Bildet er konstruert i illustrasjonsøyemed Foto: Erik Andersen
Bildet er konstruert i illustrasjonsøyemed Foto: Erik AndersenVis mer

CD-Brenner for USB

Sony vil lansere en CD-brenner for USB i mars. Den vil kunne brukes både på PC og Mac. Brenneren er et godt alternativ for bærbare PCer eller for deg som ønsker å flytte den fra PC til PC.

Sony CRX100E/X-RP er basert på den interne CRX100E som vi allerede har testet i vår løpende test av CD-brennere.

LES OGSÅ:

Sony har pakket brenneren inn i en ekstern boks med USB-grensesnitt. Vi har tidligere skrevet om slike bokser som lar deg ta en standard EIDE-enhet og koble den til parallellporten eller USB-porten. Sony vil nok bruke en tilsvarende løsning.

Sony leverer med WinOnCD 3.6 for PC-brukere og Charismac Discribe CD Creation for Mac-brukere. Du får også med en CD-R-plate, en CD-RW-plate, merkepenn for CD-plater, USB-kabel og strømkabel.

Vi forventer at prisen til sluttbruker vil bli ca kr 3500,- (kr 4.300,- inkl. mva).

Lavere ytelse - større fleksibilitet

CD-Brenner for USB

Sony CRX100E skriver CD-RW med 2X og CD-R med 4X. Det vil den fortsette å gjøre i ekstern utgave. USB-porten er dessverre en god del tregere enn det interne EIDE-grensesnittet. Derfor er lesehastigheten redusert fra 24X til 6X. Da er den mer på linje med HPs eksterne brenner for parallellporten. Sony påstår riktignok at deres USB-løsning er dobbelt så rask.

Den aller største fordelen med USB er at leseren kan flyttes fra maskin til maskin uten problemer. Du trenger ikke en gang en omstart på maskinen. Bare plugg den inn og brenn i vei. Forutsetningen er naturligvis at både drivere og brennerprogramvaren allerede er installert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det trygt?

Mange har opplevd problemer med "buffer underrun". Det er en feilmelding som dukker opp hvis datastrømmen til brenneren ikke holder følge med selve brenningen. En USB-port har en ytelse på 12 Mbit pr. sekund. Det tilsvarer 1,5 MB/s. Med 4X-brenning trenger brenneren en jevn datastrøm på 600 KB/s. USB-porten har 2,5 ganger dette. Derfor bør dette fungere. Likevel har brenneren en hurtigbuffer på bare 1 MB og den tømmes på bare 1,6 sekunder hvis datastrømmen stopper opp. Det vil også ta like lang tid å fylle den opp igjen.

Våre erfaringer med HPs brenner for parallellporten tilsier at dette er mulig. Sony påstår også at deres USB-løsning er dobbelt så rask som HPs for parallellporten. Hvis det er tilfelle vil også 4X-brenning fungere fint.

Trenger ro

Felles for begge disse løsningene er at PCen må få fred under brenningen. De bruker opp nesten all prosessorytelsen (97%) mens de brenner. Vi vil heller ikke anbefale å brenne direkte fra en CD-ROM-leser. Bruk harddisken som mellomlager.

Følg med på DinSide

Vi ser frem til å få Sonys USB CD-brenner inn til test, i vår løpende test av CD-brennere, når den kommer til landet. Da vil vi finne ut om dette fungerer i praksis.