Celeron tar opp kampen med Duron

Intel har lansert den første Celeron-prosessoren som kjører på 100 MHz buss. Men de første rapportene viser at AMD fortsatt regjerer med hensyn til hastighet.

Celeron-prosessoren ble lansert med en 266 MHz utgave for snart fire år siden, og har utrolig nok beholdt sin 66 MHz buss helt fram til i dag. Storebror PII/PIII har derimot gått stegene fra 66 til 100 og til slutt 133 MHz, noe som blant annet har ført til et større ytelsesmessig gap mellom de to prosessor-familiene.

På høy tid med 100 MHz

Og denne forskjellen kunne nok Intel ha levd med, hadde det ikke vært for at AMD tok "storebror" på senga for snart et år siden, med lanseringen av billigprosessoren Duron. Denne ble lansert med en doblet 100MHz buss og 133MHz bussminne, samtidig som den var billigere enn tilsvarende Celeron-prosessorer. Dette har etter hvert satt grå hår i hodet på folkene hos Intel, ikke minst fordi Duron har knust Celeron i så og si alle hastighetstester som er utført siden.

Derfor har altså Intel lansert en ny generasjon Celeron-prosessorer, denne gang med 100 MHz buss. Først ut er en 800 MHz-utgave (100 MHz x 8), og forventningene til prosessoren har vært høye. Arkitekturen er riktignok ikke forandret, men dog - 100 MHz fsb vil nok gi et hopp på ytelseskurven.

Fortsatt bak

Men er det nok til å utfordre Duron som ubestridt ener blant billigprosessorene? De første sammenligningstestene tyder ikke på det. Nettstedet SharkyExtreme har sammenlignet Celeron 766/66, Celeron 800/100 og AMD Duron 800. Testene deres avslører at Duron fortsatt lligger godt foran ytelsesmessig på samme klokkefrekvens - både i Windows 98 og Windows 2000 - og til de aller fleste operasjoner.

Forskjellen mellom 766 og 800 MHz Celeron viste seg derimot å være betydelig. Dersom du har en Celeron-basert PC med Slot1 eller FCPGA sokkel og vurderer å oppgradere, behøver ikke 800 MHz Celeron være et dårlig valg.

En drøm for overklokkere

For de som er interessert i overklokking, kan Celeron 800 vise seg å være et supert valg. Mange vil nok huske den legendariske Celeron 300a som lot seg lett klokke til over 500 MHz. SharkyExtreme sammenligner den nye prosessoren med denne, og klarte å øke ytelsen med rundt 20% uten stabilitetsproblemer.

Dermed begynner ytelsen å ligne på det Duron kan vise til. Men Duron har også vist seg å være grei å overklokke, og da er man egentlig like langt.

(Kilde: SharkyExtreme.com)