CD-opptaker for lyd

Har du vinylplater som du gjerne skulle hatt på CD? Vil du lage dine egne samleplater eller spille inn egen musikk på CD? Traxaudio 900 er en frittstående CD-opptaker som gjør dette til en enkel sak.

DinSide har tidligere testet forskjellige programvareløsninger for å få musikk på gamle vinylplater overført til CD med vanlige CD-brennere for PCer. Konklusjonen er at det er mye plunder med dette, og at det er bedre å kjøpe ferdige CDer.

Men noen ganger er ikke dette et godt nok svar, siden det kan hende at musikken din ikke finnes på CD eller du vil samle dine egne favoritter fra forskjellige gamle album.

Noen sitter kanskje på gamle opptak på lydbånd, og ønsker å overføre noen av disse til CD. Dette kan jo være både opptak av egen musisering, gamle radioprogrammer eller annet materiale, som kan være praktisk å ha på et mer hendig format enn originalen.

Spesialmaskin og spesialplater

Traxaudio 900 er en CD-opptaker som er spesiallaget for musikk- og lydopptak. Den ser ut som en CD-spiller og fungerer også som dette. Men den er først og fremst beregnet på å spille inn musikk-CDer fra analoge eller digitale lydkilder.

For ikke å komme på kant med de som sitter på opphavsrettigheter, kreves det egne, avgiftsbelagte Audio CD-R-plater for denne og tilsvarende maskiner. Disse har en signatur som CD-opptakeren kjenner igjen – prøver du å sette inn en vanlig CD-R, nekter maskinen å samarbeide.

Avgiften på Audio CD-R-platene havner i samme pott som ”kassettavgiften”. Staten legger beslag på mesteparten av pengene, men noen millioner deles ut årlig til platebransjen, komponister og artister som lager musikk. Det er interessant at salget av kassetter har blitt vesentlig lavere i de senere årene, med følger for avgiftsgrunnlaget. Heldigvis har staten reagert med å gi avkall på litt av sin del, i stedet for å øke avgiften.

Innspilling fra analog lydkilde

Bruk av analog lydkilde betyr at vi spiller inn lydsignaler som kommer fra platespiller, kassettspiller eller lignende. Her er det to viktige ting å passe på: Opptaksnivået og spornummeret.

Opptaksnivået
Dette justerer du slik at utslagene ikke kommer over i det røde feltet. Da vil du få en svært stygg forvrengning. Dette er fordi du ”stanger hodet i taket”. Da er det enten hodet eller taket det går utover.

I en digital opptaker vil taket ikke gi etter, så litt av hodet kappes av i stedet. I en analog opptaker er taket litt elastisk, så resultatet er ikke fullt så dramatisk.

Spornummeret
For å skille mellom låtene på en CD, legges det inn et nummer foran begynnelsen og i pausene. Dette er svært praktisk og er et av CDens store fortrinn. For at dette nummeret skal settes på riktig sted er det best å ta hånd om det selv. Det finnes en automatisk funksjon, men denne kan jo ikke skille mellom selve musikken og noen kraftige utbrudd av knitring og hakk mellom låtene.

Vi la inn en Audio CD-R, valgte lyd-inngang, trykket Record og stilte inn riktig opptaksnivå. Så var det bare å trykke Play og Record i pausen mellom låtene. Etter siste låt på første side trykket vi pause og snudde vinylplaten. Vi satte den igang og trykket på Play på opptakeren og fortsatte som på første side.

Etter at du har spilt inn musikken du vil ha, trykker du først ”Finalize” og så ”Record” knappen innen to sekunder. Da skrives innholdsfortegnelsen på CD-platen, slik at en vanlig CD-spiller også kan spille av platen. Hvis du bare vil spille av platen på CD-R-opptakeren, er dette ikke nødvendig. Men det er altså påkrevet for å spille platen i vanlige CD-spillere.

Innspilling fra digital lydkilde

Hvis du har opptak på DAT eller mini-disc, kan du også spille inn digitalt på Traxaudio 900. Den har både coax og optisk tilkobling, slik at alle typer maskiner kan brukes.

Siden CD-standarden alltid har en samplerate på 44,1 kHz, skulle man tro at dette ble problematisk hvis originalopptaket er DAT eller minidisc på 48 eller 32 kHz.

Dette er imidlertid ikke noe problem, siden vår maskin har sanntids sample-rate-konverter!

Det betyr at den spiser alle samplerater og gjør disse om til 44,1. Vi testet med å bruke en ekstern konverter. Denne satte vi til å levere et digitalt utgangssignal på 48, 44,1 og 32 kHz i både AES/EBU og S/PDIF-format.

Traxaudio 900 konverterte alle uten problemer av noe slag. På en eldre, ikke helt knitrefri vinylplate var det også umulig å høre forskjell mellom de forskjellige sampleratene.

Anbefaler vi den?

Maskinen er ikke laget for profesjonelt bruk. Du får ikke ordentlig kontroll med plasseringen verken av pauser eller spornummer, og indekser er utelukket. Dermed er den ikke brukbar til skikkelig CD-mastering.

Men hvis du først og fremst skal ta opp CD-plater til eget bruk og ikke lage CD-master for duplisering – da anbefaler vi absolutt denne maskinen. Den er mye enklere å bruke enn en data-CD-brenner koblet til PC og tilhørende programvare.

Importør er Next Interactive.

(Maskinen er i skrivende stund ikke ute på markedet, så derfor må du foreløpig kontakte distributøren om priser og leveringstid.)