Canon S630

Det var ikke med lite spenning vi pakket ut denne skriveren, etterfølgeren til vår testvinner S600. Forgjengeren imponerte oss stort sett på alle punkter. Hva hadde Canon å slå i bordet med denne gangen?

Canon S630
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

S630 er storebror i den nye serien med S-skrivere fra Canon. Den avløser S600, som vi testet på DinSide Data i vår. Skriveren har lik utforming som forgjengeren, men kassen er blitt gråblå med et lokk i koksgrå metallic.

LES OGSÅ:

På innsiden har Canon satt i et nytt drivverk og nytt skrivehode som i følge Canon gir både raskere og stillere utskrifter. Oppløsningen er fortsatt på maks 2400x1200 punkter.

Arkmottaket er det samme som for 600, det bøyer lett oppover, og er etter vår mening det beste som finnes på markedet i dag for denne typen skrivere. Du kan lese om de andre modellene i serien her.

Kjappere

I spesifikasjonene leser vi at S630 skal klare 17 sider pr minutt i raskeste modus (kladdetekst), i motsetning til S600 som "bare" skulle klare 15 sider. Vi vet av erfaring at våre tall aldri når opp mot spesifikasjonene, men Canons tall har vanligvis ikke vært veldig langt ute på viddene.

Skriveren leveres med det mest omfattende styreprogrammet på markedet (for øvrig det samme som på S600) i norsk utgave. En enkel og grei brukerveiledning (også den på norsk) tar deg igjennom funksjonene og installasjonen.

Drivere for Windows 95/98/Me/2000 og Mac følger med. Skriveren er utstyrt med både parallell- og USB-kontakt. Litt skuffende at skriveren ikke leveres med drivere til Windows XP. Vi prøvde for moro skyld med Windows 2000-driverne, uten hell. Terje Jansen i Canon Norge bekrefter imidlertid at XP-drivere vil være tilgjengelig for nedlasting ikke lenge etter lanseringen av operativsystemet 25. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor gjøre det vanskelig?

Vi utfører alle våre tester under Windows Me, med USB-tilkobling. Installasjonen er svært enkel, men denne gangen var vi nødt til å ta en omstart av PC-kommunikasjonen skulle fungere.

Styreprogrammet gir deg en rekke alternativer for utskriftene dine, og selv om funksjonene er mange er de rimelig greie å få oversikt over. Vi reagerte litt på at du må innom ”Egendefinert” for å velge aller høyeste utskriftskvalitet, all den tid at forskjellene er merkbare i forhold til ”Høy”, som kan velges direkte.

For å gjøre det enklest mulig å få gode utskrifter, har Canon laget en veiviser som tar deg gjennom prosessen. Du kan også lagre dine egne innstillinger i styreprogrammet.

Raskt, støysvakt og lekkert

Vi syntes S600 var støysvak, men S630 er utvilsomt enda et hakk stillere. Under utskrifter i normal og høy kvalitet er den omtrent like støysvak som HP 990, men er stillere enn denne i kladdemodus og i papirinntak og utmating. Dermed vil S630 egne seg godt for deg som ønsker å holde oppe konsentrasjonen mens utskriften pågår.

Hastighetsmessig målte vi S630 til å være en smule kjappere enn S600. I snitt brukte skriveren rundt 7 sekunder på å komme i gang etter at spolingen i skriverdriveren hadde startet, dette er noe kjappere enn hos forgjengeren. Forskjellene er likevel små; to sekunder raskere på fem sider med tekst, og 5-10 sekunder kjappere på fotoutskrifter i A4-format i beste kvalitet. Vi må legge til at Canons S-skrivere er i særklasse de raskeste på fotoutskrifter på markedet i dag.

Å vurdere kvaliteten opp mot andre skrivere blir etter hvert vanskeligere og vanskeligere. I forhold til S600 er det så og si umulig å se forskjeller. Teksten er fortsatt sylskarp og klar, selv på de raskeste utskriftene. På ett av testbildene våre kan hudtonene virke enda mer realistiske i forhold til S600; dette kan like gjerne ha med oppdaterte drivere å gjøre. Vi brukte Canons eget Photopaper Pro i testen. Vi anbefaler deg i tillegg å titte nærmere på det dyrere High Gloss Photo Film.

Resultatene er uansett blant de beste for denne typen skrivere, og vi nøler ikke med å ramme inn fotoutskriftene og henge dem på veggen.

Rimeligst for deg som skriver ut ofte og mye

Også når det gjelder driftskostnader er Canon for tiden best. Deres single-ink teknologi gjør at du kan bytte ut én og én farge etter hvert som blekket går tomt. Blekket er for øvrig det samme som benyttes i S600.

Vi regnet oss frem til en sidekostnad på 2,62 kroner på fotoutskrifter i beste kvalitet, og det er rundt 50 øre rimeligere enn S600. Dette kan skyldes forbedringer i blekkhåndteringen gjennom det nye skriverhodet, samt nye drivere. Uansett er S630 eksepsjonelt gjerrig.

Du bør derimot være klar over at hvis skriveren har stått lenge uten å være i bruk, gjennomfører den en omfattende og tidkrevende renseprosess av dysene når den tas i bruk igjen. Dette sikrer utskriftskvaliteten, men Canons løsning stjeler en god del blekk hver gang den utføres. Dette påvirker totalkostnadene, spesielt hvis det til stadighet er store opphold mellom hver gang du bruker skriveren. Vi vil komme tilbake til dette ved en senere anledning.

Konklusjon

Canon S630 imponerer stort sett på alle bauger og kanter, og er utvilsomt et meget godt kjøp dersom du er ute etter en skriver som takler alt fra tekst til foto med bravur.

Ser du bort fra sidekostnadene, er forbedringene likevel ganske små i forhold til S600. Prismessig er den samtidig 300 kroner dyrere enn forgjengeren.

S600 er en modell som er på vei ut av markedet, men den selges for tiden til redusert pris flere steder.