Canon S600

Canon har lagt gammel teknologi på hyllen og utviklet S600 fra bunnen av. Og jobben er utført med bravur.

Canon S600
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Det er svært enkelt å bytte en tom blekkpatron
Det er svært enkelt å bytte en tom blekkpatron Vis mer

Canon S600 er tilsynelatende ingen revolusjonde skriver. Navnet og prisen plasserer den mellom S450 og S800, begge skrivere som bygger på teknologi fra tidligere modeller fra Canon. Designmessig skiller den seg heller ikke ut. På lokket finner du kun to knapper; strømbryter og papirmating. De andre funksjonene finner du i styreprogrammet til skriveren.

LES OGSÅ:

Splitter nytt

De store forskjellene finnes på innsiden. Teknisk er S600 ny fra topp til tå, og markerer et generasjonsskifte for denne type blekkskrivere fra Canon. Oppløsningen er nå på 2400x1200 punkter, og dråpestørrelsen er 4 pikoliter. Skriveren har en oppgitt hastighet på 15 sider i sort/hvitt, og 10 i farger. Disse spesifikasjonene gjør at S600 ikke står noe tilbake i forhold til konkurrerende modeller fra HP, Lexmark og Epson.

I motsetning til S450, 6200 og tidligere allround-skrivere fra Canon, kan ikke S600 utstyres med fotopatroner. Fra Canon får vi opplyst at driversystemets avanserte dråpebehandling (MicroFine Droplet Technology) eliminerer behovet for blekktanker med lys cyan og lys magenta, noe også HP sitt PhotoRet III-system hevdes å gjøre. Dermed slipper du å tenke på å bytte patroner hver gang du skal skrive ut et fotografi, noe som igjen betyr økt brukervennlighet.

Fargekamrene i S600 sitter i separate patroner, og består av en stor sort patron i tillegg til halvparten så store patroner med blekk i fargene cyan, magenta og gul. Går du tom for en farge, bytter du den aktuelle patronen med enkle håndgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemfri installasjon

Tiden er definitivt over for kranglete skriverinstallasjoner. Etter å ha plugget i USB-kabelen fikk vi i Windows Me beskjed om å sette i CDen med drivere, og etter et par bekreftende klikk med musen var vi klar til å ta skriveren i bruk. Vi måtte riktig nok gjennom kalibrering av blekket, noe som også innbefattet manuell avlesning av mønstre. Her har både Epson og HP helautomatikk på sine nye modeller, men prosessen er relativt enkel og utføres raskt.

Styreprogrammet til skriveren er oversiktlig og greit, og byr på et vell av muligheter. Brukere av Windows 2000 vil dessverre ha langt færre valg enn brukere av Windows 98/Me, men du vil uansett finne de innstillingene du oftest får bruk for. Vi likte spesielt innstillinger for strømstyring og mulighetene til å manipulere fotoutskrifter direkte i utskriften. I tillegg til Windows-drivere, følger det med drivere til MacOS.

Skriveren er utstyrt med en papirmater med plass til 100 vanlige ark, et forbedret matesystem som skal forhindre krøll og at flere ark dras inn samtidig. Kommunikasjon med PC/Mac foregår ved hjelp av USB og parallellport (kun PC). Vi vil anbefale USB i de fleste tilfeller, på grunn av at vi oftere og oftere opplever at parallellporten kan utgjøre en flaskehals når store datamengder skal behandles i skriveren.

Solid fart og kvalitet

S600 reagerer raskt på utskriftsjobber, men dersom det er noen minutter siden siste utskrift, bruker den litt tid på å gjøre seg klar (gjelder kun Windows 2000). Den reagerer også relativt raskt på kanselleringer, men gjør seg gjerne ferdig med det aktuelle arket før den stopper. Det er likevel godkjent.

Når utskriften er i gang, går det unna i svært høy fart. Skriveren er samtidig ganske støysvak, hastigheten tatt i betraktning. Litt støy i inntrekket er til å leve med. Hastigheten på kladdeutskrifter er blant de aller høyeste vi har målt, både på ren tekst (sort) og blandet tekst/grafikk i farger. Det hadde kanskje vært på sin plass med en enda romsligere arkmater, siden den høye hastigheten innbyr til store utskriftskvanta.

Vi lot oss samtidig imponere over kladdekvaliteten, som er svært mye bedre enn på tidligere modeller fra Canon. Vi tør påstå at kladdemodus vil være godt nok i de fleste tilfeller av rene tekstutskrifter og kombinert tekst/grafikk, og dette er oppsiktsvekkende nok i seg selv. Her er det foreløpig kun HPs 9-serie som kan matche Canon S600.

Canon har fattet poenget

Canon overbeviser med S600, også på fotoutskrifter
Canon overbeviser med S600, også på fotoutskrifter Vis mer

Salget av digitale fotoapparater har økt formidabelt de siste par årene, og Canon har forstått at dette er med på å endre folks utskriftsvaner. Vi er nå kommet til et punkt der de fleste vurderer utskrifter på fotopapir som gode nok til å ta plass i albumet, men mange kvier seg likevel for å sette i gang stor hjemmeproduksjon. Det er flere grunner til dette, og hastighet og kostnad er to av dem.

Derfor har Canon skrudd på turboen for denne type utskrifter, og Canon S600 parkerer de andre skriverne i testen fullstendig. 2 1/2 minutt på et foto i A4-størrelse med aller beste innstilling, er ikke mindre enn svært imponerende. Vår testvinner for ett år tilbake, HP 950c brukte 12-13 minutter på samme bilde i samme oppløsning.

Den høye hastigheten gjorde at vi rakk å teste skriveren i mange forskjellige situasjoner med en rekke forskjellige papirmedier. Vi kan konkludere med at du vil bli mest fornøyd med fotoutskrifter på Canons egne papirmedier Glossy Photo Paper og High Gloss Photo Film. Sort blekk ble noe grått på PhotoPaper Pro, men ble mørkere etter å ha tørket noen minutter.

Bruk riktig fotopapir

På fotopapir fra andre produsenter (Epson og Kodak) opplevde vi at fargegjengivelsen ble noe uriktig, ofte ble fotografiene grønnaktige og mørke. Fargegjengivelsen var derimot korrekt og frisk på Canons egne papirmedier. Vanlige tekst og blandet tekst/grafikk-utskrifter blir flotte selv på billig kopipapir, med minimal utflyting.

Når det gjelder fotokvaliteten er det lite å bemerke, men det er fortsatt et skille mellom rene fotoskrivere som Epson Stylus 890 og Canon S800, og denne typen allround-skrivere. Men du vil neppe oppdage de store forskjellene før du betrakter utskriftene på svært kloss hold (nærmere enn 20 cm), og selv da vil du ha problemer med å oppdage de ørsmå prikkene i utskriften. Hudtoner og andre vanskelige fargepartier vil du også neppe ha problemer med å godta. Canon hevder at det nye blekket i S-serien har en levetid på 25 år eller mer på en del spesialmedier, noe som gjør at vi ikke ser noen betenkeligheter med å ramme fotoutskriftene inn på veggen.

Rimeligst i drift

Vi klarte å skrive ut 94 fotografier i A4-størrelse før den gule patronen gikk tom for blekk. HPs modeller i 9-serien klarer bortimot 150, men der er blekket dyrere. Etter å ha veid og målt innholdet i de andre patronene på S600 regnet vi oss fram til en sidekostnad på 3 kroner og 18 øre. Dette er i skrivende stund suverent rimeligst. HP har tidligere riktignok sett 2-tallet, men det var før de satte opp prisene på sine patroner.

OPPDATERT:
Du bør derimot være klar over at hvis skriveren har stått lenge uten å være i bruk, gjennomfører den en omfattende renseprosess av skrivehodet når den tas i bruk igjen. Dette sikrer utskriftskvaliteten, men Canons løsning stjeler en god del blekk hver gang den utføres. Dette påvirker totalkostnadene, spesielt hvis det til stadighet er store opphold mellom hver gang du bruker skriveren. Vi vil komme tilbake til dette ved en senere anledning.

Konklusjon

Canon har satt inn betydelige ressurser på å bli ledende på forbrukermarkedet innenfor sine områder. Vi ble likevel svært overrasket over S600, ikke minst med tanke på fotokvaliteten. På slike utskrifter har Canon så langt klart seg dårlig uten dedikerte fotopatroner.

Canon S600 er rett og slett morsom å bruke, fordi den er rask og god. Kvalitetsmessig er den helt på høyde med de andre i denne klassen, og dessuten betydelig raskere enn de andre på fotoutskrifter. S600 er i tillegg rundt 25% rimeligere i drift enn nærmeste konkurrent. Skriveren får også pluss for god funksjonalitet i driverprogramvaren.

Skriveren ble kåret til "Best i test" da vi testet den våren 2001.