Celeron blir nesten like kraftig som Pentium III

Nå kommer en ny generasjon billig-prosessorer i Celeron-serien fra Intel, og de nye prosessorene er så kraftige at forskjellen til Pentium III blir forholdsvis liten. Dette må Intel gjør for å klare å konkurrere med AMD.

Neste uke lanseres to nye prosessorer i Celeron-serien på henholdsvis 600 og 566 Mhz. Prosessorene vil fremdeles bruke 66 Mhz-buss, men har nå fått SSE-funksjoner og mer andrenivå hurtigminne. SSE står for "streming simd extensions", og innebærer enkelt forklart at prosessorene er i stand til å utføre samme operasjon på flere dataelementer samtidig. SSE har så langt bare vært tilgjengelig i de langt dyrere Pentium III-prosessorene.

De nye Celeron-prosessorene vil også bli produsert med 0,18 mikrometer, og vil få 256 KB sekundært cacheminne. Men for at de ikke skal havne for nært opp til Pentium III, hevder flere pålitelige kilder at halvparten av minnet vil bli koblet ut. Markedsmekanismene bestemmer, med andre ord.

Forskjellen på en Celeron med 128 KB fullhastighet hurtigminne og en Pentium II med 512 KB på halve klokkehastigheten, var ikke spesielt stor. Flere utgaver lot seg også overklokke i stor grad, slik at forskjellen i praksis forsvant.

Med de nye Celeron-modellene er det være duket for en ny runde med muligheter for overklokking for de mest entusiastiske brukerne. Busshastigheten settes opp fra 66 MHz så langt det går uten at systemet kræsjer med det samme. Så er det i gang med heftige spillesekvenser.

Det er altså ikke revisorene som først og fremst vil ha glede av de nye Celeron-modellene.

Det er foreløpig ikke kommet noen meldinger om priser, men AMD har allerede varslet kraftige prisdreduksjoner i April. Skal Intel virkelig ta opp konkurransen, blir prisnivået antagelig lavere enn noensinne.

Det vil nok også revisorene glede seg over.