Chrome tømmer MacBook-batteriet

For å få mest ut av batteriet, bruk Apples nettleser i stedet.

<b>STRØMSLUKER:</b> Hvilken nettleser du bruker, kan påvirke hvor lenge den bærbare holder på én lading. Foto: KIRSTI ØSTVANG
STRØMSLUKER: Hvilken nettleser du bruker, kan påvirke hvor lenge den bærbare holder på én lading. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Google Chrome er en av de beste nettleserne. Men dessverre er den også en av de mest ressurskrevende.

Det har lenge vært en kjent sak at den kan tappe maskinen din for strøm, såpass mye at noen fraråder å bruke den, og det gjelder særlig om man har en bærbar PC.

Men heller ikke Mac-ene slipper unna

The Verge undersøkte nylig batteritiden på den nyeste 2015-utgaven av 13" MacBook Pro, og oppdaget vesentlige forskjeller i batteritiden ved bruk av henholdsvis Chrome og Safari, Apples egen nettleser.

LES OGSÅ: Vivaldi - ny, norsk nettleser

3,5 timers forskjell

I en test med kontinuerlig surfing med skjermen på 65 prosent lysstyrke, holdt den i 13 timer og 18 minutter med Safari, mens den med Chrome bare holdt i 9 timer og 40 minutter. Altså over 3,5 timers forskjell i favør Apple.

- Jeg overdriver ikke når jeg sier at dette er vanvittig. Det er nøyaktig samme maskin. Batteriet, prosessoren og minnet - ingenting er annerledes bortsett fra nettleseren og plutselig er batteritiden forkortet med hele 3,5 timer, skriver The Verge.

LES OGSÅ: Microsoft skroter Internet Explorer

Ikke like rask

Ifølge The Verge er det imidlertid ikke bare batteritiden med Chrome som er problematisk. Ytelsen er også dårligere.

I nettleser-testen Sunspider var Safari 30 prosent raskere, og gjennomførte på 144 millisekunder, mens Chrome gjennomførte på 203 millisekunder, ifølge The Verge.

Som om ikke det var nok, er det kun mulig å spille av de nye 4K/60FPS-videoene til YouTube med Safari, ikke Chrome, noe som er kritikkverdig siden YouTube tross alt er Googles tjeneste.

LES TEST: MacBook Air - den beste bærbare Mac-en for folk flest

Kan det fikses?

Siden batteri- og ytelsesproblemene til Chrome også eksisterer i Windows-utgaven, er det åpenbart at Google har en jobb å gjøre. The Verge mener imidlertid at både Apple og Google må ta ansvar.

- Safari vil alltid dra fordeler av å være tilpasset nyeste OS X-versjon før noen annen nettleser, hvilket betyr at den alltid vil være mest effektiv. Men tre og en halv time? Google bør være i stand til å tette igjen det gapet - hvis de begynner å prioritere det, skriver The Verge.

Frem til en fiks er på plass: Bruker du Chrome på MacBook-en og det kniper på batteritiden, er det bare én ting å gjøre, nemlig å bytte til Safari. Hvor mye ekstra strøm du får, vil variere fra hva slags maskin du bruker, men alle monner drar ...

LES OGSÅ: Finn ut hva som tømmer MacBook-batteriet