Canon PowerShot G1

Storhet er et begrep som ikke nødvendigvis måles i millimeter. PowerShot G1 derimot, er stor både på den ene og andre måten. Som kompaktkamera er den stor, men også egenskapene som digitalt kamera er store.

Canon PowerShot G1
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Canon PowerShot G1

Canon PowerShot G1 er et robust og tillitsvekkende ”kompaktkamera” med mange kvaliteter, bygd i samme ånd som A-serien, S-serien og Digital IXUS. Tyngden og den robuste konstruksjonen avslører at Canon sikter inn mot et kresent publikum med sin G1.

LES OGSÅ:

Stort potensiale

3,3 megapixels, 3x optisk zoom av fremragende kvalitet, 4x digital zoom, RAW filformat, videoopptak, dreibar LCD-skjerm, innebygd blitz og blitzsko, ISO 50-400 og CompactFlash Type II lagringskort understreker kameraets store potensiale.

Objektivet har 3x zoom, 7-21 mm f/2-2,5 der bildevinkelen tilsvarer 34-102 mm på et kamera for 35 mm film. Canon leverer forsatser for å utvide det optiske systemet, en 0,8x vidvinkel (for 28 mm omregnet brennvidde) og en 1,5x teleforsats (tilsvarende inntil 155 mm tele). Nærgrensen er normalt 70 cm, men i makro er den 6 cm på vidvinkel og 20 cm på tele. Det er unormalt dårlig for et kamera av denne klassen. Den optiske ytelsen holder meget høy standard, med minimale svakheter. Det eneste av betydning er en svak tønnefortegning på vidvinkel, som kun vil ha betydning ved kritiske opptak av rette linjer i bildets ytterkant, som bygninger, tegninger osv.

Fra brukerens synspunkt er G1 eksemplarisk utformet med de viktigste betjeningsorganer på rett sted. Særlig den utvippbare og dreibare LCD-skjermen fortjener honnør. Utsnittet i søkeren er en smule mindre enn det du får med på bildet, men nøyaktigere enn på mange andre kameraer jeg har testet.

Høy kvalitet

G1 tar bilder av svært høy kvalitet og ekstremt god skarphet. Med ISO 50 lysfølsomhet har bildene mindre bildestøy enn med noe annet kamera i klassen. Fargene er saftige uten å være overmettet, fargegjengivelsen er naturtro, men hudtoner har en tendens til å bli kjølige, særlig med den innebygde blitzen. Noe mer lilla frynser i harde kontrastlinjer enn ønskelig, men dette er ikke uvanlig. Hvitbalansen oppviste god nøyaktighet, men den låsbare er likevel å foretrekke. Jeg likte også muligheten til å ta bilder i RAW-format for størst mulig individuell kontroll under bildebehandlingen.

Jeg vil også fremheve den raske autofokusen med den innebygde fokuslampen og den raske utløseren. Pluss også for rikholdig utstyrspakke, meget god batterikapasitet, innebygd blitzsko, trådløs fjernkontroll, kameratyring fra PC-en og tilpasning til CompactFlash Type II, som gir mulighet for lagringskapasitet inntil 1 GB.

Canon er, så vidt jeg husker, alene om å tilby menyer på norsk. Det skal de ha ros for. Den danske bruksanvisningen, derimot, er dårlig oversatt, men rikholdig, lett å finne fram i og med gode illustrasjoner. Personlig ville jeg dog foretrukket en engelsk versjon.

På minussiden trekker jeg først og fremst for den langsomme oppstarten av kameraet. Bortimot ti sekunder er uholdbart i dagens konkurranse. Dessuten synes jeg nærgrensen ved makro er for lang og den manuelle fokusinnstillingen er en vits! Ikke kan du se skarpheten skikkelig og ikke får du nøyaktig anvisning av avstanden. Det er for dårlig. Jeg skal ikke avsi noen fellende dom over at du kun kan bruke blender 8 på lukkertider raskere enn 1/500 s, men en begrensning er det allikevel. Dessuten er det ikke mulig å zoome kontinuerlig den digitale zoomen. Enten er den innkoblet, eller ikke. Jeg ville foretrukket en digital zoom som overtok for den optiske når den hadde nådd maksimal tele. Kameraet burde dessuten hatt en knapp for direkte valg av oppløsning og bildekvalitet. På G1 må du inn i menyen for å gjøre slike endringer.

Konklusjon

Det feilfrie kamera finnes ikke, og vil trolig heller aldri bli laget. Powershot G1 har sine styrker, men også sine svakheter. Alt i alt mener jeg at PowerShot G1 er det beste digitale kompaktkameraet Canon noensinne har laget og som i mange henseender bør stå som et eksempel til etterfølgelse hos både den ene og andre konkurrenten!

Se bilder tatt med dette kameraet
Les mer om dette kameraet hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)