De to bokstavene på baksiden av dingsene dine

- CE-merking er ingen garanti

Mange produkter er farlige på tross av merket.

BRANNFARLIG: Samsungs mobiltelefon Galaxy Note 7 var CE-merket, men viste seg likevel å være brannfarlig. Telefonen ble senere trukket fra markedet. (Foto: Joni Gantz Barwick/AP/Scanpix NTB)
BRANNFARLIG: Samsungs mobiltelefon Galaxy Note 7 var CE-merket, men viste seg likevel å være brannfarlig. Telefonen ble senere trukket fra markedet. (Foto: Joni Gantz Barwick/AP/Scanpix NTB) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På baksiden av mobiltelefoner, ladere og nesten alt annet vi kjøper som går på strøm (og mye annet også) står det «CE».

Du vet sikkert at de to bokstavene har noe med EU å gjøre. Men de to bokstavene betyr bare at produsenten selv mener at sikkerhetskravene i EU og EØS-området er oppfylt.

Det er altså ikke snakk om noe godkjent-stempel fra EU, bare en egenerklæring.

Det kan nærmest virke som om bukken passer havresekken. Uansett er CE-merket verken noe kvalitetsstempel eller en garanti for sikkerhet.

Fant feil på 82 prosent

Ifølge en undersøkelseutført av IFIA (International Federation of Inspection Agencies - en internasjonal sammenslutning av inspeksjonsorganer) i 2012 og 2013, så viste det seg at 82 prosent av produktene med CE-merke ikke tilfredsstilte kravene.

Varene ble tilfeldig innkjøpt i butikker i Danmark, Tyskland, Italia, Frankrike, Storbritannia, Finland og Polen.

På IFIAs skrekkliste finnes det både batteriladere, LED-lys, hårfønere, varmeovner, vifter, brødristere og elektriske griller.

15 av de 127 CE-merkede produktene ble ansett som direkte farlige.

MERKERADEN: CE-merket har gjerne selskap av en haug med andre merker. Fra venstre det amerikanske FCC for telkom/radio, taiwanesisk BSMI-merke for sikkerhet, australsk ACMA-merke for elektromeganetisk stråling, miljø og telekom, CE-merke og til slutt «må ikke kastes sammen med vanlig avfall»-merket. Tekstlinjen under merkene gjelder kanadisk godkjenning for telekom. (Foto: Tore Neset)
MERKERADEN: CE-merket har gjerne selskap av en haug med andre merker. Fra venstre det amerikanske FCC for telkom/radio, taiwanesisk BSMI-merke for sikkerhet, australsk ACMA-merke for elektromeganetisk stråling, miljø og telekom, CE-merke og til slutt «må ikke kastes sammen med vanlig avfall»-merket. Tekstlinjen under merkene gjelder kanadisk godkjenning for telekom. (Foto: Tore Neset) Vis mer

- Ikke et kvalitetsmerke

MER MILJØ: Dette merket møter du også ofte bak på produktene. Bokavene ROHS står for «Restrictions of Hazardous Substances» og betegner at produktet ikke inneholder farlige stoffer.
MER MILJØ: Dette merket møter du også ofte bak på produktene. Bokavene ROHS står for «Restrictions of Hazardous Substances» og betegner at produktet ikke inneholder farlige stoffer. Vis mer

- Mange tror at en såkalt CE-merking er et kvalitetsmerke. Dette stemmer altså ikke. CE- merkingen er produsentenes egenerklæring som sier at de oppfyller de krav EU stiller, sier sertifiseringssjef Geir Hørthe i Nemko.

Hørthe understreker at man stort sett kan føle seg trygg på produkter som er kjøpt i kjedebutikker og i kjente norske nettbutikker.

- Men det importeres jo en god del elektronikkprodukter direkte fra Kina. Enten privat via kinesiske nettbutikker som AliExpress, eller via mindre norske aktører.

Her kan det være mye rart, mener Geir Hørthe.

Farlige falske varer

Han trekker spesielt fram ladere og batterier som kan utgjøre en brannfare. Samt laserpenner som er ulovlig å bruke i Norge fordi de har altfor høy lysstyrke.

- Vi ser også en del varer som bare er etterligninger av kjente merkevareprodukter. Da er gjerne både firmalogo og CE-merket falske. Et slikt produkt ville jeg ikke tatt sjansen på å bruke, sier Hørthe.

Han får støtte av Jan Røsholm, administrerende direktør i Elektronikkbransjen.

- Vi nordmenn trenger nok ikke å være så bekymret for det vi kjøper i norske butikker. Men mange utenlandske nettbutikker er ikke bundet opp mot EU-reglene, og da bør man sjekke.

Sjekker aldri merket

Ifølge en fersk undersøkelse fra det irske sertifiserings- og standardiseringsinstituttet NSAI (National Standards Authority of Ireland) vil bare halvparten kunne skille et ekte CE-merke fra et uekte. Og én av ti sjekker aldri dette merket i det hele tatt.

Heller ikke i Norge er bevisstheten om CE-merkingen spesielt høy, skal vi tro bransjefolk.

BAKSIDEN: På en ny iPhone 7 fra Apple står tallet «0682» etter CE. Dette betyr at også kommunikasjonsdelen samsvarer med EU-standarder. Utropstegnet betyr at telefonen kan komme i konflikt med telerestriksjoner i enkelte land. (Foto: Tore Neset)
BAKSIDEN: På en ny iPhone 7 fra Apple står tallet «0682» etter CE. Dette betyr at også kommunikasjonsdelen samsvarer med EU-standarder. Utropstegnet betyr at telefonen kan komme i konflikt med telerestriksjoner i enkelte land. (Foto: Tore Neset) Vis mer

- Vi har generelt ikke inntrykk av at dette er noe kundene biter seg merke i, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp.

Han understreker likevel at kundene kan føle seg trygge. Elkjøp har egne rutiner for å sikre at produktene holder mål.

- Vi har ting på stell

- Jeg kan trygt si at vi har ting på stell, og at kundene kan føle seg sikre på at det de kjøper oss oss oppfyller sikkerhetskravene. Dette har vi holdt på med helt siden 1960-tallet, så dette kan vi.

TRYGT Å KJØPE: Elkjøp legger ned et betydelig arbeid for å sikre at produktene er sikre, sier Øystein Schmidt. (Foto: Elkjøp)
TRYGT Å KJØPE: Elkjøp legger ned et betydelig arbeid for å sikre at produktene er sikre, sier Øystein Schmidt. (Foto: Elkjøp) Vis mer

Schmidt sier han har flere eksempler på at produkter kjeden har forhåndssjekket har blitt funnet uegnet for salg.

- Vi har til og med et eget kontor i Hong Kong som sjekker kvaliteten på produkter fra hele Asia.

Dette bør du sjekke

Nemkos Geir Hørthe har formulert tre spørsmål han mener du som forbruker bør stille før du handler elektronikk på nettet:

  • Er nettsiden kjent, eller har du aldri hørt om den?
  • Hva slags annen merking enn CE har produktet?
  • Hvordan er utførelsen av nettsiden og produktomtalen?
  • Virker det som om innholdet er oversatt via Google Translate?

Det hører også med til historien at IFIA også fant feil på 25 prosent av produktene som var testet av en uavhengig tredjepart - altså en instans av samme type som Nemko.

Men her dreide seg seg stort sett om feil med merkingen, ikke om fare ved selve produktet.

LES OGSÅ:
Advarer mot dårlige LED-pærer
- Reflekser uten CE-merke kan være farlige
Dette merket kan være falskt