Canon, Olympus og Samsung annonserer nye kameraer

PowerShot G12, E-5 og NX100 - noe for en hver smak.

Det er ikke mange dagene igjen til årets Photokina-messe går av stabelen i Köln, og som vanlig kommer det noe nytt fra de fleste produsentene i forkant av messen.

I dag har ikke mindre enn tre produsenter sendt pressemeldinger på nye kameraer som kommer - Canon lanserer PowerShot G12 og SX30 IS, Olympus lanserer proffkameraet E-5 (oppfølgeren til E-3) og Samsung kommer med NX100, som i tillegg kommer med et objektiv som vil vekke oppsikt.

Canon PowerShot G12

Canon, Olympus og Samsung annonserer nye kameraer

Markedet for avanserte kompaktkameraer har etter hvert fått mange aktører, og bare ett år etter lanseringen av G11, kommer nå den nye modellen i Canons G-serie. G12 kommer med Canons HS-system (forbedring av bildekvaliteten i dårlig lys), muligheten for å filme i 720p HD-oppløsning (24 bilder pr sekund, G11 hadde bare 640x480) og bildestabilisatoren er optimalisert både for filming og stillbilder. For deg som er fan av tilt-shift-miniatyreffekt kan dette også brukes i filmmodus; riktignok med redusert bildefrekvens.


G12 har også et dedikert ISO-funksjonshjul som raskt lar deg endre ISO-verdi i 1/3EV-trinn, og ISO-verdien kan pushes helt til 12800.

Seriefotoytelsen er oppgitt til 4,2 bilder pr sekund, som er svært raskt for denne typen kamera, og optikken har vidvinkel tilsvarende 28mm og 5x optisk zoom med lysstyrke på f/2,4-4,5. Makronærgrensen er kun 1cm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canon, Olympus og Samsung annonserer nye kameraer

Entusiaster vil også glede seg over at G12 i tillegg til skjermen også har en optisk søker med diopterjustering, som også er med på å spare batteriet i stedet for å bruke LCD-skjermen. Skjermen er 2,8" over diagonalen og har også elektronisk vater. G12 har støtte for full manuell eksponering og kan også ta bilder i RAW-format. I tillegg kan kameraet ta tre bilder på rappen og sette sammen til ett HDR-bilde (med høyere dynamisk omfang).


Som vanlig for G-serien kan du også kjøpe ekstrautstyr, som ekstern blits, filtre og convertere, samt vanntett kamerahus. G12 er også Eye-Fi-kompatibelt (minnekort med innebygd mulighet for WiFi) og har også egne kameramenyer dedikert til overføring via Eye-Fi.

Salgsstart er i oktober, og kameraet vil koste 4999,- veiledende.

Canon PowerShot SX30 IS

Med vidvinkel tilsvarende 24mm og hele 35x optisk zoom (≈840mm i teleenden), bør SX30 IS være rustet for de aller fleste fotografiske situasjoner. For å kompensere har Canon også videreutviklet bildestabilisatoren og hevder selv at SX30 IS skal ha den mest effektive bildestabilisatoren noensinne, med opptil 4,5 trinns kompensasjon.

Skjermen er 2,7" og kan vris, og objektivet har både USM og Voice Coil-motor (= stillegående både ved zooming og fokusering). En ny funksjon, Zoom framing assist hjelper deg å ta bilder av objekter i bevegelse ved full tele, der du holder en knapp nede for raskt å hoppe til vidvinkelmodus dersom du plutselig mister motivet. En firkant på skjermen viser så utsnittet du vil få når du slipper knappen igjen.

Canon, Olympus og Samsung annonserer nye kameraer


Som seg hør og bør kan du også filme i 720p HD-oppløsning (også her med miniatyrmodus), og det er også mulig å bruke Canons Speedlite-blitser og filtre. På samme måte som for G12 kan kameraet også utnytte minnekort av Eye-Fi-typen.

Salgsstart: oktober. Pris: 3999,- veiledende.

Olympus E-5

Olympus bruker mange sterke ord nå de beskriver sitt nye E-5, der først og fremst bildekvaliteten står i sentrum med nyutviklet bildeprosessor som Olympus lover vil gi skarpere og mer detaljrike bilder enn sammenlignbare kamaeraer.

Canon, Olympus og Samsung annonserer nye kameraer


Med en prislapp på 16990,- veiledende bare for kamerahuset blir det imidlertid tøff kamp mot blant andre Nikon D300s og Canon EOS 7D, som begge koster noen tusenlapper mindre, og som på papiret ser ut til å kunne tilby mye av det samme.

E-5 har en 3" vridbar skjerm med 921.000 punkter, seriefoto med 5 bilder pr sekund, ISO 6400, trådløs blits, HD-filming og ti ulike kunstfiltre (alle kan brukes ved filming). Olympus fremhever også kamerahusets robusthet med et kamerahus i magnesiumlegering, som skal tåle støv og sprut.

Søkeren gir 100% visning, og E-5 kan både skrive til SD og CompactFlash-kort. I følge pressemeldingen ser det også til at E-5 skal kunne fokusere kjapt også ved bruk av live view.

Samsung NX100

Canon, Olympus og Samsung annonserer nye kameraer

Samsung har også sluppet nytt kamera i NX-serien, der vi allerede har testet NX10 som fikk gode skussmål. Samsung NX-serien er en serie med systemkameraer uten speil, der kamerahusene derfor kan bygges mer kompakte.


Ser vi på spesifikasjonene er NX100 identisk med NX10 på nært sagt alle punkter - den samme oppløsningen, samme skjermstørrelse og -oppløsning, samme takt på seriefoto, samme ISO-muligheter etc.


Punktet der de to kameraene skilles er når det gjelder størrelse og vekt, for mens NX10 veier 499 gram, veier NX100 bare 340 gram, og det gjør at kameraet er blant de letteste på markedet.

Men ikke bare det - hånd i hånd med NX100 kommer også Samsungs nye iFn-objektiv, der du på selve objektivet kan justere blender, lukker, ISO, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. NX100 er også kompatibel med en GPS-enhet som gjør at bildene automatisk kan merkes med koordinater.

Prislappen ser heller ikke avskrekkende ut - 5300 kroner veiledende. Salgsstart blir også her i oktober.