PENT: Det er enkelt å lage pene hjemskjermer med Chameleon. Det som ikke er fullt like enkelt, er å få dem til å gjøre det du vil. Foto: Per Ervland
PENT: Det er enkelt å lage pene hjemskjermer med Chameleon. Det som ikke er fullt like enkelt, er å få dem til å gjøre det du vil. Foto: Per ErvlandVis mer

Chameleon for Android-nettbrett

Hjemskjermen Chameleon kan gi Android-nettbrettet nytt liv. Men det koster skjorta.

I sommer skrev vi om Kickstarter-prosjektet Chameleon, som forsøkte å samle inn 50.000 dollar for å lage en ny hjemskjerm for Android-nettbrett.

Les saken her: Chameleon – en svært lekker Android-hjemskjerm

Tanken var å lage pene skjermer stappet fulle av informasjon, slik at man potensielt slipper å gå fra app til app for å oppdatere seg på sosiale medier og gjøremål. Det har selvsagt alltid vært mulig via "widgets" (moduler), men som Chameleon selv sier: "Android widgets are not all created equally - and that's the problem". I tillegg skulle hjemskjermen din alltid tilpasse seg stedet eller tiden du befinner deg i når du bruker den.

Pengene er nå samlet inn, appen finnes i Google Play og skaperne holder noe av det de lovet.

Men ikke alt.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEGGE VEIER: Som du ser fungerer Chameleon både horisontalt og vertikalt. Men personlig liker vi den best horisontalt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SPARSOMT: Her er alle modulene du kan bruke i Chameleon. Og som du ser er det ikke stort å skryte av. Med et åpent rammeverk basert på HTML5 vil det nok snart ta seg opp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GOD TANKE: Det er sikkert de som vil finne det nyttig å ha én hjemskjerm for frokostbordet og én for skrivepulten på jobben. Personlig sliter vi med å finne nytten, da utvalget av moduler er så sparsomt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her kan du se hvordan Chameleon ser ut på vår Motorola Xoom, med Android 4.1 "Jelly Bean":

Dette liker vi

Det første man legger merke til med Chameleon, er strengt tatt prisen: 59 kroner. Dette er stivt, og man får høye forhåpninger for hva en såpass dyr app har å komme med.

BEGGE VEIER: Som du ser fungerer Chameleon både horisontalt og vertikalt. Men personlig liker vi den best horisontalt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEGGE VEIER: Som du ser fungerer Chameleon både horisontalt og vertikalt. Men personlig liker vi den best horisontalt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Og ved første øyekast er det en hel del:

 • Chameleon-hjemskjermen har et radikalt annerledes design enn andre. Skjermen deles opp i fire ganger fire ruter, hvor man plasserer de medfølgende modulene. Tanken er å ha dem kant-i-kant, slik at hele skjermen fylles med info.
 • Modulene er pene å se på, og kan hente informasjon fra Facebook, Twitter, Gmail, Instagram, RSS-strømmer og Youtube. I tillegg får du moduler for tid, vær og snarveier til innstillinger.
 • Du kan ikke ha snarveier på hjemskjermen slik du er vant til. Men du kan dra apper til en snarveislinje nederst på hver hjemskjerm.

 • Du kan bestemme hvilken hjemskjerm som skal være gjeldende der og da, ved å sette "conditions". Dette kan være enten tidspunkt, GPS-posisjon eller hvilket trådløst nett du er koblet på. På den måten kan du lage en egen hjemskjerm for jobb, som du kan sette som gjeldende skjerm når du kobler på nettet på jobben. Eller en nyhetsskjerm som møter deg om morgenen. Eller hva som helst annet, innenfor appens grenser, som er ganske små, noe vi kommer tilbake til, bare denne kommabefengte setningen kan bli ferdig snart.
En ting er det liten tvil om i våre øyne: Chameleon ser bra ut. Vår gode, gamle Motorola Xoom ble som ny, og det er alltid en god følelse. Boksene med stadig oppdatert informasjon likner de visjonene vi selv hadde om nettbrett før iOS-plattformens ikoner begynte å dominere de flate skjermene. Hele konseptet med Chameleon er egentlig såre enkelt; akkurat slik glimrende nyheter skal være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk også ut: TSF Shell – en super hjemskjerm som koster enda mer enn Chameleon

