Canon MV5i MC

Dette DV-kameraet er blant de minste, og også mest funksjonelle på markedet. Men er det noe bedre enn den tidligere utgaven, MV4i?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MV5i MC er toppmodellen i den ferskeste videokameraserien til Canon, og erstatter de gamle MV4-modellene. Utseendemessig er det tydelig at MV4 og MV5 er beslektet; men MV5 er imidlertid lite grann mindre, og har gjennomgått noen små designjusteringer. La oss først se på hva som er nytt på utsiden:

LES OGSÅ:

Logisk kaos

Det er ganske mange knapper du må forholde deg til på dette DV-kameraet, og de kan virke noe avskrekkende ved første øyekast. De fleste av dem finnes på baksiden – hjulet som skrur kameraet eller avspilleren av og på, et annet hjul som styrer menyen, samt en egen knapp for å godkjenne menyvalgene, pluss enda en knapp for å faktisk aktivere menyen. Under disse finner du også knapper som styrer eksponeringsfunksjonene og autofokus.

Under LCD-skjermen finner du knappene for å betjene avspillingen av video, og der velger du og aktiverer spesialeffekter.

[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Videre er det mange tilkoblingsmuligheter plassert på forskjellige steder på kameraet: DV inn- og utgangen samt AV inn- og utgangen finner du foran på enheten, LANC-tilkoblingen (for tilleggsutstyr), USB-porten, mikrofoninngangen og strøminngangen er plassert på siden, og til slutt S-Video inn- og utgangen, som befinner seg på høyre side av kameraet. Med andre ord har MV5i MC så å si alle tenkelige tilkoblingsmuligheter på plass – veldig bra!

Vi må heller ikke glemme SD-minnekortplassen, som befinner seg ved den optiske søkeren.
For å oppsummere – det er ganske mange knapper på kameraet, og den vanlige brukeren kan ha problemer med å venne seg til betjeningen. På den annen side er det uten tvil imponerende hvor mange tilkoblingsalternativer som finnes på dette lille kameraet.

I bruk

Kameraet sitter godt i hånden, men det er en viss fare for at langfingeren kan komme i veien for linsen. Vekten, inkludert kassett og batteri, er på 440 gram. Dette er noe mindre enn MV4, som veier 477 gram.

Menysystemet er standard Canon, enkel og logisk. Det er noen nye spesialeffekter med, men for det meste er den innvendige funksjonaliteten slik vi kjenner det fra tidligere Canon-kameraer vi har testet.

image: Canon MV5i MC

Zoomnivået har økt siden sist – den optiske delen stanser på 10x fremdeles, mens du kan velge den digitale zoomen stanser nå på 40x eller 200x.

Billedkvaliteten er i det store og hele av typisk god Canon-merke, og holder i massevis for de fleste brukerne. Det eneste vi har å bemerke her er at den automatiske hvitbalansen i enkelte tilfeller gir, etter vår mening, for sterkt innslag av gult, noe vi også tidligere har merket oss på Canons DV-kameraer.

Canon har tatt med to forskjellige nattmodi – Low Light og Night. Begge reduserer lukkerhastigheten og beholder fargene, men i totalt mørke er ingen av delene en optimal løsning.

image: Canon MV5i MC

Stillbildekvaliteten er bedre enn før, og oppløsningen er økt til XGA (1024x768 ppi). Kvaliteten er fremdeles ikke akkurat på høyde med dedikerte stillbildekameraer, men til epost og lignende duger bildene i hvertfall.

Standardbatteriet varer rundt en time – ingen overraskelser her altså.
Totalt sett er det moro å bruke dette lille kameraet, bortsett fra de litt vriene knappene. Det er imidlertid såpass lite og lett, at vi kan tilgi Canon noen design feil.

Verdt pengene?

image: Canon MV5i MC

Kameraet er kompakt, har alt av inn- og utganger, kan konvertere analog video til digital i sanntid og du får også et redigeringsprogram på kjøpet. Dette er temmelig mye funksjonalitet i en pakke, og det beste av alt er at kameraets veiledende pris er på rundt 13.000 kroner. Det er faktisk mindre enn MV4 kostet da den kom ut – og MV5i MC er uten tvil et mye bedre produkt. Vi er altså meget imponert over den aggressive prisingen til Canon, og kan anbefale dette kameraet til alle som er ute etter et minikamera til en fornuftig pris.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!