Canon S750

Ingen andre blekkskriverprodusenter lanserer nye skrivere i større tempo enn Canon. I et marked som det siste året har vært i til dels kraftig tilbakegang, vinner Canon markedsandeler ved hjelp av aggressiv markedsføring, og ikke minst, gode produkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Canon S750
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Arkmottakeren på S750 vipper oppover, noe som sørger for at utskriftene holdes samlet.
Arkmottakeren på S750 vipper oppover, noe som sørger for at utskriftene holdes samlet. Vis mer

Sist vi lot oss imponere, var da vi testet den suverene fotoskriveren S900 i januar. Nå har vi fått flere nye modeller på testbenken, først ut er allround-flaggskipet S750. Denne skriveren er arvtakeren etter S630, som ble kåret til Best i test av DinSide Data i fjor høst. Skriveren er først og fremst myntet på avansert hjemme- og kontorbruk, med en oppgitt hastighet på inntil 20 sider pr minutt i sort/hvitt, og 13 i farger. For oversikt over hele den nye Canon-kolleksjonen, trykk her.

LES OGSÅ:

Forbedret skrivehode og skrivermotor

I likhet med S630 er maksimal oppløsning 2.400 x 1.200 dpi, med en dråpestørrelse på 5 pikoliter. Den største forskjellen fra forgjengeren er et mer avansert skrivehode, som blant annet skal sørge for optimal kvalitet på utskriftene selv i svært høye hastigheter. Forbedret blekkhåndtering skal i følge spesifikasjonene blant annet gi bedre fotoutskrifter, og med S750 kan du skrive ut fotografier uten hvite marger.

Men også skrivermotoren er omkonstruert for å gi bedre papirhåndtering, noe som i følge Canon skal ha ført til ytterligere hastighetsforbedringer i forhold til forgjengeren.

Bruk USB

S750 er utstyrt med både parallell- og USB-tilkobling. Canon anbefaler å bruke USB, siden parallelltilkobling har vist seg å være en flaskehals mht hastighet. Tør vi gjette på at neste kolleksjon fra Canon kommer uten parallellkontakt? Videre er skriveren utstyrt med fire separate blekkpatroner: sort, magenta, cyan og gul. Denne løsningen har i våre tester vist seg å være svært økonomisk, da du kan bytte ut én og én patron etter hvert som de går tomme.

Installasjon av skriveren i Windows XP og Me var problemfri, i begge operativsystemene anbefales å skru på skriveren etter at driveren er installert. Både driverprogramvare og brukerveiledninger foreligger på norsk, og her burde det ikke oppstå de store problemene. Drivere for Mac og andre Windows-versjoner følger med på CD. Kalibrering av skrivehode må dessverre fortsatt gjøres manuelt.

Kantløse utskrifter

Styreprogrammet er meget omfattende, men selvinstruerende. Nytt er avkrysningsboksen for utfallende (margløse) utskrifter, som først og fremst kommer til nytte ved fotoutskrifter. En annen nyhet er at du ikke behøver å gå inn på egendefinerte innstillinger for å oppnå beste utskriftskvalitet; et klikk på ”Høy” er tilstrekkelig.

Canons styreprogram for blekkskrivere er det mest avanserte på markedet.
Canons styreprogram for blekkskrivere er det mest avanserte på markedet. Vis mer

Papirtype må fortsatt velges manuelt, og her finner du kun Canons egne papirtyper, i tillegg til vanlig (plain) papir. De beste resultatene oppnådde vi med Photo Paper Pro (fotoutskrifter), og High Resolution Paper (blandede utskrifter).

Lydløs, men ikke særlig raskere

Det første som slo oss under testen var at forbedringene i skrivermotoren har ført til at S750 opererer nesten lydløst. Det er noe du vil sette pris på dersom du skriver ut mye i bakgrunnen mens du jobber.

Forbedringene har derimot ikke hatt særlig stor betydning med hensyn til hastighet, slik Canon lovet oss. Fem tekstsider ble ekspedert på 36 sekunder, tre websider på 46 sekunder, og foto i A4-størrelse i beste kvalitet tok 2 minutter og 20 sekunder å skrive ut. Tilsvarende tall for S630 var 39 sekunder på tekstsidene (3 sekunders forbedring), 50 sekunder på websidene (4 sekunders forbedring), og 2 minutter og 22 sekunder på fotoutskriften i beste kvalitet (2 sekunders forbedring).

