Den ser kanskje stor ut på dette bildet, men det er den ikke. Den nye Chromebox-PC-en fra Samsung/Google er akkurat like liten som Mac Mini. Foto: Google
Den ser kanskje stor ut på dette bildet, men det er den ikke. Den nye Chromebox-PC-en fra Samsung/Google er akkurat like liten som Mac Mini. Foto: GoogleVis mer

Chromebox er Googles svar på Mac mini

Og den er mye billigere.

Google har i samarbeid med Samsung lansert Chromebox, en mini-PC som kan minne om Apples populære Mac Mini. Den er også nøyaktig like liten.

Den kompakte PC-en har en dobbelkjernet Intel Celeron B840-prosessor, 4 GB minne og 16 GB SSD. Sistnevnte høres kanskje veldig lite ut, men årsaken ligger i operativsystemet. Det er nemlig ikke en Windows-basert maskin, men naturligvis Googles ChromeOS. Og i den sfæren er ikke lokal lagring noe stort poeng, siden det meste skjer i nettskyen.

Nå skal det legges til at boksen er utstyrt med ChromeOS 19, som er et mer fullverdig operativsystem med startmeny for apps, mediespiller og bildebehandler, også for lokale filer.

 Foto: Google
Foto: Google Vis mer


Brukbart utstyrt

PC-en har to USB 2.0-porter i fronten og fire bak. I tillegg har den en DVI-utgang og to DisplayPort-utganger, for tilkobling til inntil to skjermer. Ifølge Google støttes 30-tommere, og vi antar da at det betyr oppløsninger på inntil 2594 x 1440 piksler på hver av dem. DisplayPort er i hvert fall ingen begrensning her. I tillegg er det også en nettverkskontakt på baksiden (gigabit), men boksen støtter naturligvis også trådløst nett (a/b/g/n), i tillegg til Bluetooth og mulighet for mobilt 3G-nett.

I likhet med Mac Mini har også Chromebox innebygd strømforsyning, slik at du slipper klumpen på ledningen som mange konkurrenter benytter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: Google
Foto: Google Vis mer


Fungerer bra

Engadget har allerede testet Chromebox, og fant blant annet ut at avspilling av video i full HD (1080p) går problemfritt. Oppstart av boksen tar kun fem sekunder, og takket være rikelig med minne og kurant dobbelkjerneprosessor kan man også jobbe med flere programvinduer åpne samtidig uten at ytelsen blir merkbart dårligere.

Men fullt så allsidig som Mac Mini er den ifølge ikke, ifølge Engadget - men så er da også prisen mye lavere. I USA koster den 329 dollar, eller i underkant av 2000 kroner. Billigste Mac Mini koster 599 dollar i USA, eller rundt 3600 kroner.

Vi har foreløpig ikke hørt noe om at Chromebox blir tilgjengelig i Norge. Du finner uansett mer informasjon og flere bilder hos Google.