CapLex 99

Caplex 99 er helt ferskt, og utfordrer det andre norske leksikonet Fokus 99. Vi har gått Caplex 99 etter i sømmene, har funnet det riktig å bruke adjektiver som strekker seg fra "suveren" til "elendig".

CapLex 99
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

LES OGSÅ:

Innhold

· 64.000 artikler / oppslagsord med kort forklaring
· 100 videoklipp i 320 x 240 piksler
· 700 lydklipp
· 34 tematurer
· 350 interaktive kart.

Caplex 99 er et typisk ettbinds leksikon, men har multimedia som er på høyde med større konkurrenter.

Artiklene i Caplex 99 er korte, ofte for korte til å kalles "artikler". Vi fant lite å trekke for kvalitet, artiklene er presise, korrekte og godt oppdaterte. For eksempel har Caplex 99 fått med seg kong Hussein av Jordans død i februar.

Alle artikler er samlet i én lang, lang liste. Caplex 99 er det eneste leksikonet vi har testet som er organisert slik, og ligner med det svært mye digitale ordbøker.

Bruksmåter

Caplex 99 har en åpningsskjerm som raskt leder deg frem til den arbeidsmetoden som er best for deg, enten du blar i artikler, eller ser på en av presentasjonene.

Caplex 99 har normale søkefunksjoner, og gir muligheter for kryssøk, men ikke for søk i temaer.

Caplex 99 reklamerer med å være integrert med Word. Det er nok en overdrivelse, ettersom dette er en mulighet som bare er tilgjengelig hvis du åpner Word i et spesialmodus, og deretter lar være å åpne andre maler. Informasjonen du har tilgang til, er heller ikke det vanlige Caplex 99, men en mikroversjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Caplex 99 gir deg mulighet til å hoppe fra artikkel til artikkel, ved å klikke på hvilket som helst ord i artiklene.

Caplex 99 mangler, på samme måte som alle andre leksika vi har testet, en funksjon som gir treff hvis du søker på nøkkelord som er skrevet på en akseptert måte, men annerledes enn den som Caplex 99 benytter.

Det er enkelt å kopiere og skrive ut artikler fra Caplex 99, og ting fungerte som det skulle allerede på første forsøk.

Flere presentasjonsformer

Caplex 99 har en slags tidslinje, kalt Historie, som er absolutt det beste vi har sett innenfor tidsorganisert informasjon i noe leksikon. I stedet for å lage smukk grafikk og kul navigering, er det bare snakk om et søkefelt, hvor du skriver årstall.

Caplex 99 lister opp alle hendelser som hører til det året, og årene som følger. Her har faktisk Caplex 99 den største detaljrikdommen av alle oppslagsverkene vi har testet.

Video og lyd er av god kvalitet, de er godt plukket ut, og på de fleste er det lagt på norsk tale som gir bakgrunnsinformasjon. Organiseringen er glimrende – og setter den norske konkurrenten Fokus 99 i skyggen. Til hvert lyd og bildeklipp er det lenker, ofte flere, og du kan derfor raskt hoppe fra en film som interesserer deg til en artikkel som gir deg god bakgrunnsinformasjon.

Caplex 99 har et knippe med tematiske turer, som er interessante, og dekker temaer som dialekter i Norge, ulike kunststiler, bunader. Samlingen av tematiske turer dekker på ingen måte fullt ut alle temaer man kunne ønske seg. Sammen med hver tematisk tur følger en utmerket liten liste over alle aktuelle lenker, slik at det er lett å forske videre.

Caplex 99 inneholder er atlas, som er primært laget som en portal tilbake til leksikonet. Det er nemlig ikke spesielt detaljert. Utover grenser, noen elver og noen byer, er det lite informasjon å finne her.

Konklusjon

Caplex 99 er det mest enhetlige leksikon vi har testet – alt henger godt sammen, og du går deg aldri vill.

Men artiklene er for korte, og i mange tilfeller er de direkte beskårne. Leksikonet burde ha gått mer i dybden, og ville i så tilfelle vært et fantastisk instrument for andre enn bare skoleelever.

Vi fant et par svakheter som bør rettes opp snarest: Rullefunksjonen i artikkellista er for rask. Derfor må du være svært konsentrert for å gjøre små hopp nedover teksten, slik at du for eksempel kan lese avslutningen på en artikkel.

Vi klarte aldri å avslutte Caplex 99 på vanlig måte, og måtte bruke Ctrl+Alt+Del for å få det til.

Og "integrasjonen" med Word bør ikke brukes i noen markedsføring, ettersom Caplex 99s løsning er elendig sammenlignet med det som Kunnskapsforlagets ordbøker, WordFinder og Clue har fått til.

Caplex 99 koster ca. 700 kroner inkludert mva. og det er en fornuftig pris. Er du ikke interessert i dybde, og bare ønsker et raskt oppslagsverk med god underholdning og pedagogikk, er Caplex 99 suveren i forhold til sin eneste norske konkurrent Fokus 99.

Mer opplysninger fås hos Bonnier Multimedia, tlf. 22403150