CD-brennerne ved veis ende?

Kommer det egentlig raskere CD-brennere? Hvis ikke – hva vil skje med dette formatet? Vi har noen synspunkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har allerede testet 44x CD-brennere, og venter 48x brennere i løpet av kort tid.
Kan det bli raskere enn dette? Og hva vinner vi på det?

Produsentene uttaler seg ikke spesielt positivt om framtiden for CD-R, i til dels dramatiske vendinger.

Blir ikke raskere

Plextor har i flere år vært ledende på dette markedet og en gjenganger på Best-i-test-plasseringer både her på DinSide og i ande publikasjoner. En representant for firmaet uttalte ved introduksjonen av den nye 48x brenneren at hastigheter høyere enn dette ikke ville gi brukerne noen fordeler.

Dette skyldes, som vi stadig har påpekt i våre tester, at det bare er helt på slutten av brenningen at mekanismen når topphastighet. Gjennom største delen av prosessen går det langt langsommere for seg, og totaltiden blir derfor ikke mye kortere på en 48X-brenner sammenlignet med en som opererer med tilsynelatende mer beskjedne 24x.

Vår testvinner som kjører på 44x er bare omtrent 15% raskere enn den raskeste 24x-brenneren, til tross for at spesifikasjonene forsøker å presentere den som dobbelt så rask.

Ytterligere økning i hastighet ville gi enda mindre fordeler, mens mulighetene for feilbrenning ville øke i stor grad. Spesielt skyldes dette de kraftige vibrasjonene som kan oppstå når hastigheten er på det høyeste. Plater med defekter i materialstrukturen kan faktisk gå i fillebiter.

Prispress og død

Når det ikke lenger skiller vesentlig mellom fabrikantene på praktiske fordeler og tekniske forsprang, er prisen det siste konkurranseelementet.

Da er produktet i ferd med å dø, for i databransjen finnes det lite rom for stabile produkter med lang levetid.

Tiden er inne for nye tekniske løsninger, og i dette tilfellet er det DVD-brennere bransjen satser på skal overta.

DVD-brennere er allerede konkurrenter

DVD-brennere har hittil levd i et turbulent miljø, og stått midt i konflikter både mellom forskjellige standarder og innholdsleverandører.

I det siste har prisnivået på DVD-brennere falt ned på samme nivå som de dyreste CD-brennerne lå på for et drøy år siden. Vi snakker om en halvering av prisene på mindre enn et år.

Også prisene på de skrivbare DVD-platene er i ferd med å falle, og her er det enda svært mye å hente for forbrukerne. I løpet av neste år regner mange innsidere i bransjen at det vil være vanlig at skrivbare DVD-plater vil koste under en dollar pr. stk. Og kapasiteten? Den er på 4,7 GB mot CD-platenes mer beskjedne 700 MB.

Siden alle typer DVD-brennere også brenner CD-R og CD-RW er dette produktet klart til å overta rollen som det viktigste produktet for skriving av portable medier med høy kapasitet.

Hvilke bruksområder?

Det som skrivbare DVD-plater sannsynligvis vil bli minst brukt til er å kopiere DVD-filmer i DVD-format. Årsaken til dette er at DVD-kopiering er en prosess som ikke er like enkel som å kopiere CD-plater, og dessuten neppe vil bli det.

Men til alle andre bruksområder er det mer praktisk med et lagringssystem som har mange ganger så høy kapasitet, full kompatibilitet med forgjengeren, og bare en litt høyere pris i innkjøp.

Nye DVD-brennerne som kommer i løpet av kort tid vil få en skrivehastighet på 4x DVD, som tilsvarer en datarate på 5,28 MB/sekund, eller 36x CD-brenning.

Dagens DVD-brennere har en vesentlig lavere hastighet, med DVD+RW på topp med 2.4x.

Lurer du på noe om DVD kan du finne svar på det meste her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!