Canon PowerShot G2

Canon tar innersvingen på sine konkurrenter med PowerShot G2. Oppgraderingen fra forgjengeren G1 har vært meget vellykket.

Canon PowerShot G2
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Canon PowerShot G2

De beste egenskapene er beholdt, samtidig som nye teknologier og bedre løsninger har optimalisert kameraets generelle ytelser. Ny brikke med 4 megapixels og bedre filtre, evaluerende lysmåler, større bufferminne og bedre batterikapasitet er bare noen av grunnen til at PowerShot G2 får de beste skussmål.

LES OGSÅ:

Stort og solid

Et kompakt kamera behøver ikke være et minikamera. Det er Canon PowerShot G2 et godt bevis på. Den relativt store størrelsen sikrer perfekt brukerkomfort, med reale betjeningsorganer for komfortabel betjening og et trygt grep. Samtidig gir volumet plass til 3x optisk zoom av høy kvalitet, et mangfold av automatiske og manuelle funksjoner og, ikke minst, fremragende bildekvalitet for profesjonelle krav og behov.

F2-2,5 i lysstyrke og 34-102 mm brennvidder imøtekommer de fleste situasjoner, men kan utvides både mot tele og vidvinkel ved hjelp av optiske forsatser. 20 cm nærgrense i telemakro er kanskje ikke all verden, men også den kan forbedres ved hjelp av en nærlinse, om det skulle knipe.

Alt du trenger

Med 4 megapixels får du en bildeoppløsning på 2272x1704 punkter, alternmativt 1600x1200, 1024x768 eller 640x480 punkter ved mindre behov. Fotografer med ekstreme krav til kvalitet, kan velge ukomprimert RAW, som sikrer bildedata i den reneste form, uten påvirkning av kameraets signalbehandling. For bedre lagringskapasitet, kan du velge JPEG-komprimerte bilder i kvalitetene Superfin, Fin eller Normal.

PowerShot G2 har alle tenkelige valg for enkel, automatisk kontroll eller manuelle valg for større kreativ frihet. Programmert eksponering med manuell overstyring finnes også. Ellers kan både fokus, eksponering og hvitbalanse styres automatisk eller manuelt, under kyndig veiledning av evaluerende, sentrumsdominert eller punktorientert lysmåling. Selv fokuspunktene er valgbare. Er oppgavene ekstra kinkige, kan du sikre deg med alternative eksponeringer eller eksponeringskompensasjon inntil +/- 2EV.

Et utvidet bufferminne gjør at G2 kan ta seriebilder med inntil 2,5 bilder i sekundet med alle oppløsninger og du kan filme videosekvenser med 15 b/s og inntil 120 sekunders varighet. Stillbilder og video blir lagret på CompactFlash minnekort av type I eller II. Kortet som følger med kameraet er av type I og har hele 32MB kapasitet. Med Microdrive kan du få hele 1 GB lagringsplass.

Genial LCD-løsning

Den vippbare LCD-skjermen er svært nyttig.
Den vippbare LCD-skjermen er svært nyttig. Vis mer

Jeg fant ingen konstruksjonsblemmer på G2. I stedet gir jeg ekstra poeng for den geniale LCD-skjermen, som er utvippbar og dreibar for optimal betraktningsvinkel.

Skjermen har et antirefleks belegg som gir bedre lesbarhet i dagslys. I solskinn kan det likevel være vanskelig å lese menyene, selv om de er på norsk. Med den optiske søkeren, som er utstyrt med øyekorreksjon, kan du komponere bildet på vanlig måte, uten å sløse strøm på LCD-skjermen.

Plass til litt kritikk likevel

Helt lytefri er kameraet dog ikke. Kameraets objektiv arbeider så langsomt at det tar hele seks sekunder å gjøre kameraet klart til opptak og zoomen er ikke på langt nær presis nok ved fininnstilling. Autofokusen var derimot alminnelig rask og presis, assistert av en AF hjelpelampe i svak belysning.

I likhet med de fleste kompaktkameraer, har G2 en innebygd blitz som langtfra mestrer de oppgaver den blir pålagt. Rekkevidden er begrenset til 4,5 meter med vidvinkel og lysspredningen er ikke vid nok. Da er det godt å vite at G2 har en blitzsko med sokkelkontakter som gir helautomatisk blitzstyring med en tilpasset ekstern Canon-blitz.

Strømforbruket er ellers behagelig lavt på G2, om lag 15% bedre enn på forgjengeren. En oppladbar batteripakke, lader og nettadapter følger med i prisen. Min testprosedyre ga 340 bilder på hver oppladning, som er meget respektabelt. Prisen inkluderer også en romslig programpakke, deriblant for å styre G2 som et webkamera, samt en enkel utgave av Adobe Photoshop.

Konklusjon

Det optimale valg i denne kategorien av digitale kameraer, vil for meg være PowerShot G2. Prisen er riktignok 2000 kroner over Casio QV-4000, men for meg personlig ville det vært vel anvendte penger.

PowerShot G2 har det lille ekstra som setter modellen i en klasse for profesjonelle, til tross for et ytre som minner om vanlige amatørkameraer.

Noen anmerkninger er det blitt, men ingen av dem er så graverende at de endret min begeistring for produktet. Canon har all grunn til å være fornøyd med nok et digitalt mesterverk. Det har tatt sin tid, men nå har Canon tatt føringen også på den digitale arena.

OPPDATERT: Kameraet ble kåret til Best i test i DinSide da vi testet det.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS