CCleaner 3.0 - holder Windows i form

Glimrende ryddeprogram har blitt enda bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CCleaner (egentlig Crap Cleaner) fra Piriform er et gratisprogram som sletter ubrukte og midlertidige filer fra PCen din, og fjerner surfespor og historikk i programmene dine. Dessuten kan programmet søke etter feil og etterlatenskaper fra avinstallerte programmer i Windows-registeret, og fjerne disse kjapt og greit.

Programmet har vært på markedet i flere år allerede, og er nærmest å regne som obligatorisk for alle som er opptatt av å holde Windows ren, stram og smidig. CCleaner har i skrivende stund blitt lastet ned over en halv milliard ganger fra Piriforms nettsider, og har ligget nærmest konstant på topp blant nedlastingene fra programbiblioteket Filehippo i flere år.

Det som skjer

Listen over programmer som får seg en opprenskning er blitt lang.
Listen over programmer som får seg en opprenskning er blitt lang. Vis mer


Du gir i praksis Windows en rundvask, for å si det enkelt. Resultatet? CCleaner bidrar definitivt til å frigjøre plass på harddisken, fjerner surfespor og historikk. Og i beste fall kan det også løse programfeil og bidra til at både Windows og programmene dine starter og jobber raskere. I beste fall, altså.

Og i verste fall? Vel, vi har ennå til gode å oppleve at CCleaner har gjort skade på noe som helst. Men husk: Midlertidige filer og historikk er en ting, registeroppføringer derimot kan ofte være kryptiske, og slettingen må derfor gjøres med omhu.

Etter at programmet har skannet registeret får du derfor opp en liste med oppføringer som regnes som overflødige, og så spør programmet om du vil lage en backup av registerregistreringene som slettes. Gjør du det, kan endringene reverseres senere - hvis det skulle være behov for det. Smart!

Selve sletteprosessen tok i vårt tilfelle et lite minutt, men da var også godt over 1 GB med rusk og rask fjernet!

Mange programmer

Brukergrensesnittet er enkelt og oversiktlig, og CCleaner støtter en rekke vanlige Windows-programmer som Microsoft Office, Messenger, Windows Media Player, Nero Burning ROM, Firefox og Internet Explorer, Adobe Acrobat, bare for å nevne noen, og selvfølgelig tar den med seg Papirkurven i Windows i samme slengen. Rundvask er rundvask.

Dette er nytt

CCleaner ble nylig lansert i versjon 3.0, og har fått nye ikoner og et mer oppdatert grensesnitt. Det er imidlertid på innsiden de største forbedringene er gjort. Det er for eksempel for første gang full støtte for 64-bits Windows 7 (de fleste nye PC-er leveres med 64-bits Windows), støtte for flere programmer, inkludert AVG Antivirus, Microsoft Silverlight og forbedret støtte for Google Chrome og Internet Explorer 9.

Funksjonen Drive Wiper er også ny, denne fjerner alle muligheter til å gjenopprette slettet data fra harddisken:

image: CCleaner 3.0 - holder Windows i form


Full oversikt over nyhetene i CCleaner 3.0

Gratis

CCleaner er helt gratis til privat bruk, du finner mer informasjon hos Piriform og kan laste det ned direkte ved å klikke her.

Sjekk for øvrig også to andre programmer fra Piriform, Recuva, som faktisk gjenoppretter data du måtte ha slettet ved et uhell, og Speccy, et verktøy som forteller deg det meste om maskinvaren i PC-en din.