Du velger - hvem skal få se hva?
Du velger - hvem skal få se hva?Vis mer

Chi.mp styrer hvem som ser hva

Dine nettidentiteter under én paraply.

Begynner det å bugne over av nettjenester du er registrert på?

De fleste av oss er nå registrert på Facebook, mange har eposten lagres hos Google, noen har begynt å bruke Twitter, bokmerkene ligger hos Delicious, bildene på Flickr, en egen blogg og, ja ...

>> De 25 beste nettjenestene

Du skjønner tegninga.

Utfordringen er flerdelt - ikke bare er nettidentiteten din fragmentert og spredt over ulike tjenester, men det er heller ikke så lett å kunne styre hvem som ser hva.

Det er her Chi.mp kommer inn i bildet.

Chi.mp styrer hvem som ser hva


Ditt eget domene

Når du registrerer deg på Chi.mp kan du velge deg et eget .mp-domene som blir din besøksadresse. På denne adressen kan du så vise informasjon om deg selv - alt fra e-postadresse, telefonnummer og hvor du bor til dine siste Flickr-bilder, bokmerker eller andre RSS-strømmer. Du kan også importere bilder du laster opp på Facebook-profilen din, som du kan vise til resten av verden.

Eller ikke.

Les også: Hjelp - mamma er på Facebook!

Chi.mp styrer hvem som ser hva


Litt av poenget her er nemlig at du styrer hvem som ser hva. Du kan opprette ulike personas - brukergruppper - og initielt foreslår Chi.mp tre profiler; offentlig, arbeid og venner. Den offentlige profilen er den som vises til alle som går inn på ditt nettsted, mens du kan kategorisere andre kontakter under arbeid og venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som et eksempel kan du importere alle kontaktene fra Facebook (eller Twitter, Gmail og andre tjenester for den saks skyld), og for hver av dem angi om vedkommende er en venn eller en jobbrelatert kontakt. Når vedkommende så går inn på ditt domene og logger inn, vises innholdet du har valgt å dele med denne gruppen.

Smart er det også at du kan vise ulike varianter av den samme informasjonen for de ulike brukergruppene. Jeg kan vise offentligheten at jeg bor i Moss, Norge, mens mine venner får opp min komplette hjemmeadresse og mine jobbkontakter får se adressen min på jobb. Likeledes kan du også styre hvilken del av CV-en din de ulike får se, hvilke e-postadresser du viser til hvem etc.

Chi.mp styrer hvem som ser hva


En egen OpenID

Litt snedig er det at du automagisk får opprettet en egen OpenID når du registrerer deg på chi.mp. Din OpenID blir navnet på domenet ditt - lett å huske; enkelt å skrive. Hvis du ikke vet hva OpenID er, er dette en universal nettidentitet som gir deg muligheten til å bruke samme påloggingsinformasjon på tvers av mange nettjenester. Les mer om OpenID hos Wikipedia.

Vi stusser dog litt over at besøkende er nødt til å logge seg på med en OpenID-bruker for å identifisere seg - siden man for eksempel går igjennom Twitter-, Gmail eller Facebook-kontaktene for å angi hvem som skal få tilgang, ville det i våre øyne vært naturlig at chi.mp hadde støttet respektive innlogginger for å la brukerne verifisere sin identitet. Det skal sies at tjenesten fortsatt er i beta (hva er ikke det nå om dagen?), så det er jo lov å håpe at dette kommer på plass etter hvert.

Hvor stort utbytte du vil ha av tjenesten vi være variabelt - selv bruker jeg fullt navn på Twitter og det samme brukernavnet ganske mange andre steder, så Google gjør jobben for de som vil snoke. Er ditt paranoid-gen litt mer dominant uten like tydelige sammenkoblinger av dine konti rundtom, kan Chi.mp være en smart tjeneste å bruke for å styre hvem som ser hva.

Vi har bare 5 invitasjoner å by på i denne omgangen, men nye brukere får 5 nye etter en liten stund. Hvis du har lyst på en invitasjon, kan du legge inn epostadressen din (gjør den gjerne litt ugjenkjennelig for spamboter ved å skrive ætt i stedet for @ e.l.) i denne tråden, og husk - i følge kjørereglene plikter du deg da til å gi minst én invitasjon videre i samme tråd. På sikt vil dermed alle som vil ha invitasjon få invitasjon!