CD-ROM på harddisk

I vår test av digitale oppslagsverk, har vi kritisert Encarta og tildels Britannica for å legge all informasjon over på to CD-plater. Det betyr at du hele tiden må bytte CD, men med et program som simulerer CD-ROM på harddisken, løser du problemet.

Vi har sett på Farstone Virtual Drive, men det finnes også en rekke andre alternativer. Virtual Drive er shareware, og kan hentes ned fra nettet.

Hensikten med programmet er å gi lettere tilgang til oppslagsverk o.l. ved å lage komprimerte kopier av CD-platene på harddisken. Kopiene som Virtual Drive lager oppfattes deretter som en vanlig CD-ROM-leser av Windows.

Fire CD-ROM på harddisk

Vi testet Virtual Drive for både Encarta Deluxe 99 og Encyclopædia Britannica 99. Prosessen var svært oversiktlig, og Virtual Drive styres med enkle trykknapper.

Klikker du "Build VCD", kan du velge hvilken harddisk du vil kopiere CD-platen til. Filnavn og beskrivelse foreslås automatisk, men du kan endre dette slik du ønsker. Dessuten kan du stille kompresjonsgrad.

Hele prosessen tok i overkant av en time og femten minutter for hvert av leksikonene (med to CD-plater hver). Hadde vi valgt lavere kompresjon (vi brukte maksimal), ville det gått raskere. Kompresjonen sparte oss for ca. 30-60 MB per plate (5-10%).

Mye raskere

I vår bruk av digitale leksika, hadde vi ikke bare vent oss til å bytte CD-plater annethvert minutt. Vi hadde også vent oss til å vente på at CD-spilleren skulle spinne opp, og at den var litt treg ved vanlig bruk (vi bruker 32x på vår maskin).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harddisken vi laget kopier på, er en Quantum Fireball EL 10,2 GB, som er normalt rask.

Du verden for en endring. Leksikaene åpnet på brøkdelen av den tiden de tidligere trengte, bytting mellom artikler og søk gikk så fort at vi måtte spørre oss selv om hvorfor ikke Encarta og Britannica automatisk installeres på samme måte.

Klarer seg på egen hånd

De virtuelle CD-platene du lager, trenger ikke Virtual Drive for å kunne kjøres. Dette betyr at etter at de 30 dagene med fri bruk av programmet er over, vil alt fortsatt fungere fint.

Konklusjon

Har du god plass på harddisken din, og ønsker å bruke leksika aktivt, er teknologien som Virtual Drive oppviser uunnværlig.

Prisen på Virtual Drive burde ikke skremme noen: 270 kroner (US$34,95). Her kan du laste ned Virtual Drive.