Canon Poweshot A5

Canons mest kompakte kamera i denne prisklassen har mange gode egenskaper. Det er svært lite og har en meget god batteriløsning. Batteriforbruket er et problem med mange andre kameraer vi har testet.

Canon Poweshot A5
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Se bilder tatt med kameraet
Powershot A5 har en oppløsning på 1024 x 768, og det er litt mindre enn de argeste konkurrentene i denne testen. Kameraet har utvilsomt det mest kompakte og lekreste designet, men bildekvaliteten er ikke så god som de andre.

LES OGSÅ:

Middels bildekvalitet

Da vi testet dette kameraet første gang for ca. ett år siden, kom det bra ut av testen. Digitale kameraer har utviklet seg betydelig siden den gang, og dette kameraet er ikke lenger med i konkurransen om en plassering helt i toppen.

I forhold til de andre er det flere forhold som skjemmer bildekvaliteten. For det første er det for mye støy i vanskelige partier i bildene (f.eks. linjene på veggen på bildet av kjøpesenteret). For det andre er ikke fargene riktige. Utebildet har et grønnstikk, og innebildene har dårlig fargemetning. Hudtonene i ansiktet på modellen er heller ikke gode, og har et flatt preg.

Lekkert design

A5 er et typisk pek-og-trykk kamera. Det er testens aller minste, og er så kompakt at det uten videre går ned i en hvilken som helst brystlomme. Objektivet har en brennvidde tilsvarende 35 mm på et 35-mm-kamera. Det er også mulighet for manuell justering av eksponeringen på +/- 2 EV for spesielt vanskelige lysforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canon A5 er det eneste kameraet i testen med norsk meny på LCD-skjermen, og den er enkel og logisk. Hovedtyngden av innstillingene gjøres på denne menyen, mens noen funksjoner styres med trykknapper direkte på kamerahuset.

A5 lagrer bildene på CompactFlash kort, og leveres med et 8 MB kort som standard. Dette kortet har en lagringskapasitet på 44-66 bilder avhengig av valgt kvalitet. Du kan også ta bilder helt ukomprimert, og da har kameraet plass til 8 bilder. Kameraet bruker fra 2-6 sekunder før det er klart til å ta et nytt bilde (avhengig av valgt kvalitet), og det er helt akeptabelt.

Kameraet er utstyrt med et oppladbart NiMH-batteri som har betydelig lengre levetid enn standard AA lommelyktbatterier. Du kan også bruke det direkte fra nett-adapteret, og det er praktisk f.eks. når du skal overføre bildene til PCen med kabel. Denne løsningen er et betydelig fremskritt i forhold til alkaline AA batterier (eller oppladbare NiCD/NiMH). Ulempen er likevel at du kan få problemer hvis du glemmer å lade, fordi du ikke kan løpe til nærmeste kiosk og kjøpe nye batterier (men du kan kjøpe ekstra batteri i en fotoforretning).

Middels programvare

Vi er bare delvis fornøyd med programvaren til A5. Det er fordi Twain-driveren mangler muligheten for å overføre alle bildene i kameraet direkte til disken. Du må hente dem inn i bildeprogrammet, og deretter lagre ett og ett. Kjøper du dette kameraet, bør du derfor også kjøpe en adapter til CompactFlash-kortet, slik at bildene blir lettere å overføre.

A5 leveres også med Ulead PhotoImpact 4.0 som er et forholdsvis kraftig bildeprogram. Dette bildeprogrammet er vanskeligere å bruke enn Adobe PhotoDeluxe og Microsoft Picture It.

I tillegg får du med programmene Photo PhotoStitch (knytte sammen panoramabilder) og SlideShow Maker 1.0 (kjøre slideshow fra kameraet på TV).