Canon S6300

Er du på utkikk etter en skriver som takler utskrifter som er større enn A4, bør du ta en titt på S6300 fra Canon, som både er rask og rimelig i drift, men først og fremst gir gode utskrifter.

Canon S6300
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

S6300 er Canons nye flaggskip for utskrifter i storformat, helt opp til A3+ for å være nøyaktig. A3+ vil si at skriveren klarer utfallende utskrifter i A3-format, nøyaktig dobbelt så stort som A4. Naturlige bruksområder er plakater, fotoutskrifter i stort format, og lignende. Men S6300 kan også brukes til mindre formater, helt ned i postkort-størrelse, noe som gjør det til en svært anvendelig skriver.

LES OGSÅ:

Mye likt

På innsiden sitter samme drivverk, skrivehode og blekk som vi kjenner fra S500, S600 og S630, som Canon har all grunn til å være fornøyd med. Blekket sitter i fire separate kassetter, slik at du kan bytte ut én og én farge etter hvert som de går tomme.

Designmessig er den også lik S630, chassis i grått og koksgrått lokk med metallic-look. Den er naturlig nok en del bredere og dypere, fordi både arkmater og arkmottak skiller seg fra A4-modellen. Arkmottaket er av den uttrekkbare typen, men du trenger ikke å trekke det helt ut dersom du ikke skal skrive ut i A3-format. Skriveren er utstyrt med både USB- og parallellgrensesnitt.

XP-drivere tilgjengelig fra nettet

Installasjonen gikk som ventet svært greit, uten behov for omstart av PCen. Vi testet skriveren under Windows XP, noe som betød at vi måtte laste ned drivere fra nettet. Drivere til de fleste andre Windows-versjoner + MacOS følger med på CD.

Styreprogrammet er svært omfattende, men enkelt å bruke. Det leveres også på norsk, i likhet med brukerveiledningen.

Skriver begge veier

Skrivehodet jobber i full duplex-modus selv i beste kvalitet (2-400x1200 dpi). Det betyr at det skriver i begge retninger når det går frem og tilbake over arket, noe som sørger for svært raske utskrifter. I spesifikasjonen står det maks 17 A4-sider pr minutt i sort, og 12 i farger. Vi målte den til rundt 10 A4-sider pr minutt i sort, noe som plasserer den blant de aller raskeste i vår test. Tekstutskrifter i A3-format ble også raskt ekspedert; her lå hastigheten på rundt 6 sider pr minutt.

Vi var svært ivrige på å teste skriverens egenskaper på fotografier i stort format, og her ble vi heller ikke skuffet. Digitale bilder tatt med vårt Nikon Coolpix 880-kamera (2048x1536 punkter) ble ekspedert på rett i underkant av 5 minutter i A3-størrelse, med aller beste innstillinger. Når det gjelder skarphet og fargegjengivelse er det ingen som slår Canon for tiden, og S-serien imponerer både på tekstutskrifter og fotografer. Til tross for at dette ikke er en ”ekte” fotoskriver, vil du ha store problemer med å skille fotoutskriftene fra for eksempel S800 og Epson Stylus Photo 890.

Glimrende kantutjevning

Det som var mer overraskende var at vi fikk fin kvalitet på fotoutskrifter i A3-format, selv på bilder med en oppløsning på 1280x960 punkter (72 ppi), takket være styreprogrammets kantutjevningsinnstillinger på lavoppløselige bilder. Det betyr i praksis at et 1.3 megapiksels kamera med god optikk i mange tilfeller vil gi tilfredsstillende bilder i A3-format fra denne skriveren, vel og merke fra normal betraktningsavstand.

Det er moro å skrive ut bilder i stort format når resultatet blir så bra som dette. Bildet er tatt med et Nikon Coolpix 880-kamera, og den digitale oppløsningen er faktisk ikke mer enn 1024x768 punkter. Papiret er Canons eget High Resolution paper. På vanlig betraktningsavstand er kvaliteten udmerket.
Det er moro å skrive ut bilder i stort format når resultatet blir så bra som dette. Bildet er tatt med et Nikon Coolpix 880-kamera, og den digitale oppløsningen er faktisk ikke mer enn 1024x768 punkter. Papiret er Canons eget High Resolution paper. På vanlig betraktningsavstand er kvaliteten udmerket. Vis mer


Driftskostnadene er det heller ikke noe å si på, rundt 5 kroner pr foto i A3-format og 2 kroner og 60 øre for A4-format plasserer skriveren blant de aller rimeligste i drift.

Konklusjon

S6300 gir en svært god kombinasjon av fleksibilitet, hastighet, kvalitet og drifsøkonomi. For tiden er det ingen som slår Canon her.

Det eneste vi har å utsette på skriveren, er at den bruker noe tid på å bli klar rett etter at du har skrudd den på. Vi har også opplevd at arkmateren har dratt med seg flere ark, men med litt arklufting bør ikke dette være et stort problem.

Sluttkommentaren må derfor bli at S6300 er et godt valg for reklamebyråer og andre som har behov for kvalitetsutskrifter i stort format.