Internet Explorer har desidert flest brukere, men det er Chrome som brukes mest.
Internet Explorer har desidert flest brukere, men det er Chrome som brukes mest.Vis mer

Chrome og IE størst på hver sin måte

Det er Chrome-brukerne som surfer klart mest.

I forrige uke skrev vi en sak om utbredelsen av 12 år gamle Windows XP fortsatt er mange ganger større enn samlet antall Mac-er som er i bruk.

Les saken: Så få bruker Mac.

I dag tar vi en titt på nettlesermarkedet for PC og Mac, og nok en gang har vi brukt statistikkene til Netmarketshare som utgangspunkt. Dette er én av to vanlige kilder for å sjekke nettleseres markedsandeler, og den samler data fra unike besøk fra mer enn 40.000 nettsteder.

Les også: Denne nettleseren kommer best ut i sikkerhetstest

Måler ikke det samme

Den andre kilden er Statcounter, som i motsetning til Netmarketshare lager sine statistikker på bakgrunn av den totale trafikken fra 3 millioner nettsteder. Forskjellen er ganske enkelt at mens Netmarketshare teller hver nettleser én gang, teller Statcounter den hver gang den besøker en av disse sidene.

Dermed vil det være til dels store forskjeller i tallene, fordi de måler to forskjellige ting. Statcounter måler rett og slett hvilke nettlesere som besøker flest sider, mens Netmarketshare måler utbredelsen av dem.

Når Statcounter rapporterer at Google Chrome er den klart største nettleseren globalt, så skyldes det altså at Chrome-brukere surfer mer enn IE-brukere.

IE-utbredelsen vokser globalt

For utbredelsen til Internet Explorer er fortsatt i særklasse størst, og den vokser stadig, ifølge Netmarketshare. Markedsandelen globalt var hele 56,61% i juli. Dette omfatter alle versjoner, størst er versjon 8.0, som var den siste som kunne installeres på Windows XP. Denne har 23,52% markedsandel, og er altså verdens mest utbredte nettleser, ifølge Netmarketshare:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chrome og IE størst på hver sin måte


Men nettleseren som øker mest globalt siste måneden er ikke uventet Google Chrome, som nå har 17,76% markedsandel, opp 0,59 prosentpoeng fra juni. Og den store taperen er Firefox, som mistet hele 0,86 prosentpoeng, og nå er knapt større enn Chrome.

Når det gjelder den totale bruken, er trenden sterkt økende for Chrome, og nedadgående for Internet Explorer, ifølge Statcounter:

Chrome og IE størst på hver sin måte


Kilder:
Netmarketshare.com
Statcounter.com

Les også: Nå oppdateres Java igjen