Canon PowerShot A20

Etter suksessrike modeller i rustfritt stål og sigarettpakke-format, har Canon relansert et klassisk kompaktkamera-design for Powershot A20.

Canon PowerShot A20
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Canon PowerShot A20

Uten å forringe ståldesignet, synes jeg A20 har fått en vellykket utforming, både estetisk og bruksmessig. At kamerat i tillegg oppviser gode egenskaper og fremragende ytelser, setter modellen i en posisjon der konkurrentene vil bli grønne av misunnelse.

LES OGSÅ:

3x optisk zoom

Canon PowerShot A20 er ikke av de mest kompakte, men likevel utstyrt med en 3x optisk zoom som på et vanlig 35 mm kamera tilsvarer 35-105 mm. Ved hjelp av et adapter kan du utstyre kameraet med en vidvinkelforsats som gjør objektivet om til en 24,5-73,5 mm zoom. For å utvide zoomen mot tele, kan du benytte en 2,5x digital zoom.

Nærgrensen er normalt 76 cm, men med makroinnstilling kan du gå så nær som 17 cm i vidvinkelposisjon og 27 cm med telemakro. Dersom dette ikke er nok, kan du som ekstrautstyr kjøpe en makrolinse for avstander mellom 10 og 25 cm.

Bildebrikken er en 1/2,7" CCD med 2,1 megapixels. Det effektive antall punkter er 1,92 millioner, som gir en bildefil med 1600x1200 punkters oppløsning. Oppløsningene 1024x768 og 640x480 kan også velges. For hver oppløsning finnes tre kvaliteter av JPEG komprimering: Superfine (9:1), Fine (16:1) og Normal (39:1). Det er ingen mulighet for ukomprimert lagring.

Helautomatikk

A20 har en lysmåler som foretar en generell analyse av motivet, men gir preferanse til motivet som er fokusert. Ingen manuelle innstillinger er mulig, men du kan overstyre automatikken med +/- 2EV eksponeringskompensasjon. Heller ikke ISO-verdien kan stilles manuelt, men i svakt lys økes verdien automatisk fra ISO 100 til 150.

Artikkelen fortsetter under annonsen

A20 har ikke videofunksjon, men den kan ta seriebilder med 2,5 b/s. Dessuten finnes en "stifte"- funksjon for å sette sammen flere bilder til ett stort. Programvare følger med. A20 har selvutløser med ca. 10 sekunders ventetid og en innebygd blitz med alle de vanlige funksjonene, slik som automatisk tenning med eller uten anti-røde-øyne-funksjon, tvunget avfyring eller utkoblet blitz, samt synkronisering med inntil 1 sekund lukkertid (langtidssynk). Raskeste lukkertid på A20 er 1/1.500 s.

Eksemplarisk utforming

Fra brukerens synspunkt er A20 eksemplarisk utformet med de viktigste betjeningsorganer på rett sted. Grepet er en del av batterikammeret og gir et utbygg som sikrer et trygt og behagelig grep om kameraet. Med unntak av utløseren, foregår all betjening av kameraet fra baksiden. En vippebryter styrer zoomen, et hovedratt gir innstillinger for helautomatisk og halvautomatisk opptak, stifting av bilder og avspilling.

På LCD-skjermen ser du hvilke innstillinger som er foretatt. Kameraet har knapper for direkte valg av hvitbalanse/eksponeringskompensasjon, blitzfunksjon, serieopptak/selvutløser og makro/uendelig, ellers skjer alle innstillinger via skjermmenyene. De er forresten på norsk, noe Canon er alene om på markedet. Det er positivt.

Unøyaktig søker, men gode bilder

På minussiden trekker jeg først og fremst for søkerutsnittet, som stemmer svært dårlig overens med bildet du fotograferer. Det du ser i søkeren er betydelig mindre enn bildet som lagres. Bildet på LCD-skjermen stemmer derimot svært bra med virkeligheten. Dessuten synes jeg nærgrensen ved makro er for dårlig og blitzspredningen har altfor dårlig dekning i hjørnene.

Eksponeringen har ikke den "smellen" i fargene som mange liker. En liten skuffelse ble det også for mangelfulle manuelle valg og middelmådig makrofokus. Blitzen har dessuten for dårlig spredning og skrift og symboler i skjermmenyen er for små, og til slutt, søkeren er trang og viser altfor lite utsnitt.

Den generelle bildekvaliteten er imidlertid overraskende bra. Objektivet fortegner noe på vidvinkel, bildene kan synes litt tamme i fargene, men fargene er likevel nøyaktige. Hvitbalansen oppviste fremragende egenskaper og eksponeringen ”satt” under nær sagt alle forhold. Særlig imponert ble jeg av blitzeksponeringen i motlys. Svake lysforhold uten blitz, likte ikke PowerShot A20 mer enn sånn passe.

Konklusjon

Canon PowerShot A20 ble en stor og gledelig overraskelse. Kameraet ligger i en prisklasse der man ikke kan forvente gourmet-bilder, men A20 overbeviste. Optikken er meget bra, ikke med optimal skarphet, men med god kontrast, fargene er nøyaktige og det var ingen mistegninger av betydning.

Når kameraet i tillegg er relativt kompakt og lett i vekt, fungerer raskt og med lavt strømforbruk, har eksemplarisk brukervennlighet (med norske menyer), har innebygd objektivdeksel, klar og lys LCD-skjerm og byr på webkamera-funksjon, er det duket for klasseseier.

Alt i alt er PowerShot A20 et kamera jeg anbefaler med god samvittighet. Ikke perfekt, men sannelig ikke langt unna, prisen tatt i betraktning.

Les mer om dette kameraet hos DigIT AS

(Testen er utført av Kai Thon i DigIT i samarbeid med DinSide Data)