Canon PIXMA iP5200

TEST: Med en dråpestørrelse på 1 pikoliter skulle denne skriveren være i stand til å gjengi detaljer i bilder med ekstrem presisjon. Vi har testet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PIXMA-serien ble lansert med brask og bram i fjor. Designmessig minnet skriverne mer om hifi-produkter, og ble raskt meget populære. Vi rakk å teste PIXMA iP4000 og fotoflaggskipet PIXMA iP8500 den gang, og konkluderte nok en gang med at Canon var best på fotokvalitet og hastighet - slik de hadde vært det helt siden lanseringen av BJ S600 tilbake i 2001.

LES OGSÅ:

Faktisk tok det fire år før en av konkurrentene klarte å matche Canon på hastighet, og den siste tiden har det vært HP Photosmart 8250 som har båret kronen.

Ny generasjon

PIXMA iP5200 er toppmodellen i serien med andregenerasjons allround PIXMA-skrivere.

image: Canon PIXMA iP5200


Dette er altså ikke en "ekte" fotoskriver, den mangler blekkfargene lys cyan og lys magenta, men til gjengjeld kan den slå i bordet med en dråpestørrelse på 1 pikoliter. Tidligere tester har vist at små dråpestørrelser reduserer behovet for ekstra blekkfarger betraktelig.

Det nye brede skrivehodet sørger for enda raskere utskrifter enn tidligere, noe som merkes best på fotoutskrifter.
Det nye brede skrivehodet sørger for enda raskere utskrifter enn tidligere, noe som merkes best på fotoutskrifter. Vis mer

Ikke nok med at dråpestørrelsen er mikroskopisk, iP5200 klarer også utskrifter med rekordhøy oppløsning; 9.600 x 2.400 dpi. Når det gjelder utskriftshastighet, nøyer Canon seg med å si at et foto i 10 x 15 cm størrelse skal bli skrevet ut i løpet av 36 sekunder i beste kvalitet. Mye av hastighetsforbedringen tilskrives det nye skrivehodet, som er mye bredere enn på forrige generasjon.

For første gang på mange år introduser Canon et nytt blekk som skal sørge for mer holdbare utskrifter enn tidligere. Selve patronene er også nye, og de er naturligvis litt dyrere enn forrige generasjon. I følge Terje Jansen hos Canon skal det imidlertid være mulig å presse mer blekk ut av hver patron, noe som dermed skulle gi omtrent samme utskriftskostnad.

image: Canon PIXMA iP5200


Designen er beslektet med forrige generasjon, men har fått et mykere og mer stilrent preg. Plasten virker også tykkere og bidrar til et mer solid inntrykk. For øvrig videreføres egenskaper som to arkmatere, CD/DVD-utskrift og automatisk tosidig utskrift, som hos forgjengerne. En spesialmodell, iP5200R er identisk med iP5200 med unntak av at denne også har innebygd støtte for trådløse utskrifter via WLAN.

Flere tekniske detaljer

Fyldig pakke

Skriveren kommer med en relativt fyldig programpakke for håndtering av behandling av bilder og utskrifter, her er Canon etter vår mening fortsatt best.
Installasjonen i Windows XP forløp uten problemer, men full installasjon la beslag på hele 350 MB. Deretter måtte skrivehodet justeres, dette er nå en helautomatisk prosess.

Programmene som følger med hjelper deg blant annet med å organisere bilder i album, utskriftsoppsett (her: Easy-PhotoPrint) og utskrift på CD/DVD. Totalt sett er det den fyldigste og etter vår mening beste pakken som følger med blekkskrivere akkurat nå.
Programmene som følger med hjelper deg blant annet med å organisere bilder i album, utskriftsoppsett (her: Easy-PhotoPrint) og utskrift på CD/DVD. Totalt sett er det den fyldigste og etter vår mening beste pakken som følger med blekkskrivere akkurat nå. Vis mer


Litt sent, men godt i gang

Klargjøring før første utskrift innbefatter rensing av dyser, og tok i vårt tilfelle halvannet minutt. Denne prosessen gjentas dersom det går mer enn 36 timer mellom hver utskrift, oftere dersom du skrur av skriveren etter bruk. Dette kan fort bli et irritasjonsmoment, siden det kan bli lenge å vente på en enkel utskrift.

Utover dette er det bare tut og kjør, og skriveren reagerer kjapt på utskriftskommandoer. Totalt sett blir iP5200 utvilsomt en av de aller kjappeste skriverne vi har testet:

image: Canon PIXMA iP5200


Som du ser av tabellen er Canon PIXMA iP5200 en del raskere enn HP Photosmart 8250 på fotoutskrifter, og dermed klassens raskeste - i hvert fall inntil videre. På andre typer utskrifter er den like rask eller litt tregere enn den samme HP-skriveren.

Kvalitet

Kvaliteten på tekst og enkel grafikk i farger er meget høy, selv på grovoppløselig kopipapir, selv om det fortsatt er et stykke opp til Epson og deres pigmentblekk som er optimalisert for vanlig papir.

Men på fotokvalitet imponerer iP5200. Vi har sammenlignet fotoutskrifter fra denne med utskrifter fra langt dyrere PIXMA iP8500, og på de fleste bildene er det ikke mulig for det blotte øye å vurdere det ene som bedre enn det andre. Interessant er det også å kunne konstatere at Canon PIXMA iP5200 produserer generelt noe bedre/detaljerte fotoutskrifter enn HP Photosmart 8250, selv om sistnevnte har to ekstra blekkfarger! Det skyldes i stor grad at HP har fem ganger større blekkdråper enn Canon i dette tilfellet.

image: Canon PIXMA iP5200
OPPDATERT: Utsnittene over er tatt fra et bilde som ble skrevet ut på begge skriverne i størrelse 10 x 15 cm, og viser at detaljnivået er noe høyere på Canon-utskriften - spesielt er ansiktstrekkene tydeligere. Forskjellen på normal betraktningsavstand er naturligvis mindre.
OPPDATERT: Utsnittene over er tatt fra et bilde som ble skrevet ut på begge skriverne i størrelse 10 x 15 cm, og viser at detaljnivået er noe høyere på Canon-utskriften - spesielt er ansiktstrekkene tydeligere. Forskjellen på normal betraktningsavstand er naturligvis mindre. Vis mer

Konklusjon

Denne skriveren imponerer først og fremst på hastighet og kvalitet på fotoutskrifter, og er helt klart på høyde med dedikerte fotoskrivere her. Vi savner automatisk papirgjenkjenning og misliker at skriveren bruker lang tid på første utskrift dersom den har stått ubrukt en tid. For øvrig er den absolutt et godt kjøp.

Her finner du øvrige nyheter fra Canon denne høsten.

Testresultat

PIXMA iP5200

Terningkast 5

Svært rask på foto, fyldig og god programpakke, CD-print, duplex, bra design

Treg oppstart hvis den ikke har vært brukt på en stund, mangler automatisk papirgjenkjenning

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!