Canon PowerShot A10

Powershot A10 er bygd over samme lest som A20. Det er et meget godt utgangspunkt.

Canon PowerShot A10
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
LCD-skjermen er litt liten, men har god oppløsning
LCD-skjermen er litt liten, men har god oppløsning Vis mer

Både A10 og A20 (på testbenken) oppviser eksemplariske egenskaper i sine respektive klasser. Den vesentligste forskjellen er at A20 har 2,1 megapixels, A10 har 1,3 og mangler videoutgang. Gevinsten er en lavere pris.

LES OGSÅ:

Godt nybegynnerkamera

Canon PowerShot A10 er et nybegynnerkamera, et godt nybegynnerkamera. Men, 5.000 kroner er mye, mener Kai Thon. Vi har imidlertid sett kameraet på nettet til lavere priser, for eksempel hos ITButikken.

Objektivet har 3x optisk zoom (tilsvarende 35-105 mm på et vanlig kamera) og oppviser hyggelige ytelser. Ikke sensasjonelt bra, men bedre enn gjennomsnittet i denne klassen. En vidvinkelforsats kan, ved hjelp av et adapter, forvandle zoomen til en 24,5-73,5 mm. For større tele har kameraet 2,5x digital zoom. Hvis 17-27 mm nærgrense er for lite, finnes en makroforsats for avstander mellom 10 og 25 cm.

A10 har 1280x960 punkter som høyeste oppløsning. For mange vil det være nok (fint til 10x15 cm utskrifter). Som alternativ oppløsning kan du velge 1024x768 eller 640x480. Hver oppløsning har tre bildekvaliteter: Superfine (9:1), Fine (16:1) og Normal (39:1). Ukomprimert lagring er ikke mulig.

Liksom A20 er lysmåleren i A10 koblet til det fokuspunktet som har innstilt avstanden, slik at eksponeringen blir så riktig som mulig i dette området. Kameraet har tre sensorer som fortløpende søker etter hovedmotivet. Eneste manuelle overstyring er +/- 2EV eksponeringskompensasjon. I svakt lys vil kameraet oppjustere lysfølsomheten fra ISO 100 til 150 automatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan brukes som webkamera

A10 kan ta seriebilder med inntil 2,5 b/s og kameraet har en egen posisjon for å stifte sammen flere bilder til ett stort. Programmet ”PhotoStitch” følger med. Programmet ”RemoteCapture” gjør A10 om til et webkamera. Veldig greit, men de vedlagte alkaliske batteriene er ubrukelige i en slik sammenheng, så kjøp nettadapter og eventuelt lader og oppladbare batterier med det samme.

A10 har optisk søker, men søkerutsnittet er betydelig mindre enn bildet som lagres. Plasseringen av søkeren, nesten rett over objektivet, reduserer problemet med parallakseforskyvning på korte avstander, men det burde likevel vært parallakselinjer i søkeren, synes jeg. For å unngå problemet, bør du bruke LCD-skjermen som søker på korte avstander. LCD-skjermen er relativt liten, med liten skrift, men har god oppløsning (120.000 punkter) og klarer seg bedre i solskinn enn de fleste konkurrentene.

Enkelt og intuitivt - og fine bilder

Brukerkomforten er høy på A10. Størrelsen, vekten, utformingen og plasseringen av knapper og andre betjeningsorganer er behagelig og intuitiv. LCD-skjermen viser kameraets innstillinger og har norsk skjermmeny. Det er Canon alene om. Med unntak av hvitbalanse, eksponeringskompensasjon, blitzfunksjon, serieopptak, selvutløser og makro/uendelig, skjer alle innstillinger via skjermmenyene.

A10 har meget god bildekvalitet for et kamera med 1,3 megapixels. Eksponeringen sviktet riktignok ved et par anledninger når himmelen var svært lys, men fargene, hvitbalansen, den optiske skarpheten og signalbehandlingen ga overbevisende resultater.

Konklusjon

Jeg likte PowerShot A10, selv om jeg personlig synes 1,3 megapixels er for lite med de mulighetene som digital fotografering gir. Er du kun ute etter et enkelt kamera som tar gode bilder og som kan gi deg papirkopier i 10x15 cm, med samme kvalitet som fra film, så hvorfor ikke velge et Powershot A10?

Prisen er imidlertid stiv, synes jeg. 5.000 kroner er mye for et 1,3 megapixels kamera, så om jeg skulle velge, hadde jeg nok luktet på modeller med høyere oppløsning til en tusenlapp ekstra. Som f.eks. PowerShot A20.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT

(Testen er utarbeidet av DigIT i samarbeid med DinSide Data)