Casio G.BROS. GV-10

TEST: Casio G.BROS. GV-10 er et digitalkamera som tåler både støt og vann. I tillegg har det et kompakt og fancy design. Men blir bildene gode nok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Casio G.BROS. GV-10
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Casio G.BROS. GV-10
Det hendige hjulet på baksiden gir deg rask tilgang til de vanligste innstillingene
Det hendige hjulet på baksiden gir deg rask tilgang til de vanligste innstillingene Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du kjenner sikkert til Casios G-shock serie, klokkene som er konstruert for å tåle en støyt. Casios nye satsning på digitalkamerafronten er også myntet på aktive friluftsmennesker.

LES OGSÅ:

Kameraet leveres i grå-rød eller helgrå utforming, og er relativt kompakt (100,5 x 74 x 49 mm). Det er godt beskyttet av et hardt gummilignende belegg, og gir i det hele tatt inntrykk av å være solid konstruert. Vekten er relativt høy, 320 gram, batteriene inkludert.

En meter under vann

Det har overraskende mange knapper og brytere, tatt i betraktning at det er både støv-og vanntett. I følge Casios egne undersøkelser tåler kameraet å ligge på én meters dyp i 30 minutter, uten å ta inn vann, men det er viktig å understreke at det her ikke er snakk om et undervannskamera, heller et kamera som du trygt kan bruke på stranden, eller i relativt tøffe utendørsforhold med fukt og regn.

På innsiden sitter en 1.3 megapixels CCD-brikke som er i stand til å fange bilder med en maksimal oppløsning på 1.280 x 960 punkter (1.600 x 1.200 interpolert). I høyeste oppløsning og kvalitet får du ikke plass til mer enn 7 bilder på det medfølgende 8 MB minnekortet. I tillegg støtter kameraet både bildeserier og korte videoklipp (10 sekunder) uten lyd.

Kameraet har låst fokus og er ikke utstyrt med optisk zoom. Her er det bare å peke og klikke. En digital zoom på 2x får du, men da reduseres oppløsningen til 640x480 punkter.

Hendig funksjonshjul

På baksiden av kameraet finner du en 1.6” LCD-skjerm som kan brukes i tillegg til den optiske søkeren, på/av-bryter, og et hendig hjul med direktevalg for de viktigste funksjonene. For å endre på oppløsning og kvalitet, må du derimot inn på menyen, som vi syntes var både enkel og oversiktlig, og med relativt få valg takket være funksjonshjulet.

Best shot-funksjonen ble vi fort begeistret for. Her kan du velge mellom hele 12 forskjellige forhåndsinnstillinger for bildet du ønsker å ta, alt fra portrett og silhouette til krom og metall. LCD-skjermen viser deg på forhånd omtrent hvordan bildet blir seende ut med de forskjellige innstillingene, og i noen tilfeller tegner den også opp hvordan motivet bør plasseres i søkeren for best resultat.

image: Casio G.BROS. GV-10

På toppen finner du utløserknappen, samt knapper for styring av menyer og best shot, blitz, zoom og fem forhåndsdefinerte innstillinger for hvitbalansen (eksempelvis regn, sol og innebelysning).

Batteriene som følger med er av typen alkaliske AA (4 stk), og medvirker til den noe høye vekten på kameraet. Vi tok godt over hundre bilder i vår test, de fleste tilfellene brukte vi LCD-skjermen som søker, og batteriene lever fortsatt i beste velgående.

Godt beskyttet

For å åpne luken til batteriene og minnekortet, må du skru på et hjul samtidig som du holder nede en release-knapp. Trygt, men litt krøkkete siden du må bruke begge hendene både for å åpne og lukke den.

Vi synes også plasseringen av minnekortet på innsiden av batteriene gjorde det litt vanskelig å lirke det ut. Batteriluken er for øvrig utstyrt med en solid o-ring som sørger for å holde vann og støv ute.

Ikke innendørskamera

Batteriene og minnekortet finner du godt beskyttet bak samme luke
Batteriene og minnekortet finner du godt beskyttet bak samme luke Vis mer

Kameraet bruker dessverre alt for lang tid på å gjøre seg klar til første bilde. Med blitz tar det omkring ti sekunder, og det holder ikke. Blitzen bruker også lang tid på å gjøre seg klar igjen til neste bilde. Når det er sagt kan vi like godt avsløre med en gang at dette kameraet ikke er vårt førstevalg verken med blitzbilder eller innendørsbilder generelt.

Blitzen har dårlig spredning, noe som blant annet fører til at ansikter blir hvite og ansiktstrekk viskes ut. Utendørs, derimot, fikk vi mange riktig fine bilder, med gode farger. Et godt tips er å bruke Best shot – funksjonen for de beste resultatene.

Enkel tilkobling

G.BROS. GV-10 kommuniserer med PC/Mac gjennom USB-grensesnittet, og kameraet får sin egen stasjonsbokstav i Windows (trengte ingen ekstra installasjon i Windows XP), og kan dermed også brukes som en ekstern lagringsenhet for all slags filer. På CD får du med programvare for enkel redigering og organisering av digitale bilder, både for Windows og Mac.

For øvrig kan det nevnes at kameraet er kompatibelt med Epsons PIM-system (Print Image Matching Technology), som skal sørge for korrekt fargegjengivelser dersom bildene skrives ut på Epsons fotoskrivere.

Konklusjon

G.BROS. GV-10 tar bilder med relativt lav oppløsning, og har heller ikke optisk zoom, som mange vil forvente av et digitalkamera i 2002. På den annen side gir det gode utendørsbilder, og har høy nok oppløsning for bilder til skjermbruk og utskrifter i 10 x 15 størrelse.

Kameraet er solid konstruert, og duger til den type bruk som det er påtenkt, men vi synes likevel at prisen på rundt 4.800 kroner er i høyeste laget i forhold til de tekniske spesifikasjonene og kvalitetene.

Klikk her for å se bilder tatt med Casio G.BROS. GV-10

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!