Chromebook lansert i Norge

Elkjøp først ute med bærbare PC-er med Google-operativsystem.

<strong>ENDELIG:</strong> I dag går startskuddet for salg av Chromebook-maskiner i Norge. Avbildet er Toshibas første variant. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENDELIG: I dag går startskuddet for salg av Chromebook-maskiner i Norge. Avbildet er Toshibas første variant. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ukens kundeavis fra Elkjøp er Chromebook-maskiner fra både Acer, HP og Toshiba tilgjengelig, og det er ikke første gang butikkjeden er først ute med et Google-produkt. Det samme skjedde nemlig da Chromecast ble lansert i Norge.

Hva er poenget med Chromebook? Dette er altså maskiner som ikke kjører Windows, men Chrome OS – et operativsystem som i stor grad er en nettleser (Chrome). Ideen er altså at det aller meste kan gjøres via en nettleser nå til dags, og at innholdet kan lagres i nettskyen.

Typisk for disse maskinene er derfor at lagringsplassen er svært begrenset, der 16GB SSD-disk ser ut til å være standarden. Alle som kjøper en Chromebook får dessuten 100GB lagringsplass hos Google i to år; noe som ellers koster cirka tolv kroner i måneden.

Men hvorfor kommer ikke luksusutgaven av Chromebook til Norge?

Lette i forhold til prisen

Siden maskinene ikke kjører et tungt operativsystem, er også kravet til maskinvare mindre. De har ofte vesentlig bedre batteritid og er tynnere enn Windows-PC-er i samme prisklasse. Eksempelvis skrives denne artikkelen på den første Chromebooken fra Toshiba, som veier halvannen kilo og har ni timers batteritid til tross for en prislapp på bare 2995,- ved lansering. Test av denne maskinen kommer i nær fremtid.

Man logger seg på maskinen via Google-kontoen sin, og dermed hentes alt av innstillinger, filer etc. fra internett. Dermed kan man fint logge seg på via en annen Chromebook og få opp akkurat det samme, så om noen stjeler maskinen er det fint lite data som går tapt.

Kan utvides med ekstern disk

Til tross for beskjeden intern lagringsplass, finnes det muligheter både for å koble til eksterne harddisker og minnekort, for eksempel for å få med seg litt musikk og film på tur. Når det gjelder det lokale filsystemet, får man bare tilgang på èn mappe, men det er mulig å opprette undermapper.

Slik ser Chrome OS ut i daglig bruk; ikke så veldig fremmed for de fleste, vil vi anta.
Slik ser Chrome OS ut i daglig bruk; ikke så veldig fremmed for de fleste, vil vi anta. Vis mer

Slik ser Chrome OS ut i daglig bruk; ikke så veldig fremmed for de fleste, vil vi anta.

Grensesnittet kan minne om Windows 7, med en startknapp nede til venstre som viser apper som er installert. Maskinene har ikke f-taster, men en rekke snarveier på denne knapperaden i stedet, som lydinnstillinger, lysstyrke, frem/tilbake i nettleseren, oppdater-knapp etc. Tastaturet har heller ingen caps lock, men en søkeknapp i stedet.

Bruker du Chrome som nettleser på en annen maskin, dukker bokmerker og utvidelser automatisk opp når du tar Chromebook i bruk.

Kan spille musikk og video

Chrome OS har også en enkel musikkspiller og videospiller som kan spille lokalt lagrede filer. I tillegg finnes selvsagt Googles musikktjeneste som lar deg laste opp filene dine, slik at du kan strømme disse fra nettet i stedet for å ha dem lagret på PC-en.

Les også: MP3-samlingens siste sukk

Enkelte ting fungerer ikke på en Chromebook. Mens NRK og Netflix kan sees fint i nettleseren, fungerer for eksempel ikke TV2 Sumo, som bruker Microsofts Silverlight-teknologi for å vise video. Ei heller Java fungerer på Chromebook, så har du en nettbank som bruker Java-innlogging, vil ikke dette fungere før neste versjon av BankID rulles ut i august; da uten krav til å bruke Java.

Borte er Caps Lock, til fordel for en søkeknapp, som både søker lokalt på maskinen og på nettet samtidig.
Borte er Caps Lock, til fordel for en søkeknapp, som både søker lokalt på maskinen og på nettet samtidig. Vis mer


Borte er Caps Lock, til fordel for en søkeknapp, som både søker lokalt på maskinen og på nettet samtidig.

Får ikke lastet ned programmer

Det er heller ikke mulig å installere programmer slik du gjør på en PC med Windows, OS X eller Linux. Du kan riktignok installere web-apper via Chrome web store, men de er i stor grad laget for å brukes mens du har nettilgang.

Noen apper støtter imidlertid bruk uten nettilgang – eksempelvis kan du fint jobbe med dokumenter og regneark via Googles tjeneste, som da synkroniseres når maskinen har nettilgang igjen.

Du kan lese mer om våre erfaringer med Chrome OS i denne artikkelen, der vi også tok en titt på to av Samsung Chromebook-maskiner.

Oppleves rask

Til tross for ganske beskjeden maksinvare på papiret, oppleves alle Chromebooker vi har hatt fingrene i som svært raske i bruk. Fra avslått tilstand er maskinen klar på bare et par sekunder, og alt du foretar deg i operativsystemet går fort som bare det. Du trenger heller ikke å bekymre deg for oppdateringer, drivere etc. – dette skjer automatisk uten å stille noe krav til brukeren. Varmeutviklingen er også minimal; i hvert fall på maskinene vi har prøvd.

Chromebook-maskinene har også en gjestemodus, som gjør at du fint kan låne bort maskinen uten at gjesten gis tilgang til dine private filer, surfehistorikk og lignende. Det er også mulig å legge begrensninger på brukere, slik at barna for eksempel kan få aktivert sikkert søk som standard, der Google filtrerer bort pornografi og annet uegnet materiale.

Noe for deg?

Om Chromebook er noe for deg, avhenger selvsagt av hva du bruker PC-en til. Hvis du omtrent bare bruker nettleseren, kan disse maskinene være midt i smørøyet. Driver du med musikkproduksjon, tung bilderedigering, videoredigering og den slags, eller har krav til stor lagringsplass på maskinen du bruker, er neppe Chromebook så velegnet.

Maskinene som er tilgjengelige fra Elkjøp på lanseringsdagen er:

Acer 11,6 tommer
HP 11,6 tommer
Toshiba 13,3 tommer
HP 14 tommer

Samtlige maskiner har 16GB lagringsplass, 2GB arbeidsminne, dobbeltkjerneprosessor og 1366x768 skjermoppløsning og koster fra 2500 til 3500 kroner.

Vi kommer som nevnt tilbake med test av Toshiba-maskinen, som vi har hatt på testbenken en stund.

Er det aktuelt for deg å kjøpe en Chromebook? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.