oppdaterte denne med en patch-fil som leverandøren Inline Technology hadde levert med på CD. Denne kan også lastes ned fra Internet, men er på over 15 MB.

Installasjonen og oppdateringen var problemfri, og vi startet med å overføre video fra DV-kameraet.

Materialet var 8 minutters opptak fra avslutningen på vår 9 år gamle håpefulles svømmekurs, med stilstudier av forskjellige svømmeteknikker i de fleste tenkelige vinkler, samt diverse opptak av deltakere og omgivelser.

Overføringen var også problemfri, de forskjellige pausene i opptakene ble registrert og brukt til å detektere scener. Denne biten var derfor helt på linje med vår favoritt Pinnacle Studio 7, og var noe helt annet enn MGI VideoWave, som detekterte scener i hytt og pine.

Generelt havner denne type opptak som regel raskt i arkivet, og er en lidelse å betrakte for alle andre enn de direkte involverte. Å skape spenning i materialet krever omfattende redigering, og en rekke valg mellom scener som ligner hverandre til forveksling.

Derfor var egenskapen StoryBuilder i Cinematic et svært interessant alternativ. Denne skal i følge produktinformasjonen ”gjøre om opptak av spesielle hendelser som bursdager, bryllup, til og med fra et barns første skritt, til en gripende videohistorie!” Det høres jo lovende ut.

Vi valgte malen ”Sports Event”, til ledsagelse valgte vi musikk vi allerede hadde liggende på harddisken.

Så lot vi PCen kverne materialet i en 20 minutters tid.

Resultatet

Vi hadde ærlig talt ikke store forventningene, men måtte raskt endre oppfatning.
Cinematic hadde stokket fullstendig om på materialet. Krysklipping, forskjellige overganger, helt løsrevet fra den opprinnelige rekkefølgen, men likevel på plass. Merkelig. Dessuten var lengden redusert til litt over tre minutter...

Begynnelsen var i slow motion, med matchende klipping. Så ble hastigheten normal og tempo i klippingen økte etter hvert. Vi fikk for eksempel se guttene stå og prate på bassengkanten, med fritt valgte klipp fra svømmingen som dramatiske avbrudd.

Det merkelige var at det fungerte! Det ble en puls i visningen, som vi har vent oss til fra TV og film, og gjennomføringen var ganske så proff, uten de store overdrivelser av effektbruk.

Skulle vi selv ha funnet på noe tilsvarende ville vi brukt langt mer enn 20 minutter – det ville sannsynligvis ha gått med flere timer.

Nærmere studier – og skuffelse

Vi så fram til å sjekke ut mere av programmets muligheter på en kraftigere PC, og installerte det på vår Athlon 1800+.

Alt gikk tilsynelatende bra, vi hadde full styring på kamerakontrollen inne fra programmet og fikk raskt spolt oss fram til stedet hvor vi skulle begynne å overføre video.

Men det fungerte bare ikke.

Når vi trykket på Capture skjedde det absolutt ingen ting. Vi kunne spole, pause, stoppe og spille av. Men Cinematic ville bare ikke overføre noe som helst.

Derfor måtte vi gi opp videre utforskning, og må komme videre til de andre sidene av programmet når vi får oppklart dette mysteriet.

Programmet har nemlig masse annet å by på for manuell redigering, og ser ut til å kunne være en verdig konkurrent til Studio 7.

Norsk leverandør er Inline Technology AS Tlf. 23 30 00 00