Canon S800 Photo

Vi lot oss imponere av fargegjengivelsen til forgjengeren 8200. Nå er Canon på banen med fotoskriveren S800, som også imponerer på de fleste områder.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Canon S800 Photo

Det er ikke lett å se forskjell når du sammenligner utskriftene fra de nyeste flaggskipene til blekkskriverprodusentene. På utskrifter av høyoppløselige fotografier i beste kvalitet må det som regel lupe til for å skimte punktene, og på vanlig betraktningsavstand gir de fleste modellene kvaliteter opp mot det du kan forvente fra profesjonelle fotolaboratorier.

LES OGSÅ:

Helsides fotoutskrift på to minutter

Canon S800 er Canons siste våpen i kampen om fotoentusiastene. I reklamemateriellet for skriveren er det først og fremst den imponerende oppgitte hastigheten som fatter vår interesse. To minutter på et fotografi i A4-størrelse med såkalt ”Superphoto”-innstillinger, ville bety knock-out på konkurrentene.

For øvrig er skriveren utstyrt med seks separate fargepatroner, som sikrer beste gjengivelse av vanskelige partier i fotografier, som for eksempel hudtoner. Patronene kan byttes ut én og én etter hvert som de går tomme. Slik utskiftning gir som regel god utskriftsøkonomi, noe Canon beviser i denne oversikten. Maksimal oppløsning er 2400x1200 punkter, med en dråpestørrelse på ned mot 4 pikoliter.

Enkelt og greit

Selve skriveren har et klassisk grått og hvitt utseende. Betjeningen på selve skriveren begrenser seg til av/på knapp, knapp for arkmating, samt en spak for valg av papirtykkelse, resten styres av det meget omfattende, men brukervennlige styreprogrammet til skriveren. Styreprogram og drivere leveres på en rekke språk, deriblant norsk, og støtter både Windows 95/95/Me/NT/2000 og MacOS. Skriveren er utstyrt med både parallell- og USB-kontakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med i pakken får du et sett patroner, samt prøvepakke med forskjellige papirmedier. I tillegg får du med en CD med programmer for redigering og organisering av digitale bilder. Brukerveiledningen er knapp, men gir deg all informasjon du trenger for å komme i gang.

Installasjonen av skriveren forløp uten nevneverdige problemer. Vi ble umiddelbart advart mot å fortsette installasjonen dersom vi hadde Windows 98 og hadde plugget i USB-kontakten. Vi fulgte anbefalingene om å koble fra skriveren og kjørte installasjonen på ny. Etter en omstart av Windows var vi klare til å kalibrere skriverhodet, og deretter var det bare å begynne å skrive ut.

Lynkjapp og stillegående

Skriveren reagerte momentant på utskriftskommandoene, og skriveren er i tillegg blant de minst støyende vi har testet, kun slått av de siste modellene i HPs 9-serie. Dette er en viktig faktor dersom du ønsker å ha skriveren i umiddelbar nærhet når du skriver ut.

Vi skrev først ut våre høyoppløselige digitale bilder i A4-format, og valgte ”Superphoto” kvalitet på Canons eget Photo Paper Pro. Dette er tilsynelatende beste innstilling, men dersom du velger ”Avansert”, vil du se at det fortsatt er ett hakk igjen på skalaen før du har nådd toppen. Da vi valgte beste kvalitet ble vi advart om at vi sannsynligvis ikke ville behøve dette, og at det ville gå ut over hastigheten. Dette er omtrent samme beskjed som har møtt oss i testene av de siste modellene fra HP og Epson, og i disse tilfellene har vi kommet fram til samme konklusjon som produsenten.

De beste fotoutskriftene vi har sett

Hastigheten med nest beste kvalitet var imponerende høy. Testutskriften fra Photoshop var unnagjort på 3 minutter og 10 sekunder, og den avanserte utskriften fra Corel Draw var skrevet ut på to minutter og 37 sekunder. Dette er det klart raskeste vi har målt. Farger og overganger var så å si perfekte, men vi kunne likevel skimte ørsmå prikker dersom vi betraktet utskriftene på svært nært hold, spesielt i partier med store flater med rene farger. Vi prøvde derfor å skrive ut med aller beste kvalitet. Da så vi tydelig forskjell, og måtte melde pass i forsøkene på å se punktene.

Hastighetsmessig var ikke tapet større enn at vi vil anbefale denne innstillingen i de fleste tilfeller, spesielt dersom du ønsker at fotoutskriftene skal være fullverdige erstatninger til laboratoriefremkallinger og kopier.

Kvaliteten på vår utskrift av et bilde vi selv har tatt med vårt digitale Nikon Coolpix 880-kamera ble også svært vellykket, selv om bildet hadde langt lavere digital oppløsning.

Totalt sett leverer Canon S800 Photo den hittil aller beste utskriftskvaliteten på fotografier vi har sett, like bra som den langt dyrere Epson Stylus Photo 2000P.

Vi prøvde også å skrive ut tekst og blandet tekst/grafikk, og også her får skriveren godkjent, selv om den primært er beregnet for fotoutskrifter. Teksten er klar og svart, og illustrasjonene tydelige selv i kladdemodus. Hastighetsmessig havner den ikke øverst på disse testene, men det hadde vi heller ikke forventet.

Problemer med parallellporten

Vi prøvde også å bruke parallellporten, men i likhet med Epson Stylus Photo 790 slo dette svært uheldig ut med hensyn til hastigheten på utskriftene. Spesielt store er utslagene på høyoppløselige bilder på flere megabytes.

Dette kan skyldes at parallellporten rett og slett ikke klarer å levere de store datamengdene raskt nok til skriveren, og det er derfor viktig at du bruker usb-kabel dersom du er opptatt av at jobben blir utført raskest mulig.

Gjerrig

Canon har alltid scoret høyt når det gjelder utskriftsøkonomi. Det betyr at selv om du oppfatter skriveren som noe dyr i utgangspunktet, kan det likevel bety god økonomi på lang sikt.

Vi regnet oss frem til en sidekostnad på 6 kroner (A4 foto i beste kvalitet). Det betyr at S800 Photo er den rimeligste fotoskriveren i bruk så langt i denne testrunden, ca. 20 øre pr side rimeligere enn Epson Stylus Photo 890. I tillegg kommer kostnadene for papir, typisk 5-10 kroner pr ark. Levetiden er garantert til minst 25 år med en del papirtyper. Sammenligner du med prisen du må betale for laboratoriefremkallinger i samme størrelse, er besparelsen formidabel.

Konklusjon

Tar du i betraktning den gode kvaliteten på utskriftene, er denne fotoskriveren et klokt valg både til profesjonelt bruk og hjemmebruk. Spesielt vil vi anbefale den til deg som skriver ut mye, siden den er såpass rimelig i drift og samtidig holder høy hastighet.

Du skal likevel skrive ut svært mye før du vil spare inn de 1.500 kronene du sparer ved å kjøpe en annen svært god fotoskriver, Epson Stylus Photo 890. Kvalitetsmessig er Canon S800 strået hvassere enn konkurrenten fra Epson, selv om utslagene på dette nivået er marginale.