S750 bruker noe tid på å klargjøre seg (rense dysene) før første utskrift etter at den er skrudd på. Det er for øvrig ingen grunn til å skru av skrivene mellom utskriftene, den trekker bare 2 watt i ventemodus.

God under alle forhold

Kvalitetsmessig er det minimalt å utsette på utskriftene. Det som imponerer mest, er at du oppnår gode resultater selv med raskeste innstillinger, både på tekstutskrifter og blandet tekst/grafikkutskrifter. Men dette er ikke noe nytt, helt siden lanseringen av S600 for over ett år siden, har Canon vært suverene på dette punktet.

Fotoutskriftene er også fine, og du vil i mange tilfeller ha problemer med å skille dem fra utskriftene fra en ekte fotoskriver og/eller tradisjonell fremkalling. Men forskjellene er der, og spesielt på hudtoner og i partier med mange detaljer og fine overganger vil forskjellene til tider være synlig med det blotte øye. Dette gjelder bare på svært nært hold, og på normal betraktningsavstand vil forskjellene være svært vanskelige å oppdage.

Her ser du et forstørret utsnitt av en fotoutskrift (øye). Ved hjelp av de to ekstra blekkpatronene klarer S900 (nederst) å gjengi detaljer i bildene på en mer korrekt måte enn S750 og andre skrivere med fire blekkpatroner. Fire-patroners skrivere må kompensere ved å lage prikker med de tre grunnfargene + sort, noe som kan føre til at fotoutskriftene virker mer kornete. For de mest iherdige fotoentusiastene vil det være naturlig å velge en skriver med seks blekkpatroner.
Her ser du et forstørret utsnitt av en fotoutskrift (øye). Ved hjelp av de to ekstra blekkpatronene klarer S900 (nederst) å gjengi detaljer i bildene på en mer korrekt måte enn S750 og andre skrivere med fire blekkpatroner. Fire-patroners skrivere må kompensere ved å lage prikker med de tre grunnfargene + sort, noe som kan føre til at fotoutskriftene virker mer kornete. For de mest iherdige fotoentusiastene vil det være naturlig å velge en skriver med seks blekkpatroner. Vis mer

Rimelige utskrifter som varer

Skriver du ut de digitale fotografiene dine på Photo Paper Pro, kan du forvente lang levetid på utskriftene, inntil 25 år uten falming, i følge Canons egne målinger. Kvaliteten er så høy at vi ikke har betenkeligheter med å plassere våre favorittutskrifter bak glass og ramme på veggen.

Driftskostnadene har alltid vært et sterkt kort hos Canons blekkskrivere, og S750 er ikke noe unntak i så måte. Vi regnet oss frem til en sidekostnad på 3,20 kroner pr fotografi i A4-størrelse, som er noe høyere enn forgjengeren, men fortsatt blant de rimeligste skriverne vi har testet.

Konklusjon

La det være sagt med en gang, Canon har nok en gang levert en forrykende blekkskriver, og befester sin posisjon som beste blekkskriverprodusent for øyeblikket.

Når det gjelder hastighet og kvalitet, er det nå svært små forbedringer hver gang en ny toppmodell lanseres, og det kan derfor se ut som om vi begynner å nærme oss det maksimale av hva som er mulig å tyne ut av blekkskrivere med dagens teknologier.

Vi tror derfor at veien å gå for Canon (og konkurrentene) nå, er å bake nye funksjoner inn i produktene. Kantløse utskrifter er for eksempel en svært velkommen ekstrafunksjonalitet. Men Canon har fortsatt et forbedringspotensiale med hensyn til automatisering, for eksempel savner vi automatisk papirvalg, automatisk kalibrering av skrivehode og dobbeltsidige utskrifter, der HP lenge har vært en pionér.

OPPDATERT 11.10.2002: Denne skriveren ble kåret til Best i test da vi testet den i februar 2002.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!