Canon XM2: Topp DV for entusiaster

Hvis du er ute etter et DV-kamera av det mer proffe slaget, er Canon XM2 et svært godt alternativ.

Publisert
Canon XM2: Topp DV for entusiaster
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Det er viktig å ha det klart med en gang: XM2 er ikke et kamera rettet mot vanlige brukere som først og fremst skal filme juleselskap og bursdager. Her snakker vi om et avansert produkt for spesielt interesserte, som ønsker topp kvalitet på lyd og bilde.

Kameraet er fysisk en god del større enn vanlige digitale videokameraer, og du ser ved første øyekast at det også er mer avansert. Designet er ikke helt ulikt det første XM-kameraet som kom på markedet for et par år siden, men likevel ser den nye modellen mer strømlinjeformet ut. Det er noe smalere og lengre, og vekten er på 1303 gram inkludert kassett og batteri.

Mange knapper

Kameraet kan virke noe overveldende på førstegangsbrukeren – det er tilsynelatende mange knapper å trykke på og mange muligheter for å justere diverse innstillinger. Vi fant likevel fort ut at det meste var logisk plassert og ikke spesielt forvirrende.

På høyre side av kameraet finner vi opptaks- og zoomknappene, og spesielt zoomknappen er svært behagelig å bruke. På venstre side finnes knappene som betjener menyene, aktiverer spesialeffekter, fokusfunksjoner, justerer hvitbalansen og lydnivået. Lydbetjeningen er en spesielt interessant nyhet i forhold til forgjengeren XM1 – du kan manuelt stille inn nivået på begge kanalene, og det har også kommet et lite display som til enhver tid viser lydnivået. Disse mulighetene gjør det enda mer praktisk å få til den ideelle lyden, og vil være en velkommen nyhet for de mer profesjonelle brukere.

Canon XM2: Topp DV for entusiaster

XM2 har også, i likhet med den forrige modellen, et håndtak der du også finner opptaks- og zoomkontrollene. I tillegg betjenes avspillingen av video også der. Selve håndtaket gjør filming i lave vinkler svært enkelt.

På to forskjellige steder finner vi diverse tilkoblingsmuligheter. DV-, USB-, S-video og vanlig A/V er støttet, både med inngang og utgang. Du kan koble til ekstern mikrofon og hodetelefoner, og en utvidelsessko lar deg koble til ekstrautstyr, som ekstern mikrofon eller lys. Minnekort er det også blitt plass til siden sist – enda en velkommen nyhet.

Store muligheter

Spesifikasjonene er temmelig imponerende. Naturligvis har XM2 tre CCD-brikker for optimalt bilde, 20x optisk zoom og 100x digital zoom, optisk bildestabilisator, mulighet for opptak i 16:9-format og et godt utvalg av funksjoner for justering av bildet.

Kameraet har utvidede muligheter for å justere skarpheten på bildet og intensiteten på fargene, noe vi sjelden ser i billigere kameraer. Dessuten er det en lang rekke muligheter for diverse opptaksmodi, avhengig om du filmer utendørs eller innendørs.

Alt dette høres svært bra ut på papiret, men det som selvsagt er viktigst er hvor bra kameraet fungerer i praksis.

Canon XM2: Topp DV for entusiaster

Vi sammenlignet XM2 med et DV-kamera i 10.000 kroners klassen, og filmet noen motiv, både utendørs og innendørs med begge kameraene. Konklusjonen er klar: Opptakene filmet med XM2 er betydelig bedre – fargene er mye mer levende og bildet er mye skarpere. Det er ingen tvil om at bildekvaliteten på XM2 virkelig er i toppklasse. I tillegg sørget den avanserte optiske bildestabilisatoren for at bildet var mer stabilt enn tilfellet er i rimeligere modeller.

Mikrofonen i XM2 plukket opp betydelig mindre motorstøy enn kameraet vi sammenlignet med. XM2 har sin mikrofon langt framme, og det sørger for at støyen fra drivverket ikke blir et problem – noe som ofte er tilfellet hos rimeligere kameraer med mikrofonen innebygd i chassiset.
Altså – er du ute etter topp bilde- og lydkvalitet på nærmest profesjonelt nivå, er Canon XM2 et meget godt alternativ.

Konklusjon

Canon XM2: Topp DV for entusiaster

Som en oppdatering av den originale XM1, må XM2 karakteriseres som en suksess. Flere var misfornøyd med manglende muligheter for lydinnstillinger, og det er nå rettet. Kameraet har også fått minnekort og et generelt mer tiltalende design.

Det blir naturligvis vanskelig å sammenligne dette kameraet med andre i lavere prisklasser, da målgruppene er forskjellige. Uansett mener vi at XM2 er et svært godt alternativ for de semi-proffe brukerne, og prisen er egentlig ikke så ille heller. 26.995 (inkludert mva) er naturligvis mye penger, men mulighetene tatt i betraktning snakker vi om bra valuta for pengene her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer