Chat: 5 programmer testes

Prateprogrammer lar deg kommunisere i sanntid over Internett, og passer både til hjemmekontor og løssluppen prat med venner. Vi har testet de viktigste.

Prateprogrammene er en meget praktisk oppfinnelse. Tenk å kunne snakke med eller sende filer til utvalgte personer over hele verden… Det er ikke akkurat noen ny oppfinnelse, og millioner bruker slike programmer allerede, men hvilke av de er mest brukervennlige og praktiske?

Perfekt for hjemmekontoret

Prateprogrammene er ikke bare for fritidssysler. Det kan også fungere som et perfekt tillegg til epost for deg som jobber på hjemmekontor. Hvis du setter opp prateprogrammet til automatisk å vise kollegene dine, kan du se hvem som er til stede og slå av en liten prat eller sende bilder, filer og lenker på en enkel måte.

I dataredaksjonen i DinSide er det flere som jobber på hjemmekontor i perioder, og vi har gode erfaringer med dette. Det er mye enklere å føle seg som en "ekte" del av teamet når du er logget på med et prateprogram.

Kandidatene

Vi har tatt for oss gratisprogrammene ICQ, AOL Instant Messenger, Yahoo! Messenger og MSN Messenger. Vi lastet ned de nyeste versjonene av disse programmene, og sammenlignet fordeler og ulemper. Det finnes flere programmer enn dette, men denne gjennomgangen er altså begrenset til de programmene som er gratis og mest populære.

De fire programmene har flere ting til felles. Du må registrere deg med et navn, og etter å ha gjort det, kan du finne og legge til venner på din kontaktliste. Videre kan du kommunisere med dine kontakter ved å sende og motta beskjeder, eller gjennom prat i sanntid. Det er også mulig å opprette praterom hvor flere kan snakke samtidig. Noen av prateprogrammene lar deg også snakke direkte gjennom mikrofon og høyttalere.

ICQ

Dette programmet er uten tvil det mest kjente og populære. Over 100 millioner nedlastninger taler sitt klare språk. En av hovedgrunnene er nok at ICQ var først ute, og har hatt god tid til å få fotfeste blant nettbrukere. Men det betyr ikke at populariteten er ufortjent – ICQ er absolutt blant de beste prateprogrammene. Den nyeste versjonen heter 2000a, og har en god del forbedringer blant annet i grensesnittet. ICQ har nå fått to moduser: simple og advanced mode. Forskjellen er hvor mange funksjoner du har tilgang til. De fleste av oss kommer nok til å holde oss til simple mode, som er ryddig og oversiktlig. Advanced mode er temmelig overveldende med sine mange knapper og menyvalg.

ICQ er et tungt program, og det største av alle i denne testen (6,15 MB). Oppsettet er imidlertid uproblematisk og du får tildelt et ICQ-nummer, hvilket betyr at du kan bruke akkurat det navnet du vil. Det er også enkelt å søke etter andre mennesker: Du kan se etter både ICQ-nummer, kallenavn og e-post-adresse.

Det er enkelt og greit å sende beskjeder og filer (også flere samtidig). Men verre er det hvis flere vil møtes sammen. Da må en person opprette et chat-vindu og invitere en etter en. Chat-funksjonen er ikke den lekreste vi har sett, og skrivingen foregår i sanntid – du kan faktisk se hvordan de andre skriver, bokstav for bokstav. Det kan være noe irriterende.

Men ICQ har flere andre funksjoner vi liker: Du kan blant annet sjekke alle dine POP-baserte e-postkontoer gjennom ICQ, du kan skjule din IP-adresse for uvedkommende, invitere venner til å laste ned ICQ, søke etter andre personer ut fra bestemte kriterier, eller bli med i et av mange temaorienterte praterom.

Alt i alt har vi mye bra å si om ICQ, men ikke alt er perfekt. Grensesnittet er rotete også i simple mode, og noen av funksjonene er virkelig unødvendige. Utviklerne bør gjennomføre en ordentlig opprydning før neste versjon. Vi skulle også ønske at utviklerne fjernet noen av de irriterende lydene programmet har en tendens til å lage.

AOL Instant Messenger (AIM)

Dette lille (1,98 MB) programmet er kanskje det mest ryddige vi har testet. AIM tilhører den amerikanske nettgiganten America Online (AOL), og vil du kommunisere med AOL-brukere, er dette programmet du trenger. AIM er naturligvis tilkoblet sidene til selskapet, og det er der du havner hvis du for eksempel vil forandre navnet ditt.

Det er egentlig ikke så mye som skiller AIM fra andre lignende programmer. Men vi liker brukervennligheten og det ukompliserte grensesnittet. Kommunikasjonsmulighetene er også bra. Når du prater med flere personer (som er meget enkelt å sette opp), kan du uten problemer sende filer, legge ved bilder eller lenker til nettsteder.

AIM har også flere funksjoner, og du kan blant annet registrere flere kallenavn, vise oppdaterte aksjekurser og nyheter i et eget vindu (bare amerikanske), koble to PCer sammen for prat med mikrofon og høyttalere, få et varsel ved innkommende AOL-e-post (det er ikke mulig å sjekke andre e-post-kontoer gjennom AIM) og når dine venner eller kolleger kobler seg på nettet. Har du plagsomme kontakter på din liste, kan du advare andre brukere mot dem.

AIM er ikke noe revolusjonerende program, men det er meget stabilt, enkelt å bruke og har akkurat de funksjonene som er nødvendige.

Yahoo! Messenger

Det er ikke vanskelig å skjønne at dette programmet er utviklet av den velkjente nettportalen Yahoo!. Dette synes svært godt når du kobler deg til. Men før du gjør det, må du gjennom en nokså kranglete registreringsprosess, som ofte tvinger deg frem og tilbake for å fylle ut manglende felt.

Når du endelig har registrert deg, får du opp selve programmet, som er meget oversiktlig. Vinduet med kontakter dominerer bildet, og nedenfor det finner du en rekke skilleark som bringer deg til annen nyttig informasjon. Ved å klikke på dem, får du opp oppdaterte nyheter, aksjekurser, værmelding, sportsnyheter osv. (bare amerikanske). Dette synes vi er en ganske morsom funksjon. All denne informasjonen er selvsagt hentet fra Yahoo!-sidene. Disse kommer du for øvrig ikke utenom – all din personlig informasjon blir lagret som en Yahoo!-profil, og du blir tvunget ut på nettet hvis du vil redigere på den. Det samme skjer hvis du for eksempel vil opprette nye grupper kontaktene dine. Vi synes det er unødvendig og lite brukervennlig – andre programmer håndterer slike oppgaver bedre.

Yahoo! Messenger har ellers støtte for alt som er forventet av et prateprogram. Utveksling av beskjeder, prat med flere deltakere (også gjennom høyttalere og mikrofon) og overføring av filer fungerer som det skal. Programmet kan sjekke din Yahoo!-e-post for deg, men ikke andre, uavhengige kontoer.

Vi synes at Yahoo! Messenger fungerer bra for de som fast benytter seg av hele Yahoo!-nettverket. Men for oss andre er det bedre alternativer.

MSN Messenger

Som den giganten de er, er selvsagt Microsoft nødt til å kaste seg på pratebølgen. Microsofts alternativ heter MSN Messenger, men selv om Microsoft er store, har de ikke klart å løse denne oppgaven på en god måte.

Selv om MSN Messenger er et lite og lett program som ikke tar for mye minneressurser, mangler det mange muligheter som konkurrentene har. Du kan ikke overføre filer til vennene dine, du kan ikke organisere dem i grupper, og du kan ikke sende beskjeder når kontaktene dine ikke er logget på. Du kan riktignok sette opp en chat med flere deltakere, men ikke flere enn fem! Dette gjør programmet uaktuelt for deg som jobber på hjemmekontor og som har flere enn 5 kolleger.

For å kunne bruke MSN Messenger, må du ha en gyldig Hotmail-konto. Heldigvis kan du velge hvilket kallenavn du vil bruke, og e-post adressen din trenger ikke å være synlig for alle. De aller fleste har nok skaffet seg en Hotmail-adresse en eller annen gang, men for de som ikke har det, er det ikke akkurat en praktisk løsning å bli tvunget til å registrere enda en adresse. En fordel er at hver gang du logger deg på MSN Messenger, så får du beskjed om hvor mange nye e-poster du har i innboksen.

Noe som kan være en fordel for noen, er at MSN Messenger er det eneste prateprogrammet som er oversatt til norsk. Utenom det er det ikke mye bra vi kan si om dette programmet, bortsett fra at det ikke tar lang tid å laste ned.

Oppdatering: I dag kom Microsoft med en ny versjon av prateprogrammet sitt, som inkluderer mange av de etterlengtede mulighetene som de konkurrerende programmene har hatt lenge. Nå kan brukerne sende filer, bruke stemmekommunikasjon og ikke minst logge seg inn med andre e-post adresser enn Hotmail. Det er svært bra at Microsoft hører på brukernes mening, selv om vi fremdeles synes at både ICQ og AIM har totalt sett bedre funksjonalitet.

Konklusjon

Av de fire programmene vi har testet, kan vi med en gang utelukke programmene fra Yahoo!- og Microsoft. De byr ikke på nok funksjonalitet, og er for knyttet til sine respektive moderselskaper.

Derfor står valget mellom ICQ og AIM. Her er spørsmålet hvilke formål du skal benytte prateprogrammet til. Er du glad i chatting og har kontakt med mange forskjellige mennesker på nettet, er nok ICQ best med sine mange funksjoner og nokså høy ”fjortis-faktor”. Men alt i alt er det AIM som er det mest komplette og samtidig enkleste alternativet: Den er svært bra for uformelle sammenhenger, men samtidig passer det bra for de som trenger et kommunikasjonsmedium på hjemmekontoret.

Her er linkene til nedlastning av programmene: ICQ (6,15 MB), AIM (1,98 MB), Yahoo! Messenger (1,25 MB) og MSN Messenger (366 KB).