CD-brenner med parallell eller USB?

CD-brenner med parallell eller USB?

Hei,

Jeg har tenkt å kjøpe meg en bærbar CD-brenner, men er ikke sikker på om jeg skal velge en for USB eller parallell port. USB-utstyr er vanligvis litt dyrere.

Hva anbefaler Datadoktoren?

Datadoktoren svarer:

Tung bruk av parallellporten kan tvinge hele PCen i kne. Derfor vil vi absolutt anbefale en USB-utgave, selv om den koster noen hundrelapper mer. Årsaken til dette er at parallellporten er langt mer tungdrevet for prosessoren enn USB-porten, og dette gjør at du lettere får mislykkede CDer ut av brenneren fordi PCen ikke kan levere data tilstrekkelig raskt og jevnt.

Parallellporten er en flaskehals

Problemet er at parallellporten er så uselvstendig og krever at selve prosessoren sørger for at trafikken går som den skal. I hvilken grad varierer med hvilken type parallellport, rettere sagt hvilken innstilling den står i. Dette må du inn i PCens BIOS for å endre på, og valgene her er som regel Standard, Bidirectional, EPP (Enhanced Parallell Port) og ECP (Enhanced Control Port).

For å bruke en CD-brenner fornuftig må parallellporten være satt til ECP. Dette er den innstillingen som krever minst av prosessoren.

Innstillingen er viktig

I korthet kan vi si at i innstillingene Standard og Bidirectional krever at prosessoren hele tiden sjekker med jevne mellomrom om det er trafikk i vente (den 'poller' porten), og tar seg av hver eneste byte med data som går over parallellporten. I EPP-modus bruker porten en avbruddslinje (interrupt) som varsler prosessoren om at det ønskes oppmerksomhet for å styre parallellporten. I ECP-modus brukes i tillegg en av ISA DMA-kanalene for å gjøre overføringen noe mer selvstendig og effektiv, uten at prosessoren må styre alt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle disse alternativene hører inn under den gamle "Legacy"-delen av PCene (legacy=arv), som har vært standard siden begynnelsen 80-tallet. Disse er der for å sikre kompatibilitet med gamle enheter, men hemmer ytelse og stabilitet. Den har ikke lenge igjen. Flere PC-leverandører tilbyr nå "Legacy-free" PCer som ikke har ISA-kortplasser, parallell eller serieporter, men bare en moderne port som USB.

USB er mer effektiv

Årsaken til at USB er mer effektiv, til tross for at selve overføringshastigheten for data ikke er høyere, er at den er en del av PCI-standarden. Det innebærer at porten utnytter støttekretsene på en moderne PC og ikke belaster prosessoren med trivielle oppgaver som å styre trafikken over en port.

Dermed vil du ha mye større marginer når det gjelder å brenne CDer, uten særlig risiko for feil under dataoverføringen som gjør at brenningen stopper opp og blir mislykket.

Vi har testet bærbare CD-brennere med USB-port mens vi jobbet med PCen som vanlig. Det fungerte helt utmerket på 4x hastighet, som er det som dagens USB kan håndtere.

Dette kan du lese om i denne artikkelen.

Flere spørsmål og svar