CardExpert GeForce 3

Vi har nå testet vårt første GeForce 3-baserte grafikkort, og dette eksemplaret kommer fra CardExpert. NVIDIA har gjort det igjen, og leverer en formidabel brikke.

CardExpert GeForce 3
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Vi har altså nådd den tredje generasjonen av GeForce-kjernen, og denne er helt klart mer avansert enn noen andre grafikkprosessorer på markedet i dag.

LES OGSÅ:

Utviklerne hos NVIDIA har utnyttet mulighetene i DirectX 8-grensesnittet, og laget en programmerbar Transform & Lighting-motor (nfiniteFX). Denne lenge etterlengtede funksjonaliteten fungerer sammen med en ny og raskere minnearkitektur. NVIDIA prøver også å gjøre kantutjevning tilgjengelig for alle med Quincunx AA-funksjonen, som gir bedre bildekvalitet i mye høyere oppløsninger enn før.

Det eneste problemet med den avanserte GeForce 3-kjernen er at få spill utnytter brikkens muligheter. Spill som Aquanox, 4x4 Revolution og Independence War 2 er under utvikling og kommer til å vise hvor kraftig denne prosessoren virkelig er. Dette gleder vi oss virkelig til å se. Men foreløpig er vi nødt til å se hvordan GeForce 3 klarer seg med spill som er aktuelle i dag.

Rødt for fart

Selve kortet kommer altså fra den taiwanske produsenten CardExpert, og har en lekker rødfarge på kjøleribbene som beskyter minnet. Som alle andre GeForce 3-kort har dette eksemplaret 64 MB DDR-minne, klokket til 460 MHz.

I tillegg har produsentene satt inn både en DVI- og TV-utgang, og inne i esken finner du kabler samt videoredigerings- og DVD-programvare. Alle nødvendige drivere følger også med, men vi valgte å bruke den nyeste offisielle versjonen (12.41) av driverne til NVIDIA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turbo!

Vi testet ytelsen til kortet i en maskin utstyrt med en 1 GHz Pentium III-prosessor og 256 MB minne. Vi startet med gode gamle Quake III, som til tross for alderen fremdeles er en aktuell OpenGL-benchmark, og hvis 3D-motor er grunnlaget for mange kommende spill.

Det er tydelig at GeForce 3 ikke bare er en fremtidsrettet prosessor som er avhengig av spesialutviklede spill. Brikken klarer seg overbevisende i dagens titler også – Quake III er et glimrende eksempel. I MAX-kvalitetsmodus og 1600x1200-oppløsning klarer kortet 75.7 bilder i sekundet. Dette er ikke mindre enn vanvittig bra! De hittil raskeste GeForce 2 Ultra-kortene klarte ikke mer enn rundt 50 bilder i sekundet i den samme oppløsningen.

I normal kvalitetsmodus med lavere teksturdetalj får vi 81.4 bilder i sekundet i 1600x1200-oppløsning. Dette etterlater alle andre grafikkort, GeForce 2 Ultra inkludert, i støvet.

Det var med spesiell stor interesse at vi testet kortet med benchmarkprogrammet 3DMark 2001. Denne nye versjonen inkluderer en sekvens laget spesielt med tanke på GeForce 3. Der får vi se hvor store muligheter brikken virkelig har, i form av superrealistisk gjengivelse av vann, trær og busker.

Ikke overraskende hadde kortet ingen problemer med å tegne alle de komplekse 3D-scenene i programmet, selv i 1600x1200x32-oppløsning. Atter en gang er det klart at GeForce 3 er den raskeste grafikkbrikken som finnes, uansett om spillet er optimalisert for denne brikken eller ikke.
Denne konklusjonen gjelder også andre spill – Unreal Tournament, Serious Sam og Black & White, som vi har prøvd med kortet.

Vi prøvde også Quincunx Anti-Aliasing-funksjonaliteten, og ble ganske så imponert. I oppløsninger opptil 1024x768, og til tider også 1280x1024, gikk det veldig fort – og bildekvaliteten ble betydelig bedre. Først 1600x1200-oppløsningen ble det tregere: I Quake III fikk vi 27,6 bilder i sekundet. Så lenge du holder deg til 1024x768, blir det definitivt spillbart – endelig kan vi nyte kantutjevning og god ytelse samtidig!

Konklusjon

Det er klart at GeForce 3 er den raskeste brikken du får i dag, og kortet til CardExpert er en meget bra løsning med god funksjonalitet. Prisen er heller ikke så ille – selv om 4.620 kroner er mye penger for et grafikkort, er det faktisk rimeligere enn vi fryktet på forhånd. Vi husker fremdeles prissjokket for et halvt år siden, da de nye GeForce 2 Ultra-kortene kostet gjerne mer enn 6.000 kroner.

Har du et grafikkort i GeForce 2 / Ultra-klassen, trenger du kanskje ikke GeForce 3 akkurat nå, da disse kortene vil fremdeles takle de fleste spillene en stund fremover. Men har du råd og lyst på et nytt kort, mener vi at GeForce 3 er et svært godt valg – et meget kraftig kort for dagens titler, og ikke minst med masse potensiale som vil bli realisert med neste generasjons spill som du kan vente deg til høsten.

Vi kommer også snart tilbake med tester av flere GeForce 3-baserte kort fra andre produsenter.