Casio Exilim EX-S1 og EX-M1

Casio Exilim EX-S1 og EX-M1 er markedets slankeste digitale kameraer. De er dessuten små i størrelse og svært lette i vekt. Formen er glatt, uten utstikkende detaljer og bærer preg av solid utførelse og lekker finish i aluminium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Casio Exilim EX-S1 og EX-M1
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
At kameraet er kompakt nok er hevet over en hver tvil.
At kameraet er kompakt nok er hevet over en hver tvil. Vis mer

Casio Exilim leveres i to utgaver, EX-S1 og EX-M1. Modellen Exilim EX-M1 har lydopptak i tillegg til de funksjonene som finnes i EX-S1. Prisforskjellen er ca. 1.000 kroner (Ca. 4.000 for EX-S1 og ca. 5.000 for EX-M1 i veiledende pris). Lydfunksjonen omfatter mulighet for avspilling av musikk i MP3-format fra et SD minnekort (fjernkontroll og stereo øreplugger følger med), video med lyd, opptak av kommentarer til stillbilder og separat lydopptak, som en diktafon.

LES OGSÅ:

Oppløsningen er bare 1,3 megapixels med 1280x90 bildepunkter. En intern programvare sørger for å interpolere bildet til 2 megapixels, som gir en bildeoppløsning på 1600x1200 punkter. Det er nok til å lage utskrifter i vanlig fotostørrelse, dvs ca. 10x15 cm.

Enkelt

Objektivet har fast brennvidde, med en bildevinkel som tilsvarer 37 mm på et kamera for 35 mm film, og med lysstyrke F2,5. Nærgrensen er 1 meter og makrofunksjon finnes ikke. Heller ikke autofokus. Exilim har ingen optisk zoom, altså, men en digital zoom forstørrer sentrum av bildet inntil 4x, dog med redusert bildekvalitet. Den optiske ytelsen er ikke så mye å skryte av, men vil trolig tilfredsstille det publikum kameraet er myntet på. Fargegjengivelsen er alminnelig god og kameraet kan skilte med låsbar manuell hvitbalanse i tillegg til automatisk kontroll og fire manuelle valg av lyskilde.

Trenger ikke minnekort

Et internt lagringsminne på 12 MB betyr at du ikke trenger lagringskort for å ta bilder, men en kortspalte for SD/MMC minnekort er også innebygd. De finnes for tiden med lagringskapasiteter opptil 128 MB. En dokkingstasjon leveres med kameraet. Den kobles til datamaskinen en gang for alle og programmet Casio Photo Loader sørger for å overføre bildene fra kameraet til PC-en automatisk så snart du setter kameraet i holderen på dokkingstasjonen. Samtidig vil batteriet automatisk bli oppladet.

Brukervennligheten er overraskende høy (ikke vanlig på mikrokameraer). To vesentlige svakheter er at vippebryteren som brukes for å navigere i menyene og bla i bildene, er liten og med trang plass til fingeren som skal betjene den. Dessuten mangler utløseren den motstanden som er vanlig på andre kameraer. Trykkpunktet er så lett at bildet ofte blir tatt før du hadde tenkt.

image: Casio Exilim EX-S1 og EX-M1

LCD-skjermen er 1,6" stor og er belagt med en antirefleks overflate, slik at det skal bli lettere å se skjermbildet i solskinn. Skjermen er imidlertid såpass liten at det kan være vanskelig å se bildet på skjermen i sterkt sollys. For å avhjelpe problemet finnes en optisk søker, men den er trang og har et ganske ullent søkerbilde. Utsnittet er heller ikke nøyaktig i forhold til det du fotograferer.

Våre inntrykk

Min generelle, helhetlige oppfatning av Casio Exilim, er betinget positiv. Du får hva du ber om og hva du betaler for.

I vår tidsalder er det lett å bli blasert over nye produkter. Ingenting synes å imponere oss lenger. Casio Exilim er et interessant unntak. At det er mulig å bygge et så ekstremt kompakt kamera, fylt med så mange finesser, er ganske ubegripelig.

Et eksempel på hvor langt miniatyriseringen har kommet, avspeiles i forskjellen mellom EX-S1 og EX-M1. Hele lyddelen i EX-M1, inkludert MP3-spiller, mikrofon og høyttaler øker vekten på kameraet med 2 gram og gjør kameraet 1,1 millimeter tykkere! Forstå det den som kan.

Helt lytefri er kameraet dog ikke. Små detaljer, slik som et altfor lett trykkpunkt for utløseren og en altfor liten vippebryter, er irriterende svakheter som kunne vært løst uten problemer. Optikken har også klare begrensninger, et naturlig resultat av det ekstremt kompakte designet.

Konklusjon

Casio Exilim er noe av det mest spennende som har skjedd på den digitale kamerafronten dette året. Optimal bildekvalitet får du ikke, men hvis du klarer deg med 1,3 megapixels, tidvis 2 megapixels, og i første rekke er potensiell kjøper av et ekstremt kompakt kamera, så kommer du ikke utenom Casio Exilim.

Velg gjerne modellen med MP3-spiller, så får du dobbel glede med på kjøpet. Prisen er heller ikke avskrekkende.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos vår samarbeidspartner Digit AS

(Testen er utført av Kai Thon for DinSide Data)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!