Canon S900

Blekkskrivermarkedet er i tilbakegang, men det skremmer tydeligvis ikke Canon, som har lansert en forrykende fotoskriver de har all grunn til å være stolte av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Canon S900 har en svært stilig utforming
Canon S900 har en svært stilig utforming Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Canon S900 er oppfølgeren til S800, som fikk meget god omtale i vår test i fjor vår. Skriveren er utstyrt med et nytt, bredt skrivehode som skriver begge veier, noe som blant annet har ført til at skriveren er vesentlig raskere enn forgjengeren. Oppløsningen er fortsatt 2.400 x 1.200 punkter pr tomme, og dråpestørrelsen er fortsatt 4 pikoliter. Skriveren leveres også i A3-versjon, denne har fått navnet S9000.

LES OGSÅ:

Canon S900 er en ekte fotoskriver, utstyrt med seks separate fargepatroner. Det sikrer best gjengivelse av vanskelige partier i fotografier, for eksempel hudtoner. Patronene kan byttes ut én og én etter hvert som de går tomme. Slik utskiftning gir som regel lavere driftskostnader, noe Canon har bevist gjentatte ganger i våre økonomitester. Skriver du ut på Photo Paper Pro, Canons beste fotopapir, skal fotoutskriftene garantert ikke falme på minst 25 år, i følge Canon selv.

Nytt er støtten for utfallende (margløse) utskrifter, noe som betyr mye for fotofølelsen, og som også er en stor fordel når du skal skrive ut flere bilder pr ark. Dette er det kun Epson som har fått til tidligere.

En nytelse

Designmessig er Canon S900 en lekkerbisken. Den tidligere fargeløse og kjedelige kassen har fått mykere og mer strømlinjet utforming, lakket i gråblått, sort og børstet metallic, noe som helt sikkert tenner kjøpelysten hos mange, og frister kanskje nye kjøpegrupper. Den eneste løse delen er støtten til arkmateren, som enkelt hektes på. Arkmottaket i fronten er av den uttrekkbare typen, og vipper litt oppover for at ikke utskriftene dine skal havne på gulvet.

Skriveren leveres med drivere på en rekke språk, deriblant norsk, og støtter alle nyere Windows-versjoner i tillegg til Mac. I tillegg får du med en rekker nyttige Canon-programmer for oppsett av utskrifter, arkivering og bearbeiding av bilder, i tillegg til de omfattende funksjonene som allerede ligger bakt inn i skriverdriveren.

Installasjonen i Windows Me gikk som smurt, og Canons instruksjoner er enkle å følge: Installer driveren først, og plugg deretter i USB-kabelen. Canon har nå kuttet ut parallelltilkobling, rett og slett fordi dette ville være en enorm flaskehals når store datamengder skal overføres til skriveren. Justering av skrivehode er programvarebasert, og dessverre fortsatt manuell. Her har for eksempel HP mer elegante, automatiske løsninger.

For den kresne bruker med dårlig tid

Med sitt futuriske look skal S900 kapre nye kjøpergrupper
Med sitt futuriske look skal S900 kapre nye kjøpergrupper Vis mer

Men det er prestasjonene som imponerer mest med S900. Vi har i det siste skrevet ut en rekke bilder med svært varierte motiver, og har prøvd å sette skriveren på prøve, så godt vi har kunnet. Så langt har S900 ekspedert jobbene med bravur. I spesifikasjonene loves inntil én helsides fotoutskrift i høy kvalitet pr minutt. Våre testfotografier ble skrevet ut på rundt halvannet.

Med enkle manuelle grep kan du justere kvaliteten enda ett hakk opp, og da brukte den rundt 2 minutter og 15 sekunder på de samme fotografiene. Selv om kvalitetsforskjellen var marginal, er dette så kjapt (et hav foran nærmeste konkurrent) at vi likevel velger aller beste innstilling på bilder som skal settes i fotoalbum.