Dette liker vi ikke

GOD TANKE: Det er sikkert de som vil finne det nyttig å ha én hjemskjerm for frokostbordet og én for skrivepulten på jobben. Personlig sliter vi med å finne nytten, da utvalget av moduler er så sparsomt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GOD TANKE: Det er sikkert de som vil finne det nyttig å ha én hjemskjerm for frokostbordet og én for skrivepulten på jobben. Personlig sliter vi med å finne nytten, da utvalget av moduler er så sparsomt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men Chameleon har sine klare svakheter, spesielt med tanke på den høye prisen:

 • Du får kun brukt moduler som er kompatible med Chameleon. Det er selve konseptet: At alt skal føles helhetlig ut. Men det er mange moduler vi savner sårt, spesielt bokmerker, kalenderen og annen e-post enn Gmail. Noen er ifølge Chameleon under utvikling, men de burde vært på plass ved utgivelse. Chameleons moduler er i virkeligheten HTML5-snutter, som alle kan lage. Dermed kan vi snart se en oppblomstring av nye moduler, og du kan allerede finne hjemmelagede moduler som ikke ennå er en del av den offisielle pakka.
 • Å ha én hjemskjerm for hvert sted vi befinner oss, eller for forskjellige tider på døgnet, høres på papiret lurt ut. Men for vår egen del er det en funksjonalitet vi tviler på at vi kommer til å få særlig nytte av. Vi leser ikke Twitter-oppdateringer kun mellom klokken 08:00 og 08:30, og vi er ikke mindre interessert i nyheter om kvelden enn på morgenen. Og når viktige jobb-moduler som Outlook-e-post og kalender mangler, har vi store vanskeligheter med å lage en egen jobb-hjemskjerm. Dessuten: Å bytte hjemskjerm krever et sveip med fingeren. Det er enklere enn å programmere inn vilkår for hver enkelt skjerm.

 • Hjemskjermen har lite funksjonalitet utover modulene. Du kan for eksempel ikke gjøre noe annet enn å lese Facebook-oppdateringer. Skal du kommentere et innlegg, må du fortsatt inn i Facebook-appen.
 • Noen av modulene har vanskelig for å høre på fingertrykkene våre. For eksempel må vi stadig trykke mange ganger på en RSS-nyhet for at den skal åpne seg i nettleseren. Dette kan selvfølgelig være vår gamle Motorola Xoom sin feil, men det rapporteres om feil også i brukeranmeldelsene.
 • Modulene har svært få, eller ingen, innstillinger. For eksempel kunne vi tenke oss å se alle e-poster på hjemskjermen, men må forholde oss til kun de uleste. Og for oss som liker å jobbe mot null uleste e-poster, blir det fort et stort, tomt område på hjemskjermen.
 • Chameleon er ikke fullt så lekker som den var på bildene på Kickstarter. For eksempel: Hvor har det blitt av bilder i RSS-strømmene?
 • Det hender hjemskjermen nullstiller seg, og alle modulene må laste inn all informasjon på nytt. Dette kan fort ta tid, da hele poenget er å ha mye på hver skjerm.
Guide: Hjemskjermer, moduler og stæsj - slik får du "ny" Android-telefon

SPARSOMT: Her er alle modulene du kan bruke i Chameleon. Og som du ser er det ikke stort å skryte av. Med et åpent rammeverk basert på HTML5 vil det nok snart ta seg opp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SPARSOMT: Her er alle modulene du kan bruke i Chameleon. Og som du ser er det ikke stort å skryte av. Med et åpent rammeverk basert på HTML5 vil det nok snart ta seg opp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Konklusjon

Vi har ikke brukt Chameleon lenge nok til å kaste terning, men vi kan kaste ut et førsteinntrykk: Chameleon har mye potensiale, som ikke er utnyttet ennå.

Det er fullt forståelig at "Kickstarter-investorene" ville ha produktet ut så fort som mulig, men når noe så grunnleggende som en kalender-modul mangler, blir produktet for tynt for å rettferdiggjøre en pris du vanligvis får fem andre apper for.

Misforstå oss rett: Vi liker Chameleon godt, og vi gleder oss til utvalget av moduler blir større. Men inntil videre trenger du ikke akkurat løpe til Google Play og trygle dem om å ta pengene dine.

Så med mindre du har 60 kroner som brenner i lomma kan det lønne seg å vente litt, og se hva som skjer.

PS: Som sagt er Chameleon er en hjemskjerm for nettbrett. Du får derfor ikke installert denne på mobiler. Vi har prøvd.