Canon PowerShot S30/S40

Canon PowerShot S30 og S40 har en utforming og konstruksjon som jeg likte med det samme jeg så dem. Selv om kameraene er større enn de alle minste på markedet, gjør formen at de virker mindre enn de i virkeligheten er.

Canon PowerShot S30/S40
Canon PowerShot S30/S40
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Menyene er oversiktlige, og som alltid fra Canon, på norsk.
Menyene er oversiktlige, og som alltid fra Canon, på norsk. Vis mer

Størrelsen bidrar også til at kameraene blir mer behagelig i bruk. S30 har 3 megapixels oppløsning, mens S40 har 4 megapixels, begge med vanlig 4:3 høyde/bredde-forhold, slik som TV-er og monitorer. Objektivet er en 3x optisk zoom (35-105 mm), som bør dekke de aller fleste behov.

LES OGSÅ:

De suppleres av digital zoom (3,2x på S30 og 3,6x på S40). Kameraene kan stilles til helautomatikk, men har i tillegg alle tenkelige manuelle funksjoner, både for eksponering, lysfølsomhet, fokus og hvitbalanse.

Konstruksjon

Selv om Canon bryter med den suksessrike designen fra IXUS-modellene, ser jeg ingen grunn til at de ikke vil få aksept for utseendet på S30 og S40. Etter min smak er det eksemplarisk! Kameraene er små og nokså lette, til tross for solid metallinnkapsling. Pluss også for fremragende brukerkomfort. Godt utformede og ergonomisk riktig plasserte betjeningsorganer og, ikke minst, et skyvbart frontdeksel som beskytter objektivet, søkeren og AF-lampen mot støt og skitt. Det fungerer dessuten som strømbryter.

Et skår i gleden er det at bildeutsnittet i søkeren avviker relativt mye fra det virkelige bildet, men det er godt å se at LCD-skjermen gir tilnærmet nøyaktig utsnitt. Skjermen er relativt stor og er utstyrt med et antireflekterende belegg, slik at det blir lettere å se skjermbildet i solskinn. Stativfestet er i metall, perfekt plassert midt under kameraet og sentrert rett under objektivet. Derimot mislikte jeg at dekslet over batterikammeret og kortspalten ikke kan åpnes når kameraet står på stativ. Dekslet er i plast, men virker solid hengslet. Gummilokket over USB- og videokontakten får også godkjent, så vidt.

Egenskaper

Canon har utstyrt S30 og S40 med alle de funksjoner man kan tenke seg. Automatiske og manuelle funksjoner går hånd i hånd og de er alle lett tilgjengelige.

Foruten ukomprimert RAW og tre JPEG-kvaliteter og 13 forskjellige opptaksvalg, kan du velge mellom tre metoder for lysmåling, du kan velge fokuspunkt, gi eksponeringsalternativer, stille inn kompensasjon for eksponering og blitz, låse en manuelt målt hvitbalanse og bestemme den kontrasten, skarpheten og fargemetningen du selv foretrekker, for å nevne noe.

Opptak av videosekvenser er etterhvert blitt vanlig på digitale kameraer, og S30 og S40 tilbyr videoopptak med to valgfrie oppløsninger, begge med lyd. Det er også mulig å registrere lyd til bilder i ettertid, f.eks. en kommentar. Serieopptak med inntil 3 (S30) eller 2,5 (S40) bilder i sekundet med full oppløsning er også mulig.

Kameraet arbeider raskt, både ved oppstart og eksponering og er tilpasset USB grensesnitt. Du kan også vise bilder på TV, men du kan ikke bruke kameraet som webkamera. Den innebygde blitzen er relativt svak og har for liten spredning.

Optikk

Objektivet byr på 3x optisk zoom og lysstyrke 2,8-4,9. Det tegner meget skarpt og hadde få svakheter av betydning. På full vidvinkel, som tilsvarer 35 mm på et vanlig kamera, var det noe tønnefortegning, men ikke mer enn at det bare har akademisk betydning, så sant du ikke arbeider med arkitektur eller andre motiver med rette linjer.