For moro skyld skrev vi ut bildene som ble brukt i vår test "Fremkalling av digitale bilder", og fikk resultater som er helt på høyde med de beste, både med hensyn til skarphet og fargegjengivelse. Kvaliteten er etter våre begreper svært god, både på høyoppløselige bilder og bilder med lav oppløsning, takket være kantutjevningsinnstillingene i styreprogrammet.

Bildet har en digital oppløsning på 1024x768 punkter (kun 0,8 megapiksler), blåst opp i A4-størrelse og skrevet ut på S900. Skarphet og fargegjengivelse er suveren, og det koster deg rundt 3-4 kroner i blekkforbruk + kostnadene for fotopapiret (10-15 kroner). Tidsbruk: 3 1/2 minutt i aller beste kvalitet.
Bildet har en digital oppløsning på 1024x768 punkter (kun 0,8 megapiksler), blåst opp i A4-størrelse og skrevet ut på S900. Skarphet og fargegjengivelse er suveren, og det koster deg rundt 3-4 kroner i blekkforbruk + kostnadene for fotopapiret (10-15 kroner). Tidsbruk: 3 1/2 minutt i aller beste kvalitet. Vis mer

S900 er først og fremst en fotoskriver, men den duger også til vanlig bruk. Fem tekstsider ble ekspedert på litt over ett minutt, og kvaliteten var god selv om vi valgte aller raskeste modus. På tre websider med blandet tekst/grafikk, brukte skriveren bare 43 sekunder, noe som faktisk er på høyde med de raskeste vanlige blekkskriverne.

Det kan se ut som om USB1.1-standarden begynner å bli for treg for denne type skrivere. Det er store datamengder som skal overføres, og dette tar gjerne 20-30 sekunder for et helsides fotografi på Canon S900 (tekst og blandet tekst/grafikk overføres langt raskere). Først etter at alle data er overført, skyter utskriften virkelig fart. Kanskje de første USB2.0-skriverne snart vil se dagens lys?

Velg riktig papir

Det er likevel grunn til å gjøre oppmerksom på at vi ikke anbefaler deg å bruke Canons fotopapir Glossy Photo Paper dersom du er ute etter beste kvalitet. Da er det bare Photo Paper Pro eller rådyre High Gloss Photofilm som gjelder.

Prøv også High Resolution Paper, et tynt høyoppløselig papir som gir veldig fine, men noe tregere utskrifter.

Gjerrigknark

Styreprogrammet tar feil. Tanken er mer enn halvfull.
Styreprogrammet tar feil. Tanken er mer enn halvfull. Vis mer

Blekkinnholdet i en full tank veier 12 gram. For å teste driftskostnadene veide vi hver og en av patronene på en superfølsom vekt (skiller på 0,01 gram), satte dem inn igjen, og skrev ut 20 fotografier i høyeste oppløsning på PhotoPaper Pro. Deretter veide vi patronene igjen, og regnet oss frem til en sidekostnad på 2 kroner og 97 øre. Hva skal man si til sånt? Vi nøyer oss med å si at Canon har statuert et eksempel til etterfølgelse.

Nå skal det legges til at i tillegg til rene blekkostnader, kommer selvsagt kostnader knyttet til fotopapir. Photo Paper Pro er utvilsomt papir av svært høy kvalitet, men det er også relativt kostbart (rundt 15 kroner pr A4-ark). Sammenligner du med tilsvarende forstørring/kopiering i fotobutikk, er det uansett latterlig billig.

Under kostnadstesten oppdaget vi en av de få svakhetene som var mulig å avsløre i denne testen: visning av gjenværende blekkmengde i styreprogrammet. Mens styreprogrammet viste under 50% blekk i Photo Magenta-tanken, var det i virkeligheten godt over halvparten igjen. Ikke store feilen, riktig nok, men rom for forbedringer likevel.

Konklusjon

Nok en gang må vi bare konstatere at Canon har lykkes i sin streben etter å lage luker tilbake til konkurrentene, både med hensyn til hastighet, driftskostnader og kvalitet.

Som et siste bevis på vår begeistring for denne skriveren, skynder vi oss å legge til at vi med stor sannsynlig kommer til å anskaffe oss den til eget bruk.