CD-ROM med dobbel kapasitet fra Sony

Sony mener tydeligvis at CD-ROM-standarden ikke er foreldet, og vil i september begynne å lisensiere en CD-ROM med dobbel kapasitet. Det betyr at du kan brenne 1,3 GB data på CD-ROMen.

Den nye varianten skal få navnet Double Density CD, og lanseres i september i samarbeid med Philips, som også eier flere CD-ROM-patenter. Planen er at Double Density skal virke på vanlig CD-ROM, CD-R og CD-RW. Planen er også at teknologien skal kreve helt minimale endringer i maskinvaren som skal brukes til å lese platene. I følge Sony kreves det likevel at det gjøres endringer i kontroller-brikken som styrer spilleren, og det er derfor lite sannsynlig at eksisterende spillere skal kunne brukes til de nye platene.

Konkurrent til DVD?

Sony påpeker at dette alternativet vil bli betydelig billigere enn DVD, og at det er dette som rettferdiggjør produktet. Det som likevel blir spørsmålet i denne saken er om dette ikke egentlig er en siste krampetrekning fra Sony for å hente ut de siste lisenskronene fra sin egen CD-ROM-teknologi.

Hva med produsentene?

I neste fase vil den mest kritiske suksessfaktoren for den nye teknologien bli om produsentene av CD-plater vil tilpasse produksjonen til den nye standarden. I følge amerikanske Techweb har enda ingen produsenter meldt at de er interessert. Til det er teknologien for ny. Heller ikke Philips - som jo skal lisensiere deler av teknologien - har konkrete planer for egne produkter med Double Density.

Selve spesifikasjonen for hvordan platene skal produserer er imidlertid allerede klar. Sony har gjort noen endringer i kravene til feilkorreksjon, samt at det er kommet konkrete spesifikasjoner til tettheten på platene. Alt dette innebærer selvsagt ganske store omlegginger for produsentene, og det er derfor slett ikke sikkert at dette blir en suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(kilde: Techweb)