Her er alt det nye i Chrome 69

Chrome feirer 10-årsjubileum med nytt design

Penere faner, smartere adressefelt.

<strong>HIPP HURRA:</strong> Googles nettleser fyller ti år med nytt design. Foto: Google
HIPP HURRA: Googles nettleser fyller ti år med nytt design. Foto: Google Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med tiårsjubileet til Chrome, lanserte Google nylig en større oppdatering til nettleseren. Den er nå oppe i versjon 69, og det er mye nytt å bryne seg på her.

Nytt design

Den kanskje mest merkbare endringen i nye Chrome er et splitter nytt design. Brukergrensesnittet er lysere og mer moderne, og fanene har blitt rundere i kantene, slik at de skal være lettere å se på avstand.

<strong>RUNDERE I KANTENE:</strong> Chrome har fått et nytt brukergrensesnitt med nye faner som er rundere i kantene enn før. Skjermbilde: Kirsti Østvang
RUNDERE I KANTENE: Chrome har fått et nytt brukergrensesnitt med nye faner som er rundere i kantene enn før. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

På Ny Fane-siden, kan du nå velge et bakgrunnsbilde uten å måtte installere et nettlesertillegg. For å gjøre det, trykk på verktøy-ikonet nederst i høyre hjørne på en ny fane-side. Velg «Chrome-bakgrunner» om du vil velge en av Googles alternativer, eller trykk på «Last opp et bilde» for å bruke et hvilket som helst bakgrunnsbilde.

<strong>EGEN BAKGRUNN PÅ NY FANE:</strong> Nå kan du laste opp ditt eget bakgrunnsbilde på nye faner. Du kan også legge til snarveier for nettsider du besøker ofte. Skjermbilde: Kirsti Østvang
EGEN BAKGRUNN PÅ NY FANE: Nå kan du laste opp ditt eget bakgrunnsbilde på nye faner. Du kan også legge til snarveier for nettsider du besøker ofte. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

På Ny fane-siden var det tidligere en seksjon under søkefeltet som viste dine mest besøkte nettsider. Denne er nå borte, og i stedet kan du velge hvilke snarveier som skal ligge der. Trykk på knappen «Add shortscuts» for å legge til dine favoritt-nettsteder.

Smartere adressefelt

Chromes adressefelt, som Google kaller for «Omnibox», har blitt smartere, og kan nå vise svar på søk direkte uten at du trenger å åpne en fane Informasjon om kjendiser, sportsresultater og vær vil automatisk dukke opp i adressefeltet.

Chrome feirer 10-årsjubileum med nytt design

For eksempel kan du skrive «vær», og så vil du få værvarselet rett i adressefeltet. Eller så kan du skrive «Liverpool resultat», og få opp den hyggelige nyheten om at de slo PSG 3-2 i går kveld.

En annen ny ting er at du kan bruke adressefeltet til å bytte mellom åpne faner. Ifølge Howtogeek fungerer dette ved at du kan begynne å skrive inn «Gmail» i adressefeltet, og hvis du har eposttjenesten oppe i en annen fane, vil Google foreslå at du går til den fanen i stedet for å åpne en ny.

Farvel til «www»

En annen viktig endring i Chrome 69 er måten URL-er vises frem i adressefeltet.

For det første har Google fjerna det grønne «Sikker»-symbolet foran nettsteder som bruker såkalt HTTPS, som er en sikrere utgave av HTTP og som nå brukes av de fleste moderne nettsteder. Nå vil det bare være en lås foran adresser som bruker den sikrere utgaven av HTTP-modusen.

I neste oppdatering av Chrome, versjon 70, vil nettsteder som ikke bruker HTTPS-modus i stedet merkes som «Ikke sikkert».

For det andre vil ikke Chrome lenger vise «www» eller «m» som en del av en URL i adressefeltet. Dette skulle ifølge Google gjøre det enklere for særlig nybegynnere å vite hvor de befinner seg.

Eller, det var i hvert fall planen at Chrome 69 skulle fungere slik, men kort tid etter nettleseren ble sluppet 4. september, fikk Google så mye motbør at de måtte midlertidig gå tilbake på det, ifølge ZDnet.

<strong>MED OG UTEN WWW:</strong> Øverst ser du hvordan Chrome 69 viser URL-er med www, mens nederst er hvordan Safari viser det uten www. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MED OG UTEN WWW: Øverst ser du hvordan Chrome 69 viser URL-er med www, mens nederst er hvordan Safari viser det uten www. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Kritikken mot Google gikk på at det ble vanskeligere å avsløre nettsvindel-adresser, ifølge Digital Trends.

Noen mener også at Google har et personlig motiv om å skjule sider som bruker selskapets såkalt AMP-teknologi (Accelerated Mobile Pages). Dette er sider som lastes inn raskere på mobil, men samtidig kan det også brukes for å få sider høyere opp på søk.

Apple gjør riktignok akkurat det samme i Safari, men de har mye mindre nettleser-markedsandel enn Google, så da blir ikke oppmerksomheten like stor.

Google skal nå tilbake på tegnebordet før de gjeninnfører endringen igjen i Chrome 70.

Bedre autofyll og sterkere passord

Chrome har lenge hatt en innebygd passordbehandler, men i den nyeste versjonen skal den være enda bedre enn tidligere.

<strong>FORESLÅTT PASSORD:</strong> I stedet for å bruke det samme gamle passordet på alle tjenestene du bruker, kan du få hjelp av Google til å lage et. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FORESLÅTT PASSORD: I stedet for å bruke det samme gamle passordet på alle tjenestene du bruker, kan du få hjelp av Google til å lage et. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Blant annet fordi den nå vil automatisk generere og foreslå sterke passord for eksempel når du registrerer deg som bruker på et nettsted. Bare høyreklikk på et passordfelt og velg «Generer passord».

Den innebygde autofull-funksjonen skal visstnok også være enda bedre på å fylle inn informasjon passord, kredittkortnummer og adresser enn tidligere.

Chrome vil deretter lagre passordet, og de vil være tilgjengelig på både desktop og mobil.

Chrome 69 er tilgjengelig for både PC og Mac, og på mobil til Android og iOS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer