Canon S520

Produktmessig har det siste året vært Canons år på blekkskrivermarkedet. Ingen andre blekkskriverprodusent kan pr i dag vise til samme aggressivitet med hensyn til hastighet, kvalitet og lave driftskostnader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Canon S520 ble kåret til Best i test i vår test for TV2 Hjelper Deg (blekkskrivere til rundt 2.000 kroner)
Canon S520 ble kåret til Best i test i vår test for TV2 Hjelper Deg (blekkskrivere til rundt 2.000 kroner) Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Margløse utskrifter er råtøft. Tidligere har vi sett skrivere fra Epson som har klart det samme, men da har det vært snakk om rene fotoskrivere.
Margløse utskrifter er råtøft. Tidligere har vi sett skrivere fra Epson som har klart det samme, men da har det vært snakk om rene fotoskrivere. Vis mer

S750 ble tidligere i år kåret som den beste allround-skriveren som er å få tak i på markedet i dag, for avansert hjemmebruk og lett kontorbruk. S520 er lillebroren til S750, og erstatter S500, som også fikk god omtale på DinSide Data. Denne er noen hundrelapper billigere, litt tregere og har litt grovere maskineri som gjør at den avgir noe mer lyd enn storebror.

LES OGSÅ:

Utskrift uten marger

Forbedringene fra S500 ligger først og fremst på hastighet (bedre framtrekksmekanisme og skriverhode), samt at S520 kan skrive ut fotografier uten marger på papiret. Kombinert med høy oppløsning (2.400x1.200 dpi) og generelt høy utskriftskvalitet, blir fotofølelsen ytterligere forsterket med denne funksjonen.

Canon lover at S520 skal klare inntil 14 sider pr minutt i sort/hvitt og 9 sider i farger. ”Inntil” er selvsagt et lurebegrep i denne sammenhengen, vårt 5-siders Word-dokument består av kun tekst, og ble ekspedert på 43 sekunder. 3 websider med blandet grafikk og tekst ble skrevet ut på 50 sekunder. Et fotografi i A4-størrelse ble skrevet ut på 2 minutter og 27 sekunder i aller høyeste kvalitet. Det betyr at S520 er blant de raskeste blekkskriverne på markedet, på alle typer utskrifter. Bare noen små sekunder skiller den fra storebror S750. Forbedringene fra S500 er likevel ikke så store som man skulle forvente ut i fra spesifikasjonene.

Blekkproblemer

Installasjonen av S520 i Windows XP er så enkel som den kan bli. Sett i stikkontakten, åpne lokket, sett i patronene, steng lokket, skru av skriveren, installer drivere og skru på skriveren. Deretter må skriverhodet justeres, og denne operasjonen krever at du oppgir noen tall på bakgrunn av en utskrift. Litt dumt at Canon ikke har funnet en helautomatisk løsning her, slik HP har.

Testansvarlig var derimot litt uheldig denne gangen. To av blekkpatronene hadde sannsynligvis overtrykk, noe som førte til at blekket rant da han fjernet beskyttelseslokket. Uheldigvis fikk han en flekk på bukselåret som er garantert mot falming i 25 år. Dette er for øvrig første gang vi har opplevd med blekkpatroner fra Canon, men gjør at vi vil være mer påpasselige neste gang.

God på alle typer utskrifter

Å bytte blekk er en enkel affære. Når en farge går tom, klikkes patronen løs med et lett grep.
Å bytte blekk er en enkel affære. Når en farge går tom, klikkes patronen løs med et lett grep. Vis mer

Canon S520 produserer tekstutskrifter i god kvalitet, selv i raskeste modus. Det samme gjelder blandet grafikk/tekst, selv om grafikken blir mer grovkornet enn i normalmodus. I mange sammenhenger vil raskeste modus uansett være akseptabelt, også på denne typen utskrifter.

På fotoutskriftene er fargegjengivelse og skarphet svært bra, og kun et trenet øye vil kunne skille dem fra utskrifter fra en ekte fotoskriver (6 blekkpatroner mot 4 i S520). Kvaliteten er etter våre begreper nøyaktig den samme som fra S750, det vil si meget høy. Det er for øvrig det samme blekket som brukes i disse to skriverne. Hvis du ønsker å se forskjellene på en utskrift fra en fotoskriver i forhold til en allroundskriver, finner du det i omtalen av S750

Vær påpasselig ved valg av fotopapir. Canons egne Photo Paper Pro og Glossy Foto Film gir de aller beste resultatene med denne skriveren. Husk også å fjerne andre ark fra arkmateren når du skal skrive ut på fotopapir, ellers er sjansen stor for at S520 trekker med seg flere ark. Det kan føre til ujevnheter i blekkdråpeplasseringen, og dermed ødelegge utskriften.

Billig i det lange løp

Skriverhodet er bredt, og skriver begge veier. Det er noe av forklaringen på den høye hastigheten på Canons nye modeller.
Skriverhodet er bredt, og skriver begge veier. Det er noe av forklaringen på den høye hastigheten på Canons nye modeller. Vis mer

Når det gjelder blekkostnadene, er de som vanlig fra Canon, svært lave. Vi måler kostnadene basert på fotoutskrifter, fordi det er her det skiller mest mellom de forskjellige skriverne. S520 er blant de aller billigste i drift, takket være separate blekkpatroner og lave blekkpriser (99 kroner pr farge).

2 kroner og 80 øre pr fotoutskrift i A4-format plasserer S520 blant de skriverne som er rimeligst i drift. I tillegg kommer selvsagt kostnader knyttet til profesjonelt fotopapir (10-15 kroner pr A4-ark). Canons Photo Paper Pro finnes for øvrig i andre størrelser, deriblant 9x13 cm.

Konklusjon

I skrivende stund gir S520 den beste kombinasjonen av ytelse og pris, og du gjør et trygt og godt kjøp hvis du velger denne skriveren, uansett utskriftsbehov.