CanoScan D1250U2

USB 2.0-skannere er i full fart på vei inn på markedet, med hastigheter som gjør at SCSI-grensesnittet omsider kan pensjoneres.

USB 2.0-støtte vil snart være standard utrustning på de aller fleste PCer, og muliggjør svært rask kommunikasjon med eksternt datautstyr, eksempelvis harddisker, CD-brennere og skannere.

Bakoverkompatibelt

Ikke bare er hastigheten mangedoblet i forhold til standard USB, teknologien er både billig og bakoverkompatibel. I praksis betyr at du kan plugge dine gamle USB 1.1-enheter som digitalkameraer, skrivere osv til en ledig USB 2.0-port, og enhetene vil fungere som før.
Dessuten kan dine nye USB 2.0-enheter kobles til en USB 1.1-port, riktig nok med redusert hastighet.

Hvis PCen din ikke er utstyrt med USB 2.0-kontroller, kan du gjøre som oss, kjøpe et billig USB 2.0-kort som plugges i et ledig PCI-spor i PCen din. Vi betalte rundt 400 kroner for vårt ST Lab-kort, som har hele 5 porter, og brikkesett fra anerkjente NEC.

Ny Canon-teknologi gjør det mulig å skanne partier som ikke berører glassplaten
Ny Canon-teknologi gjør det mulig å skanne partier som ikke berører glassplaten Vis mer

Dermed kunne vi sette i gang testen av CanoScan D1250U2, Canons nye USB 2.0-skanner. Vi har tidligere omtalt F-utgaven (med filmadapter, for øvrig lik) i en nyhetssak. Dette er for øvrig den første USB 2.0-skanneren vi har på testbenken.

Klassisk design

CanoScan D1250U2 er større og langt tykkere enn N670U og de andre slim-skannerne som vi har testet tidligere, og den er dessverre også avhengig av ekstern strøm. Vi ønsker oss selvsagt minst mulig kabler, men i dette tilfellet klarer altså ikke USB-porten å forsyne skanneren med nok strøm. Skanneren jobber for øvrig med en optisk oppløsning på maks 1.200 x 2.400 punkter.

Skanneren gjengir 3D-objekter imponerende bra. (Trykk på bildet for å se bildet i riktig størrelse, skannet ved 300 ppi)
Skanneren gjengir 3D-objekter imponerende bra. (Trykk på bildet for å se bildet i riktig størrelse, skannet ved 300 ppi) Vis mer
(Trykk på bildet for å se bildet i riktig størrelse, skannet ved 300 ppi)
(Trykk på bildet for å se bildet i riktig størrelse, skannet ved 300 ppi) Vis mer

Selve utformingen er for øvrig klassisk, i fronten er det tre lett forståelige knapper for innskanning, direkte utskrift, og en knapp for å skanne og sende via epost. Lokket er av såkalt Z-type, det betyr at det kan heves bakerst, og du kan dermed skanne fra temmelig tykke kilder, som for eksempel utbrettede bøker og lignende. Dette fungere for øvrig meget bra.

Spennende skannefunksjoner

En nyhet ved de nye skannerne fra Canon, er forbedret teknologi for å skanne fra kilder som ikke berører glassplaten. Det muliggjør skanning av tredimensjonale objekter, noe som tidligere stort sett førte til at alt ble svart. Vi testet dette med testvinner N670U, og resultatet ble bare delvis godkjent. Men med denne skanneren ble resultatet rett og slett imponerende bra.

En annen lur finesse er multifoto-funksjonen. Legg flere foto på glassplaten (gjerne skjevt), og skanneren finner automatisk de forskjellige bildene, beskjærer og retter opp hvert enkelt bilde.

Kvalitetsmessig fant vi ikke noe av betydning å trekke på innskanningen, alle våre testkilder ble skannet med meget godt resultat, både tekst, foto og fra magasiner. Vi målte den til minst 2.0 på vår dynamisk omfang-test, noe som betyr at den har god evne til å fange opp detaljer i lyse og mørke partier.

Like rask som SCSI-skannere

Ved hjelp av et Z-ledd bakerst, kan lokket heves slik at tykke kilder kan skannes, for eksempel oppslåtte bøker.
Ved hjelp av et Z-ledd bakerst, kan lokket heves slik at tykke kilder kan skannes, for eksempel oppslåtte bøker. Vis mer

Vi testet skanneren både via USB 2.0 og USB 1.1, og fant som forventet store forskjeller i hastighet. Men forskjellene blir først veldig synlige når oppløsningen settes til 300 ppi eller høyere (se tabellen under), naturlig nok fordi det er større datamengder som skal overføres til PCen. Ved 100 ppi (ideelt dersom det innskannede materialet skal brukes til skjermvisning, web, epost og lignende) var det nesten ingen hastighetsforskjell i det hele tatt.

Hastighetsforskjellene blir større og større, jo høyere oppløsning du velger. Her sammenlignet med vår testvinner blant de rimeligste USB-skannerne.
Hastighetsforskjellene blir større og større, jo høyere oppløsning du velger. Her sammenlignet med vår testvinner blant de rimeligste USB-skannerne. Vis mer


Hastighetsmessig smadrer den rimelige skannere som vi har testet tidligere, og beviser samtidig at USB 2.0 er en verdig arvtaker til SCSI på skannersiden.

CanoScan D1250U2 har en veiledende pris på 1.495 kroner inkludert mva. Hvis du i tillegg ønsker muligheten til å skanne dias og film, kan du kjøpe F-utgaven. Denne koster en tusenlapp ekstra.

DinSide Data vil gjennomføre en egen testrunde for USB 2.0-skannere når utvalget på markedet er stort nok.