Canon S500

S500 ser nesten identisk ut som S630, som ble kåret til ny testvinner på DinSide. Med en prislapp som ligger rundt 500 kroner lavere enn storebror, måtte det likevel være forskjeller på innsiden. Eller?

Canon S500
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

S500 er den nest største skriveren i den nye serien med S-skrivere fra Canon, og er i likhet med S630 myntet på avanserte brukere. Den har spesifikasjoner som tilsvarer S600 og S630 på de fleste områder, men hastigheten oppgis som litt lavere. Skriveren har helt lik utforming som S630, bare et litt lysere gråblått lokk skiller den fra storebror.

LES OGSÅ:

På innsiden er S500 utstyrt med et litt enklere drivverk enn S630, men skriverhodet er det samme. Det betyr også at utskriftene med stor sannsynlighet vil holde samme kvalitet som S630. Skriverhodet er for øvrig nytt i forhold til S600, og skal i følge Canon føre til enda bedre utskrifter enn tidligere. Oppløsningen er fortsatt på maks 2400x1200 dpi. Arkmottakeren er uforandret, og er etter vår mening den beste som finnes på markedet i dag for denne typen skrivere.

Du kan lese om de andre modellene i serien her.

Kjapt

I spesifikasjonene leser vi at S500 skal klare 12 sider pr minutt i raskeste modus (kladdetekst), og 8 i farge. Dermed legger den seg godt bak S630 (17 sider) på dette punktet, i hvert fall hvis vi skal tro spesifikasjonene.

Skriveren leveres med det mest omfattende styreprogrammet på markedet (for øvrig det samme som på S600 og S630) i norsk utgave. En enkel og grei brukerveiledning (også den på norsk) tar deg igjennom funksjonene og installasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drivere for Windows 95/98/Me/2000 og Mac følger med. Skriveren er utstyrt med både parallell- og USB-kontakt. Vi ble litt skuffet da vi oppdaget at skriveren ikke leveres med drivere til Windows XP. Det samme gjelder de andre nye skriverne i S-serien. Terje Jansen i Canon Norge bekrefter imidlertid at XP-drivere vil være tilgjengelig for nedlasting ikke lenge etter lanseringen av operativsystemet 25. oktober.

Problemfri installasjon

Vi koblet skriveren til PCen ved hjelp av en USB-kabel. Denne tilkoblingen har etter hvert begynt å bli en standard, selv om det i noen tilfeller kan være vanskeligere å få driverne til å få kontakt med skriveren under installasjonen når USB benyttes. I dette tilfellet var det tilstrekkelig å starte PCen på nytt etter at installasjonsprogrammet hadde gjort sitt.

Styreprogrammet gir deg en rekke alternativer for utskriftene dine, og selv om funksjonene er mange er det rimelig greit å få oversikt over. I likhet med tidligere tester i S-serien som vi har utført, reagerte vi på at du må innom ”Egendefinert” for å velge aller høyeste utskriftskvalitet.

For å gjøre det enklest mulig å få gode utskrifter, har Canon laget en veiviser som tar deg gjennom prosessen. Du kan også lagre dine egne innstillinger i styreprogrammet.

Ikke like state-of-the-art som S630

S630 imponerte med sin svært støysvake teknologi. Vi testet S630 og S500 parallelt, og da var det ikke vanskelig å høre at drivverket var forskjellig. Det er først og fremst i fremtrekket du vil oppdage forskjeller, S500 lager en markert ”gispelyd” for hvert fremtrekk, noe vi ikke opplevde verken med S600 eller S630. Dette førte til at vi satt igjen med et visst billig-inntrykk.

Når det gjelder hastighet, viste det seg at forskjellene er langt mindre enn man skulle få inntrykk av ut fra spesifikasjonene. I likhet med S630 brukte S500 rundt 6-7 sekunder på komme i gang etter at spolingen i skriverdriveren hadde startet. Hastighetsmessig var skriveren noen få sekunder tregere på de aller raskeste utskriftsalternativene (kladdemodus) enn både S600 og S630. På fotoutskrifter i beste kvalitet var det så og si ingen forskjell i det hele tatt. Vi må legge til at Canons S-skrivere er i særklasse de raskeste på fotoutskrifter på markedet i dag.

Å vurdere kvaliteten opp mot andre skrivere blir etter hvert vanskeligere og vanskeligere. I forhold til S630 er det etter våre begreper ingen forskjell i det hele tatt. Tekstutskrifter er sylskarpe og klare, og dette gjelder selv de raskeste utskriftene på billig kopipapir. På fotoutskrifter plasserer skriveren seg helt i toppklasse. Skal du ha noe bedre enn dette, må du ty til fotoskrivere med seks blekkamre. Selv da vil du ha problemer med å skille utskriftene fra hverandre.

Svært gjerrig

Også når det gjelder driftskostnader er Canon for tiden best. Deres single-ink teknologi gjør at du kan bytte ut én og én farge etter hvert som blekket går tomt. Blekket er for øvrig det samme som benyttes i S600.

Vi regnet oss frem til en sidekostnad på 2,57 kroner på fotoutskrifter i beste kvalitet, og det er omtrent identisk med S630. Det skal godt gjøres at du finner blekkskrivere i dag som er rimeligere i drift.

Du bør derimot være klar over at hvis skriveren har stått lenge uten å være i bruk, gjennomfører den en omfattende renseprosess av skrivehodet når den tas i bruk igjen. Dette sikrer utskriftskvaliteten, men Canons løsning stjeler en god del blekk hver gang den utføres. Dette påvirker selvsagt totalkostnadene, spesielt hvis det til stadighet er store opphold mellom hver gang du bruker skriveren.

Konklusjon

Canon S500 er i likhet med testvinneren S630 en solid skriver, som scorer høyt på så og si alle områder. Hastighetsmessig plasserer den seg i ryggen på storebror, og det vil i praksis si i toppklasse.

Drivverket avgir noen ”ulyder” og gjør at skriveren kan virke litt simplere enn storebror. Men bortsett fra det er det lite å utsette på S500. Dette er helt klart en skriver som vil gi krevende brukere mye glede.