Nå kan du laste ned apps til Google Chrome. Nok en genistrek fra Google?
Nå kan du laste ned apps til Google Chrome. Nok en genistrek fra Google?Vis mer

Chrome web store er åpnet

Nå skal Google selge applikasjoner til nettleseren din.

Siden Apple banet vei med sin App Store, har flere aktører meldt seg på i kampen om tikronersmarkedene.

Av en eller annen grunn er terskelen nemlig langt lavere for å kjøpe enn app enn hva tilfellet har vært for annen programvare de siste årene, der de fleste har hatt en holdning om at alt skal være gratis.

På mobilfronten tilbyr Apple sin App Store, mens Google er nest størst med sitt Android Market. Da Apple annonserte neste generasjon av OSX, kodenavn "Lion", viste Steve Jobs også frem Mac App Store, der Mac-eiere kan kjøpe programmer og spill på samme måte som på iPhone/iPad.

Ryktene sier at denne butikken er klar til lansering allerede i neste uke, så det er nok ikke helt tilfeldig at Google nå har tråkket gasspedalen i bånn og lansert Chrome Web Store.

Nettsider som apps

Vår erfaring til nå tilsier at Chrome-applikasjonene stort sett er spesialtilpassete utgaver av allerede eksisterende nettsider. Mange av dem er helt gratis, mens noen også koster et par dollar.

Her er noen eksempler på apps:

New York Times i HTML5-versjon
New York Times i HTML5-versjon Vis mer


The New York Times (gratis)
En spesialtilpasset utgave av den amerikanske avisens nettsider, som kjøres som en HTML5-applikasjon der du kan navigere med piltastene, bli varslet om breaking news og endre utseende. Støtter også lokal lagring av tekst slik at du kan lese avisa når du ikke har nettilgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Entanglement (gratis)
Et lekkert puslespill der målet er å lage den lengste "veien" ved å rotere brikker og plassere dem på spillebrettet. Svært vaneskapende! Veldig kjekt er det også at spillet lastes ned slik at du kan spille det selv om du ikke har nettilgang (men da ikke dele rekorder med andre, selvsagt).

Spillet Entanglement er gratis og farlig vanedannende.
Spillet Entanglement er gratis og farlig vanedannende. Vis mer


Scratchpad (gratis)
En notatblokk som synkroniseres med Google Docs, selv om du skriver notatene uten nettilgang.

You've got news presenterer nyheter fra flere kilder på en elegant måte.
You've got news presenterer nyheter fra flere kilder på en elegant måte. Vis mer


You've got news (gratis)
En delikat nyhetsapplikasjon som gir deg de siste (amerikanske) nyhetene innenfor sport, politikk, teknologi, underholdning etc. Lar seg dessverre ikke skreddersy med tanke på kilder, men er uansett en kjekk måte å få en kjapp oversikt over hva som rører seg. Plusspoeng for å kunne bruke piltaster til navigasjon og for at du enkelt kan dele artikler på Facebook og Twitter.

Color&Draw for kids ($1.99)
Chrome-utgaven av det samme tegneprogrammet for iPad/iPhone. Her kan barn fargelegge eksisterende bilder, tegne, fullføre halvferdige tegninger, klistre på klistremerker etc. Programmet passer for barn fra 3-9 år, men bør brukes med nettilgang.

Tweetdeck (gratis)
Webvarianten av verdens mest populære Twitter-klient. Gir deg i praksis samme muligheter som Adobe Air-versjonen, men kan også vise bilder, YouTube-filmer etc. direkte i Twitter-strømmen.

Åpner du en ny fane, vises applikasjonene du har lastet ned.
Åpner du en ny fane, vises applikasjonene du har lastet ned. Vis mer


Tilgjengelige fra nye faner

Applikasjonene installeres med ett klikk i nettleseren og krever ingen omstart. Når du åpner en ny fane får du opp en ikonliste med applikasjonene du har installert og kan da klikke på ønsket app om du vil. Kjøp av applikasjoner knyttes til Google-kontoen din (Chrome web store bruker Googles betalingstjeneste, Checkout, på samme måte som Android Market), og du har 30 minutter på deg til å angre kjøpet dersom du ikke er fornøyd, men bare én gang pr applikasjon.

10 Chrome-utvidelser du bør laste ned

Selve presentasjonen av applikasjoner gir godt med informasjon om applikasjonen, skjermbilder og omtaler fra brukerne. Det opplyses også dersom applikasjonen trenger tilgang til f.eks. surfehistorikken din, men vi kunne gjerne tenke oss litt tydeligere merking av hvilke applikasjoner som fungerer uten nettilgang. Her er det opp til utvikleren å opplyse om dette i informasjonsteksten.

Chrome web store er åpnet


En ting som er bra, er imidlertid at du kan synkronisere apps på tvers av flere maskiner. Så lenge du bruker Chrome på den andre PC-en og logger inn med din Google-konto, vil du få tilgang til de samme applikasjonene på den andre maskinen.

Men er de egentlig apps?

Taster du inn f.eks. http://www.nytimes.com/chrome/ i en annen nettleser, får du opp akkurat det samme som om du installerer nevnte app i Chrome, og det samme gjelder Entanglement, som også støtter offline-lagring f.eks. i Firefox.

Andre apper virker igjen å være knyttet til Chrome-installasjonen og viser ingen URL i adressefeltet.


Genistrek fra Google?

Åja, så definitivt. Google Chrome har stjålet en god del markedsandeler det siste året, og det stopper neppe etter lanseringen av Chrome Web Store. Av applikasjonene vi har testet, er for eksempel Chrome-versjonen av Tweetdeck vel så god som den vanlige versjonen (bortsett fra at den ikke er helt stabil) og tar opp mindre minne.

I tillegg er det noe med apps-tankegangen som i hvert fall senker terskelen for undertegnedes del med tanke på å spandere et par dollar på noe stas. Enkel betaling via Google Checkout og angrefrist på en halvtime er definitivt elementer som gjør det lettere å betale for ting, og Google tar også 5% + $0.30 av et hvert salg gjennom Chrome Web Store (Apple tar 30% i App Store).

Har du lyst til å prøve selv, er det bare å installere Google Chrome, peke nettleseren til Chrome Web Store og begynne å laste ned apps.

Hva tror du? Vil fremtidens internett bestå av apps, eller foretrekker du det slik det har vært til nå? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under artikkelen.