Centr filmer 360 grader

Lar deg se deg rundt i levende bilder.

<strong>RUNDT OG RUNDT:</strong> Centr er et lite kamera som kan ta 360-graders videoer. Foto: PRODUSENTEN
RUNDT OG RUNDT: Centr er et lite kamera som kan ta 360-graders videoer. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forleden dag skrev vi om 360-graders-bilder og hvordan du kunne lage miniplaneter av bildene på mobiltelefonen.

360-graders stillbilder har mange hatt teknologi for i lang tid, enten det dreier seg om en enhet som fanger bilder i alle retninger (som denne kjekke ballen), eller der man bruker panoramafunksjon i kameraet for å knipse rundt seg og dermed lage et 360-graders bilde som man senere kan titte seg rundt i.

SMART: Batteriet (nederst) kan byttes ut. Foto: CENTR
SMART: Batteriet (nederst) kan byttes ut. Foto: CENTR Vis mer


Fire HD-sensorer

Centr er et lite, ringformet videokamera som kan filme i 360 grader. Dette gjør den ved å kombinere bildene som fanges fra fire ulike HD-sensorer, som via bildeprosessering sys sammen til én video. Det kan minne litt om 360Fly-kameraet, som vi har skrevet om tidligere.

Når du ser på den i etterkant, kan du beveget blikket rundt mens filmen fortsatt ruller – prøv for eksempel med denne filmen.

FIFFIG LØSNING: Tommelgrep sikrer at ingen fingre blir med i videoen. Foto: CENTR
FIFFIG LØSNING: Tommelgrep sikrer at ingen fingre blir med i videoen. Foto: CENTR Vis mer


Enheten har et hull i midten, som gjør det mulig å holde den med et tommelgrep uten at noen fingre blir med i filmen. Festeanordningen er også kompatibel med vanlige kamerastativ og GoPro-stativer.

Lagres på minnekort

Filmene blir lagret på et SD-minnekort som det er også er mulig å bytte ut. Hva gjelder batteritid kan Centr filme i to timer før det blir tomt, eller ta timelapse-bilder i fem timer, der kameraet knipser stillbilder i intervaller for deretter å sy dem sammen til en film.

Vi lar oss langt fra imponere av batteritiden, men batteriet lar seg i det minste bytte slik at man kan ha med flere i lomma.

ENKELT: Via en app til iOS og Android, kan man endre innstillinger og forhåndsvise film tatt med Centr-kameraet. Foto: CENTR
ENKELT: Via en app til iOS og Android, kan man endre innstillinger og forhåndsvise film tatt med Centr-kameraet. Foto: CENTR Vis mer


Gjenstående batteri, innstillinger for videoppløsning og så videre, styres via en iOS/Android-app, som også kan brukes for å se på filmene som er lagret på kameraet, takket være innebygd trådløst nett.

Maksimal oppløsning på videoene er 6900x1080; altså noe mindre enn fire fulle HD-bilder ved siden av hverandre på grunn av overlappingen som skjer når bildene sys sammen.

Som med så mange andre morsomme teknologiprodukter som vises frem om dagen, blir også utviklingen av Centr finansiert av folkefinansieringstjenesten Kickstarter; utspringet blant annet for Pebble-klokka, 3Doodler og Android-launcheren Chameleon.

Dersom skaperne når i mål med ønsket finansering på 900.000 dollar, må du ut med 299 dollar pluss 55 dollar i frakt for et kamera, som gjør at det med dagens kurs vil koste deg drøye 2600 kroner å bestille til Norge, i følge vår netthandelskalkulator. I tillegg kommer fortollingsgebyret (varierer med speditør).