CD-plater for 24x?

Er det det samme hvilke plater du velger? Er det sikkert at du oppnår full hastighet? Vi har funnet et par interessante avvik i våre tester av nye brennere.

Vi har nylig testet to CD-brennere som selges under forskjellig navn, men som egentlig er den samme brenneren. Likevel oppførte de seg forskjellig under testingen.

Før var alt så mye enklere…

Vi har i lengre tid testet alle brennerne med plater fra Rimax. Disse har vært svært jevne i kvaliteten, vi har brukt hundrevis, og kun ved ett enkelt tilfelle har platen nektet å bli brent.
Plater som var oppgitt til 12x fungerte fint når 16x-brennerne kom, likeledes fungerte de nyere 16x-platene glimrende på 20x brenneren fra Ricoh.

Men idyllen ble brutt da Plextor kom med sin 24x brenner.

Da var det bare den medfølgende platen som lot seg brenne på full hastighet, de andre stoppet på 16x. Dette skyldes SafeBurn-teknikken, som ikke tillater brenning på høyere hastighet enn det platene er sertifisert for.

Trodde vi.

Rollene byttes

Vi bestilte 24x plater fra Verbatim, som er en anerkjent leverandør av alle typer media. Nå skulle vi få bekreftet målingene våre, med et gjennomsnitt målt over brenning av flere plater.

Men det viste seg at Plextor-brenneren ikke likte de nye platene våre – den ville slett ikke brenne raskere enn 16x.

Vi forsøkte flere eksemplarer av Verbatims 24x plater, men brennetiden lå gjennomgående på rundt 4 minutter og 25 sekunder, met et avvik på pluss/minus ett sekund.

Så forsøkte vi en uspesifisert billigplate vi hadde liggende, og her ble brennetiden hele 5 minutter og 23 sekunder.

Videre forsøkte vi billige 16x-plater fra SmartBuy, som vi kjøpte på Komplett, og da ble vi overrasket.

Helt konsekvent brennes disse platene på full hastighet, på 3 minutter og 55 sekunder pluss/minus et par sekunder.

HP ordnet opp

Vi testet også HP sin utgave av Plextor 24x-brenneren - cd24ri. Den oppførte seg helt likt originalen, bortsett fra på ett vesentlig punkt:

HP 24x-brenneren oppfattet Verbatims 24x plater som det de var, og hadde aldri noen som helst problemer med å brenne disse på full hastighet.

På de andre platene oppførte de to brennerne seg identisk, også HP 24-brenneren godtok 16x SmartBuy-platene som 24x.

Konklusjon?

Det vil helt sikkert komme en oppdatering av styreprogrammet i Plextor-brenneren, den såkalte firmwaren, som gjør at den anerkjenner Verbatim og andre 24x-media.

Når det gjelder valg av plater, så er det verdt å sjekke kvalitetsplater fra flere leverandører, selv om de ikke fremstår som 24x.

I mange tilfeller er det faktisk ingen endringer i selve produksjonsprosessen av platene, når de godkjennes for høyere brennehastighet. Det skjer bare i trykket på platen og innpakningen…
Det har vi i alle fall blitt fortalt av representanter for ledende produsenter av blanke media.