Derimot er makroegenskapene lite å bli imponert av. 10 cm nærgrense på vidvinkel og 30 cm på tele kan knapt kalles "makro". Skarpheten i sentrum er fremragende, og også i kantene får skarpheten godkjent. Feilbrytning av farger (kromatisk abberasjon) er meget godt korrigert og det var knapt noen interne reflekser å spore, selv i direkte motlys.

Autofokusen fungerer meget bra, med tre valgbare fokuspunkter. Den arbeider også i svakt lys, faktisk helt til totalt mørke, takket være en innebygd AF-lampe. Ved tele kunne autofokusen til tider virke treg, spesielt i svakt lys.

Bildekvalitet

Både S30 og S40 yter en bildekvalitet av ypperste klasse. Kameraene byr på ukomprimert RAW format for optimal kvalitet og tre nivåer for JPEG-komprimering. Den beste, SuperFine, ga ingen synlige skader ved første gangs lagring. Fargegjengivelsen er nær eksakt, med minimal bildestøy ved ISO 50. Ved ISO 100 lysfølsomhet og høyere, var det noe mer støy enn de beste på markedet.

Automatisk hvitbalanse gir litt for varme farger, sannsynligvis akkurat slik folk flest vil ha dem. Det samme kan sies om fargemetningen. Med manuelt målt hvitbalanse og nedjustert metning kan du imidlertid få bildene akkurat slik du helst vil ha dem. Den evaluerende lysmålingen (standard) mestret samtlige testforhold fremragende. Blitzen ga rimelig god eksponering, men rekkevidden er litt kortere enn oppgitt.

Brukervennlighet

Nok en gang har Canon laget kameraer med forbilledlig brukervennlighet. Samtlige betjeningsorganer er perfekt plassert, menyene er velorganiserte (og på norsk) og kameraet ligger godt i hånden. Den glatte overflaten kan imidlertid gi en utrygg følelse, så et gummibelegg i grepsonen hadde ikke vært å forakte.

Personlig likte jeg ikke zoomspaken fordi jeg synes den er ulogisk plassert og fordi det er vanskelig å finjustere zoominnstillingen. Jeg likte heller ikke SET-funksjonen på vippebryteren. Det er altfor lett å trykke den til en side, i stedet for midt på.

Markøren på LCD-skjermen, som viser at eksponeringskompensasjon er valgt, er altfor vanskelig å se, særlig i dagslys, slik at du kan risikere å ta bilder med kompensasjon uten at du blir varslet skikkelig.

Utstyrspakke

Canon leverer en meget omfangsrik programpakke. Selv om alle programmene er på engelsk, er de brukervennlige og relativt enkle å lære. Pakken inkluderer programmer for bildearkivering, bildebehandling, fjernstyring for opptak fra PC-en, stifting av panoramabilder og videoredigering. Ikke dårlig for en "gratispakke".

Batteriet er oppladbart og lader følger med. Den kan imidlertid ikke brukes som nettadapter. Minnekortet som følger med, er bare på 16 MB. Det er i minste laget synes jeg, for et kamera med opptil 4 megapixels. Foruten dette, får du med en enkel håndleddsrem for å trygge grepet om kameraet.

Valuta for pengene

Canon er aggressive på pris for tiden. Powershot S30 og S40 er intet unntak. Under 10.000 for S30 er som forventet, men 10.500 for S40 er sterkt. På bakgrunn av hva kameraene har å by på og de ytelsene de oppviser, blir det umulig å gi mindre enn 9 poeng.

Konklusjon

La det være sagt med det samme. Canon PowerShot S40 og S30 er blitt mine nye yndlingskameraer for privat bruk. Det blir tungt å måtte sende dem tilbake.

Kameraene er en lek å bruke, de er passe små og lette, men samtidig solide, de tar strålende bilder og har akkurat de funksjonene jeg trenger for bedagelig knipsing og kreative utfordringer.
Med unntak av noen små detaljer, har jeg lite å utsette på konstruksjon, egenskaper eller ytelser.

Forskjellen i pris er så liten at jeg kårer S40 som det beste kjøpet, og ny Best i test!

Les mer om kameraene og se bilder tatt med dem hos Digit AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon for DinSide Data)